Regeringen sætter de yngste børn på finansloven


I nyt finanslovsforslag lægger regeringen op til at afsætte 760 millioner kroner over en fireårig periode til tidlig indsats i daginstitutionerne. Et vigtigst skridt for at få alle børn med, siger BUPL-formand Elisa Bergmann


Opdateret d. 24. august 2018

Børneområdet har længe været på den politiske dagsorden på Christiansborg, men det har dog knebet med den politiske vilje til for alvor at investere i børnene. Det ser ud til at ændre sig nu, skriver Politiken.

Regeringen har netop løftet lidt af sløret for det kommende finanslovsudspil, og det er børneområdet, som står først for. Der afsættes 760 millioner kroner over e fireårig periode til at løfte de yngste børn og de udsatte børn. Der skal blandt andet ansættes 460 flere pædagoger i vuggestuerne, og det glæder BUPL-formand Elisa Bergmann.

“Børneområdet har været voldsomt ramt af besparelser de seneste 10 år. Det vil koste 2 milliarder kroner at nå tilbage til de normeringer, som vi havde før den økonomiske krise”, siger Elisa Bergmann.

“Derfor har vi opfordret politikerne til at tage genopretningen skridt for skridt, hvis de ikke kan finde alle pengene på en gang – og begynde med de mindste børn og de mest udsatte børn. Der hvor effekten er størst. Så det er en fint børneudspil, som vil kunne mærkes ude på stuerne, hvis det bliver ført ud i livet”.

BUPL har selv for nylig lanceret et udspil om tidlig indsats med fem konkrete forslag, som vil gøre en forskel for de mindste børn lige nu og her. Der er nu blevet lyttet i regeringen og hos børneminister Mai Mercado, og det fortjener ros, mener Elisa Bergmann.

“Træerne vokser dog ikke ind i himlen. Børnetallet stiger med 70.000 børn over de kommende 10 år, og der skal ansættes 10.000 ekstra pædagoger bare for at holde de nuværende normeringer. Men her kommer en pulje med 460 pædagoger, og den er vi glade for”, fastslår Elisa Bergmann.

Regeringen kalder den nye indsats i daginstitutionerne for ”1.000-dages-program – en bedre start på livet”, og de 460 nyansatte pædagoger skal fordeles over ca. 450 daginstitutioner. Midlerne tildeles de institutioner, der har mindst 25 pct. børn, hvis forældre modtager mindst 80 pct. fripladstilskud og/eller socialpædagogisk fripladstilskud.

For yderligere oplysninger

Elisa Bergmann, formand for BUPL, tlf.: 40232069

Michael Andersen, pressechef i BUPL, tlf.: 22774090

Fakta

Se hele BUPL udspil om tidlig indsats

Børnetal stiger med 70.000 børn i alderen 0-5 år frem mod 2028

Der har været nedskæringer i normeringerne siden 2009

443 daginstitutioner med udsatte børn får nej til flere pædagoger