Pædagoger i skolen øger børns trivsel


Ny undersøgelse viser, at pædagoger i skolen gavner børns trivsel og læring. Men det står sløjt til, når det handler om pædagogers mulighed for fælles forberedelse med deres lærerkolleger


Udgivet d. 13. august 2018

Børn og unges trivsel – eller mangel på samme – er det af de emner, der har fyldt mest i den offentlige debat det seneste år. Alt for mange børn føler sig uden for fællesskabet. Nu viser en ny undersøgelse blandt BUPL’s medlemmer, at politikerne med fordel kan bruge pædagogernes kompetencer endnu mere i skolen, hvis man vil have alle børn med.

Hele 93 procent af pædagogerne er enige i, at deres tilstedeværelse i skolen øger børnenes trivsel og læring. Pædagogerne varetager ofte den understøttende undervisning, og her svarer 71 procent, at den understøttende undervisning fortrinsvis understøtter børnenes motivation, trivsel og bevægelse.

”Det er så vigtigt, at vi får skabt bedre rammer for børn og unges trivsel i folkeskolen. At de får lov til at blive til nogen, før det skal blive til noget. Derfor er jeg glad for, at så mange pædagoger oplever, at de kan gøre en forskel, så børnene får en god hverdag i skolen”, siger BUPL-formand Elisa Bergmann.

En tidligere undersøgelse fra EVA (Danmarks Evalueringsinstitut) viser dog, at det primært at børn i de yngste klasser, der har glæde af pædagogerne. Pædagogerne er sjældent i udskolingen, og det ærgrer chef for grundskole hos EVA, Lise Tingleff Nielsen.

Undersøgelsen fra BUPL viser også, at det halter gevaldigt med den fælles forberedelse mellem pædagoger og lærere. Kun 23 procent af pædagogerne har tilstrækkelig mulighed for at forberede sig sammen med de lærere, de har opgaver med.

”Det er svært at få et ordentligt samarbejde med vores lærerkolleger, når der ikke er mulighed for fælles forberedelse. Det er ikke nok at mødes tilfældigt på gangen. Vi skal have tid til at tale om undervisningen og det enkelte barn”, fortæller Elisa Bergmann.

For yderligere oplysninger

Elisa Bergmann, formand for BUPL, tlf.: 40232069

Michael Andersen, pressechef i BUPL, tlf.: 22774090

Se hele undersøgelsen

Skoleelever ønsker pædagoger på alle klassetrin

Forældre roser pædagogers betydning i skolen