Offentligt ansatte vil hellere tage end at give


Kan I huske det? Da overenskomstforhandlingerne spidsede til, og innovationsminister Sophie Løhde (V) sendte en bredside mod lønmodtagerne.


Udgivet d. 9 maj, 2018

”Vi vil meget gerne forhandle om de krav, lønmodtagerne har, men det handler jo om at give og tage. Men de er mest optaget af at tage og ikke give”, sagde ministeren i februar 2018 til TV2 Nyhederne. Dengang var jeg altså ikke videre optimistisk i forhold til at lande en ny aftale.

Vi havde en arbejdsgiver, der selv spillede ud med en lønstigning på 6,9 procent, grinede lidt af vores forslag om ligelønspulje – og ville forringe vores seniordage. Men de gjorde regning uden vært og mødte en samlet fagbevægelse, der bakkede hinanden op og stod skulder ved skulder. Så vi nu står med et noget bedre resultat end frygtet.

Det er også bemærkelsesværdigt, at Dansk Arbejdsgiverforening (DA) udtaler til Danmarks Radio, at overenskomsten har været for dyr for arbejdsgiverne. Deres administrerende direktør Jacob Holbraad frygter, at det kan ”føre til tab af vækst og tab af arbejdspladser i Danmark”. Hallo!? En ordentlig offentlig sektor med en retfærdig løn er en forudsætning for det private arbejdsmarked.

BUPL har også forhandlet ”alene” med Kommunernes Landsforening. Der er altid en ramme, som de enkelte organisationer selv forhandler om, og denne gang var rammen på 0,43 procent. Ja, det er ikke pokkers meget. Men det er ikke noget, som BUPL selv er herre over. Vi har derimod indflydelse på, hvordan midlerne skal bruges. Vi har prioriteret, at pædagoger får lidt ekstra i løn, og lederne får højere pension. Og så har vi sørget for bedre vilkår for skolepædagoger, når de er på lejrskole. Så nu er forhandlingerne om OK18 altså endeligt lukket.

Urafstemning
De kommende uger er det så jeres tur til at tage stilling. Urafstemningen går i gang, og I kan afgive jeres stemme frem til den 4. juni. Det er klart, at jeg anbefaler jer at stemme ja. Det er vores bedste overenskomst i mange år – efter tre kriseoverenskomster i 2011, 2013 og 2015. Men jeg anbefaler jer også at stemme ja, fordi hele forløbet om OK18 har bragt os tættere sammen i fagbevægelsen. Så et ja er også et ja til vores fællesskab og sammenhold.

De vigtigste er dog, at du stemmer. Stemmeprocenten var på 37 procent i 2011, 38 procent i 2013 og 43 procent i 2015. Altså en lille stigning – men der er plads til forbedring. BUPL er en demokratisk organisation, og det er ved overenskomsten, at man bekræfter sit medlemskab og giver sin mening til kende. Så husk det nu. Og husk at opdatere dine kontaktoplysninger.

Nu venter en kort Kristi Himmelfartsferie, inden jeg i næste uger tager rundt til medlemsmøder og tillidsrepræsentantmøder over hele Danmark. Jeg glæder mig til at møde jer alle sammen. Jer – der hver dag giver så meget af jer selv. Jer – der om nogen giver mere end I tager. Jeg tror, at Sophie Løhde fortryder sin kommentar i dag. Og DA’s Jacob Holbraad må efterhånden have opdaget den massive opbakning, som de offentligt ansatte fik under OK18 – også fra vores kollegaer på det private arbejdsmarked.

Vi ses derude. Skulder ved skulder.

 


Kom tæt på OK med Elisa