Storkøbenhavn: Ledelse i brydningstid


To dage med fokus på ledelse. 115 storkøbenhavnske ledere. Oplægsholdere med noget på hjerte. Det var maggi-terningen i endnu en inspirerende ledelseskonference under overskriften ’Ledelse i en brydningstid.’


Opdateret d. 06. oktober 2021

Formand for den lokale lederbestyrelse i BUPL Storkøbenhavn, Niels Klitgaard Aagensen bød de over 100 deltagere velkommen med et ønske om, at konferencen bl.a. kom til at svare på spørgsmålet: ”Hvad kan vi tage med os ind i den fremtid, vi ikke helt kender endnu?”.

Vigtigt at kunne handle på nye måder
Fremtiden kender vi aldrig. Men med corona-årene i bagagen, hvor lederne dagligt oplevede at skulle navigere i nyt farvand, er det blevet endnu tydeligere, at det er vigtigt, muligt og måske ligefrem nødvendigt at kunne handle på nye måder. Især når corona-tiden også tilførte en ny mængde af bekymringer, risici og uforudsigelighed, der samtidig skulle håndteres i lederrummet.

Stands! For fremtidssans!
Fremtidsforsker Anne Skare Nielsen – konferencens første oplægsholder – lagde ud med en direkte henvendelse til de storkøbenhavnske ledere:
”Når vi snakker om ledelse i en brydningstid, så vid, at I allerede er gode nok. I har alt det, I skal bruge – I er bestået.”
Det er normalt at blive bange for det uforudsigelige – også som leder – og holde fast i plejer, fordi det er trygt. Men uforudsigelighed og kaos har været og er måske stadig et særligt vilkår i tiden.
”Vi skal bruge ledelse til at skabe mening og holde op med at tro, at der kommer styr på det hele.”

Human beings – ikke human doings
Anne Skare Nielsen opfordrede til at vi i stedet begynder at gå efter færre to do’s.
”Kig indad, og så ryster vi posen. Noget af det, vi skal vænne os til, er, at vi skal have færre ’to do’ og øve os i at fejre og komme i mål i hverdagen. Ellers ender vi med en gravsten, hvor der står ’Endelig’,” siger hun og fortsætter:
”Vi hedder human beings, ikke human doings”.

Ikke ’mere’, men ’bedre’
Fremtiden handler for Anne Skare Nielsen ikke længere om ’højere, hurtigere, mere og større’, men om ’bedre’. Og at ’bedre’ er det, vi skal gå efter, bliver også indlysende, når spørgsmålet er, om vi ønsker mere mad eller bedre mad, mere sex eller bedre sex osv. Alligevel står ledere i dag netop i konflikten mellem de mere og bedre, og opfordringen fra Anne Skare Nielsen er, at vi alle bruger den næste tid på at overveje, hvordan vi ønsker, at det skal se ud.
”Vores tids store gamechanger er at gå fra mere til bedre – fra ydre styring til indre kompas. Fra mængder og systemer til mening og værdiskat. Fra pedeller til rebeller. Fra konventionelt til bæredygtigt,” siger hun og slutter med det insisterende smil, der har været hendes følgesvend gennem hele foredraget:
”Se jer selv som den empatiske rebel.”

En perlerække af foredragsholdere
Udover Anne Skare Nielsen var der på konferencen også oplæg af:

  • James Høpner om Den uperfekte leder og om at stå ved vores sårbarhed og skrøbelighed.
  • Ann-Christina Matzen Andreasen fra JAC i Gentofte, som for tredje år i træk netop var kåret som Europas bedste offentlige arbejdsplads.
  • Christian Bason fra Dansk Design Center om, hvordan vi kan udøve lederskab, der involverer borgere, samarbejdspartnere og lederkollegaer i at skabe det næste. Og om at bruge empatien som løftestang.
  • Lene Tanggaard, rektor på Designskolen i Kolding og professor i pædagogisk psykologi om ledelse i det pandemiske samfund.
  • Musiker Chris Minh Doky om lederskab og symfoni-paralleller.

Niels på planken hos Klaus Majgaard
Og sidst men ikke mindst satte lederformand Niels Klitgaard Aagensen sig selv på planken i en samtale med ledelsesrådgiver Klaus Majgaard om udfordringer og opdagelser i eget lederskab før, under og efter corona-pandemien. En samtale, der involverede deltagerne og lyste kraftigt på de brydninger, der fulgte med ledelsesrollen i corona-tiden.

Arrangementer for dig som leder
Følg med i, hvilke BUPL-arrangementer, der er for dig som leder i BUPL Storkøbenhavn