Smitteudbrud i lollandsk børnehave:
“Vi kryber sammen, når telefonen ringer”


Lige nu er ni medarbejdere i Holeby Landsbyordnings børnehave smittet med corona, heraf syv af institutionens 13 fastansatte pædagoger.

Det har været en hård og frustrerende uge, og børnene har ikke haft de trygge rammer, de har brug for, fortæller FTR Tina Jansen.


– Lige nu er orkanen drevet over, men kun for en stund.

Sådan lyder det fra en træt, men munter Tina Jansen, der til daglig er BUPL’s fællestillidsrepræsentant for Lollands dagtilbud. Hun er gået på weekend efter en af de mest frustrerende uger i sit arbejdsliv.

Det startede med en enkelt corona-sygemelding onsdag i sidste uge (i uge 1). Derfra gik der godt et døgn, før nummer to corona-melding blev ringet ind, og siden har sygemeldingerne fra personalet indløbet som perler på en trist snor.

– Hver gang telefonen ringer på institutionen, kryber mine kolleger og jeg lidt sammen. Man bliver lidt ekstra bleg i ansigtet, for bare det ikke er endnu en coronasmittet medarbejder, men sådan har det været hele ugen, fortæller Tina Jansen, som er tilknyttet børnehaven i Holeby Landsbyordning på Lolland.

Fritidspædagoger til undsætning og samarbejdsvillige forældre

Efter halvanden uge med cirka en nysmittet medarbejder om dagen er institutionen selvsagt presset til det yderste, men Tina Jansen og kompagni har gjort alt, hvad de kunne for at få enderne til at mødes.

– Vi har rykket rundt på vagter, vikarer er trådt til i det omfang, de har kunnet, og så har vi fået hjælp fra SFO-pædagoger. Som reglerne er, skal vi fortsat leve op til pasninggarantien, men vi har alligevel måttet skrive ud på Aula med en blid opfordring til forældrene om at holde deres børn hjemme, hvis de kan. Det har forældrene heldigvis reageret godt på, siger Tina Jansen.

Utrygt for børnene

Selvom forældrene har været samarbejdsvillige, har det været en yderst hård og frusterende uge for personalet, og det er uden tvivl gået udover kvaliteten og børnenes trivsel.

– Børnene aner ikke jo, hvilke voksne der er til stede. Det gør dem usikre og utrygge. Børn har brug for forudsigelighed i trygge rammer, men det kan vi ikke forvente, at vikarer kan skabe på egen hånd, så selvfølgelig har det haft negative konsekvenser for den pædagogiske kvalitet. Det er frustrerende at være vidne til, fortæller Tina Jansen.

Frygter flere postive coronatests

I en så presset situation får de garvede pædagoger ekstra stor betydning. Derfor frygter Tina Jansen lige nu, hvad der venter på den anden side af weekenden.
– Hvis en af de få garvede, der er tilbage, også bliver smittet, så ved jeg simpelthen ikke, hvad vi gør, erkender hun ærligt.

Find flere artikler om corona-situationen på børneområdet her