Fredericia: Spareforslag gør det svært at blive ’familiernes førstevalg’

I sit høringssvar til Fredericia Kommune protesterer BUPL Sydjylland kraftigt mod de mange spareforslag, der vil ramme kommunens børn og unge hårdt.
unge på en bænk
I sparekataloget er der forslag om at lukke alle fritidstilbud til kommunens 10-12-årige børn. Det kan forværre den trivselskrise, der er blandt børn og unge, mener BUPL Sydjylland.

BUPL Sydjylland har netop indgivet høringssvar i forhold til Fredericia Kommunes budgetoplæg (sparekatalog) for 2024. 

I sparekataloget er der en række forslag, som hver for sig – og særligt til sammen – vil skære dybt i kerneopgaver på børne- og ungeområdet. Fx lægger kommunen op til at udhule normeringen i dagtilbud og SFO, skære ned på kvalitet og faglighed i institutionerne, lukke fritidstilbud for de 10-12-årige og forringe indsatsen i forhold til børn med særlige behov (for blot at nævne nogle af spareforslagene i kataloget!)

”Byrådet har for nylig fremlagt en vision om, at Fredericia Kommune i fremtiden skal være børnefamiliernes førstevalg. Men jeg er altså nødt til at sige, at det bliver mere end svært at være nogens førstevalg - eller bare andet eller tredjevalg – når man skærer så drastisk ned på børne- og ungeområdet,” siger næstformand i BUPL Sydjylland Mette Tolstrup Ringstrøm Andersen.

Skal vi spare, fordi de andre har det endnu dårligere?

Derudover nævner hun også retorikken i Fredericia Kommunes spareforslag, hvor kommunen ofte sammenligner sig med de omkringliggende kommuner – og bruger denne sammenligning som et argument for at lave besparelser.

”Jeg ved, at det giver anledning til stor frustration hos mange pædagoger. Hvis virkeligheden er, at det er svært at dække en vagtplan ind fra åbning til lukketid, at man gentagne gange står alene med store børnegrupper, og at man er eneste pædagog på en stue eller i en SFO, så klinger det hult at få at vide, at Fredericia sagtens kan spare, fordi forholdene i andre kommuner tilsyneladende er endnu ringere. Det kan man jo ikke bruge til noget,” siger Mette Tolstrup Ringstrøm Andersen.

Investér i børnene - det betaler sig

”Hvis Fredericia Kommune virkelig ønsker at blive børnefamiliernes førstevalg, så er kommunen nødt til at være ambitiøs og vise, at man vil noget med børne- og ungeområdet. Det betyder fx at sikre en god normering og en høj grad af kvalitet og faglighed i institutioner og SFO’er, at sikre reelle fritidstilbud, så ingen børn falder igennem, og at sikre rammerne for nærværende ledelse og et sundt arbejdsmiljø.”

Du kan læse hele BUPL Sydjyllands høringssvar til Fredericia Kommune her:

Har du spørgsmål til høringssvaret, er du velkommen til at kontakte FTR i Fredericia Kommune Helle Secher-Kiib hki@bupl.dk eller næstformand i BUPL Sydjylland Mette Tolstrup Ringstrøm Andersen mts@bupl.dk

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.