Sammenbrud kan blive ny start for fagbevægelsen


Så gik den ikke længere. Mandag aften brød forhandlingerne om en ny overenskomst sammen mellem Forhandlingsfællesskabet og KL. Vi var ganske enkelt for langt fra hinanden – ikke mindst i armlægningen om lønstigninger.


Udgivet d. 27 februar, 2018

Arbejdsgiverne har haft travlt med at fortælle, at vores lønkrav er alt for høje. Intet er mere forkert.  Vi har i fagbevægelsen accepteret tre kriseoverenskomster i træk og taget medansvar for samfundsøkonomien i Danmark.

Derfor mener vi kun, at det er rimeligt, at vi også får del i det økonomiske opsving, som der lige nu ruller ind over Danmark.

Det handler ikke om en lønfest. Det handler om, at 800.000 offentlige ansatte skal have en retfærdig lønstigning. Det havde KL ikke meget forståelse for. KL havde til gengæld et krav om, at seniorordningerne skulle forringes i takt med, at de offentlige ansatte skal blive længere tid på arbejdsmarkedet.

Jeg vælger at se dette sammenbrud som en ny start for fagbevægelsen. Det er helt unikt, at vi har stået skulder ved skulder lige fra starten – både i staten, regionerne og i kommunerne. Det er ikke lykkedes arbejdsgiverne at slå en kile ind i vores stærke sammenhold på tværs af faggrupper, og de kommende uger og måneder skal vi rykke endnu tættere sammen.

På den korte bane er der indkaldt til mæglingsmøde i Forligsinstitutionen på torsdag, hvor forligsmanden skal vurdere, hvor langt parterne er fra hinanden. Lad det være sagt med det samme, at vi er meget langt fra hinanden. Især fordi KL ikke har haft held med at få den økonomiske ramme på plads efter sammenbruddet i forhandlingerne på statens område.

Medierne er allerede nu begyndt at lave konflikthistorier. Hvornår rammer det? Hvor mange steder? Lad mig lige slå fast, at vi ikke er i konflikt nu – i morgen – eller i næste uge. Det kan tidligst blive den 1. april, hvor vores nuværende overenskomst løber ud. Og inden da skal en eventuel konflikt vedtages politisk i BUPL’s repræsentantskab.

Jeg skal nok holde jer opdateret. Vi er også i tæt kontakt med jeres tillidsrepræsentanter, så de hele tiden kan svare på de spørgsmål, der vil melde sig.

Men mit budskab til arbejdsgiverne står lysende klart. Vi er mere værd! Og vi står skulder ved skulder i fagbevægelsen.


Kom tæt på OK med Elisa