Sparet løn skal tilbage til velfærden


Det er svært ikke at være i godt humør lige nu. Også selv om vi står på tærsklen til en storkonflikt i Danmark. Forklaringen er selvfølgelig, at jeg lige har deltaget i Danmarkshistoriens største tillidsrepræsentantmøde.


Udgivet d. 22 marts, 2018

Mere end 10.000 tillidsfolk samlet fra den offentlige sektor – på tværs af fag og funktioner – der gør sig klar til at tage kampen for fællesskabet. Med gejst og beslutsomhed. Skulder ved skulder. Det er opløftende, og det giver perspektiver på en fremtid, hvor vi ikke længere køber præmissen om, at vi ingenting kan gøre.

Hver enkelt af de 1500 pædagoger og tillidsfolk, der lyste op i menneskemængden i den store hal i Fredericia, vidner om en ny tid, hvor vi ikke lader os nøje, men stiller op for vores fag og vores vilkår. Det gør mig stolt – både som pædagog og som formand. At se alle de gode folk, som vores fællesskab er bygget op om, vise vilje og handling – og stor lyst til at samarbejde med alle de andre fagligheder om en fælles opgave – om en fælles mission. At vise vi er mere værd. Og at vi arbejder for en løsning for alle.

Tidligere i dag offentliggjorde Ugebrevet A4 en ny undersøgelse. To ud af tre danskere mener, at der er råd til at give de offentligt ansatte ‘mærkbare lønstigninger’. Undersøgelsen er blot én blandt flere, der viser, at vi har befolkningen med os. De mener, at vi skal investere mere i velfærden. Og danskerne kritiserer også omfanget af arbejdsgivernes lockout.

Netop lockouten er en særlig størrelse. Det at arbejdsgiverne kan lamme det offentlige arbejdsmarked, sende alle de offentligt ansatte hjem – og spare penge ved ikke at udbetale deres løn. Det er dybt urimeligt, at Sophie Løhde, Michael Ziegler og Anders Kühnau på den måde kan udnytte den danske model.

Derfor var jeg heller ikke i tvivl om, at jeg på vegne af pædagogerne ville være medunderskriver på et borgerforslag om, at de lønudgifter som kommunerne sparer ved en konflikt – og den massive lockout, der risikerer snart at blive virkelighed – skal tilbage til arbejdspladserne og til velfærden.

Borgerforslag er en helt ny mulighed, Folketinget har åbnet for. Her kan almindelige borgere pålægge Folketinget at tage en sag op ved at samle mindst 50.000 underskrifter. Så vi har altså også brug for din underskrift!

Det kan være lidt besværligt, fordi du skal bruge dit nem-id. Men når du alligevel er ved at tjekke din saldo i banken, din skat eller e-boks, så følg linket og hjælp til. Del også gerne borgerforslaget med kolleger, venner og familie. Vi er næsten halvvejs nu med knap 25.000 underskrifter.

Der er stadig planlagt møder i Forligsinstitutionen. Og KL’s nye formand Jacob Bundsgaard er i dag i Berlingske ude med forsonende toner. Ifølge Bundsgaard bærer de offentlige arbejdsgivere også et ansvar, hvis det ender i storkonflikt, så nu ”må begge parter give sig”. Så ja – en forhandlet løsning er en mulighed, men tiden er knap.

Tak til alle jer, der følger med, deler – og dukker op til medlemsmøder, TR-møder og på andre måder viser jeres engagement. Det skaber et stærkt sammenhold – og det har vi brug for, når vi sammen skal løse vores fælles udfordringer.


Kom tæt på OK med Elisa