Sønderborg: Dyr løsning at spare på børnene - igen

Sønderborg Kommune fremlægger for fjerde gang i løbet af et år besparelser på børneområdet. Det er en alvorlig situation, og besparelser på kommunens børn kan blive dyre i længden, mener BUPL Sydjylland.
utilfreds barn
Når man sparer på børneområdet, koster det i det lange løb, pointerer BUPL Sydjylland.

Sønderborg Kommune har – ligesom mange andre kommuner i landet – haft øgede udgifter til børn og unge med særlige behov og udfordringer. Derfor er Børne- og Uddannelsesudvalget – ligeledes som i andre kommuner – i gang med at finde besparelser for at dække et forventet merforbrug.

”Selvfølgelig skal der findes midler til at hjælpe kommunens allermest sårbare og udsatte børn og unge. Men løsningen er altså ikke at finde besparelserne på almen skole og dagtilbud. Det bliver tværtimod en meget dyr løsning – først og fremmest for børnene, men også for kommunen,” siger næstformand i BUPL Sydjylland Mette Tolstrup Ringstrøm Andersen.

Der er allerede skåret ind til benet

Forvaltningen foreslår en rammebesparelse på 1 procent på skoler og dagtilbud, og derfor har BUPL Sydjylland netop indgivet høringssvar til Børne- og Uddannelsesudvalget. Det fjerde høringssvar inden for kun et år.

”En procent lyder måske ikke af meget, men for den enkelte institution, den enkelte pædagog og det enkelte barn er det altså en besparelse, der kan mærkes. Særligt når man tænker på, at besparelsen er en af mange inden for de seneste år,” siger Mette Tolstrup Ringstrøm Andersen.

Hun henviser til, at der allerede er skåret ind til benet, når kommunens børnehavebørn fx ikke længere kan få et glas mælk i løbet af dagen, men må nøjes med vand. 

Pres på arbejdsmiljøet

Forvaltningen foreslår nu at skære yderligere ned på børnerelaterede aktiviteter og på puljer til sygdom og langtidsfravær. 

”Det vil jo virkelig presse arbejdsmiljøet. I afdelinger med flere langtidssyge og personale på barsel skal de tilbageværende pædagoger så løfte en større opgave og er færre om at bære ansvaret for dagligdagen. I yderste konsekvens vil en besparelse på vikartimer derfor kunne få en negativ selvforstærkende effekt og betyde, at endnu flere pædagoger ender med sygemeldinger. Derfor mener jeg i bund og grund, at det her er en dyr måde at spare på,” siger Mette Tolstrup Ringstrøm Andersen.

Læs hele høringssvaret her: 

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.