Vi arbejder til sidste minut for en forhandlet løsning


I den her tid, hvor børnene leder efter de æg, som påskeharen gavmildt har strøet omkring i græsset på legepladser og i haver- ja, så venter 800.000 offentligt ansatte på dommen fra Forligsinstitutionen. Bliver der et forlig, udsættelse eller et sammenbrud?


Udgivet d. 26 marts, 2018

Som I ved, kan jeg ikke fortælle så meget om, hvor langt forhandlingerne er. Det skyldes, at alt, hvad der sker i forligsinstitutionen, er tavshedsbelagt. Men alle ved også, at vi nu går ind i den sidste ordinære uge, hvor forligsmanden Mette Christensen sidder i spidsen og forsøger at mægle – og dermed den afgørende fase.

Forhandlingerne kan meget vel tilsidesætte påskefrokosten, hvis ikke Danmark skal kastes ud i en historisk storkonflikt. Og det er kun rimeligt. Vi skal arbejde til sidste minut for en forhandlet løsning. En konflikt gavner ingen.

Vi har befolkningen med os. Det er positivt. Men der er ingen tvivl om, at udsigten til en storkonflikt bekymrer mange. En undersøgelse fra Ugebrevet A4 viser, at mere end hver 4 ud af 10 er meget bekymret for, hvilke konsekvenser det får for børnene, når de skal undvære deres vante hverdag i daginstitutioner og skoler.

En konflikt vil selvfølgelig skabe utryghed for mange små og store børn. Jeg har også fået henvendelser fra pædagoger, der er bekymrede for, hvad det betyder for de børn, de har ansvaret for. Hvis børnene er midt i nogle af de vigtige pædagogiske forløb. Og det er netop pointen. Velfærden er ikke ligegyldig, men tværtimod afgørende.

Indrømmet. Jeg hører positive toner fra Kommunernes Landsforening. Chefforhandler Michael Ziegler var mandag på TV2 News med en lidt opsigtsvækkende bemærkning om, at han også mener, at offentligt ansatte fortjener en højere løn. Og at de offentligt ansatte fortjener al den ros, som de kan få.

Men så kommer kortslutningen. Michael Ziegler bliver ved med at gentage, at en højere løn til offentligt ansatte vil betyde nedskæringer i antallet af offentligt ansatte. Han ser primært offentligt ansatte som en del af udgiftspolitikken. Jeg ser ordentlige løn- og arbejdsvilkår som en investering i vores velfærdssamfund.

Det sidste planlagte møde i Forligsinstitutionen er onsdag den 28. marts. Jeg skal nok holde jer opdateret. Indtil da vil jeg opfordre jer til at bakke op på www.enloesningforalle.dk. Det er den fælles kampagneside for 800.000 offentligt ansatte. Del gerne linket med dine kollegaer og din nabo.


Kom tæt på OK med Elisa