Pædagoger: Flere børn ramt af fattigdom


Fire ud af ti pædagoger har børn i daginstitutionen, hvor forældrene ikke har råd til at købe basale ting som regn- og vintertøj


Udgivet d. 24. januar 2019

Konsekvenserne af politikernes økonomiske reformer bliver mere og mere tydelige i landets daginstitutioner. I en ny undersøgelse blandt BUPL’s medlemmer svarer knap fire ud af ti pædagoger, at de har børn i institutionen, hvor forældrene ikke har råd til at købe basale ting til barnet som for eksempel regntøj og vintertøj.

Hver fjerde pædagog oplever tilsvarende, at der er sket en stigning i antallet af børn og familier, der er presset økonomisk. Det bekymrer BUPL-formand Elisa Rimpler.

”Det er tydeligt, at kontanthjælpsloftet, 225-timers reglen og integrationsydelsen rammer børnefamilierne hårdt. Og det især kritisk i forhold til barnet, når vi ved, at bare ét år i fattigdom vil forfølge børnene resten af livet”.

Forskning fra SFI viser, at børn i fattige familier har en øget risiko for at få lavere karakterer i skolen end deres kammerater, ikke at få en ungdomsuddannelse, få en lav indtægt, blive arbejdsløs eller komme på førtidspension. I de seneste tal fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd viser, at 64.500 børn lever i fattigdom i Danmark.

I daginstitutionerne er konsekvenserne meget synlige ved f.eks. manglende tøj, og usund kost samt socialt afsavn i form af ferie med forældrene, hygiejne og deltagelse i sociale begivenheder. En af pædagogerne i undersøgelsen svarer således:

”Når børnene render rundt i sommertøj, mens temperaturen er tæt på frysepunktet, så er konsekvensen naturligvis, at de fryser. Lige sådan når de render rundt i vintertøj, og solen bager ned (…) Så er konsekvenserne tydelige.”

BUPL er derfor gået sammen med en række organisationer om et fælles brev til Lars Løkke Rasmussen og Mette Frederiksen. Her lyder opfordringen, at en kommende regering skal sikre i regeringsgrundlaget, at der laves en langtidsholdbar løsning på skævhederne på børneområdet, så vi får knækket fattigdomskurven i Danmark.

”Politikerne kan ikke på den ene side sige, at en tidlig indsats er vigtig og indføre bedre normeringer i daginstitutioner med mange børn i udsatte positioner. For så at stramme skruen økonomisk, så mange børn kastes ud i fattigdom. Det giver ingen mening” fastslår Elisa Rimpler.

For yderligere oplysninger

Elisa Rimpler, formand for BUPL, tlf.: 40232069

Michael Andersen, pressechef i BUPL, tlf.: 23445383

FAKTA

Se BUPL’s medlemsundersøgelse

Se det åbne brev til Lars Løkke Rasmussen og Mette Frederiksen