Næste årti skal være børnenes


Leder fra Børn&Unge nr. 1/2020.


Opdateret d. 10. september 2020

‘Det starter med børnene’. Sådan sagde statsminister Mette Frederiksen (S) i sin første nytårstale, som et langt stykke af vejen handlede om ‘at være på børnenes side’. Særligt fremhævede hun børn i udsatte positioner. De børn, der har haft en turbulent barndom med mange svigt, og som i sidste ende bliver anbragt. I en Facebook-live et par dage efter, fastslog hun dog, at alle børns liv ligger hende og regeringen på sinde.

Den opmærksomhed er der i høj grad behov for, ikke mindst for at sikre den vigtige tidlige indsats, der kan samle flere børn op i tide.

I BUPL har vi arbejdet hårdt for, at det politiske Danmark får øjnene op for, at børn ikke fødes som 6-årige – at politikerne får øjnene op for, hvor vigtigt det er at sikre de rigtige rammer for børn og unges liv og trivsel.

Pædagogers arbejde er ikke bare en selvfølgelig del af velfærden, men en profession, der skal investeres i og anerkendes – fra pædagoguddannelsen til den løn og de vilkår, vi tilbydes.

Derfor er de nye toner gode, og vi vil holde regeringen, statsministeren og børneministeren op på, at de bliver omsat til konkret handling.
Takten er slået fint an med en finanslov, der lover lovbundne minimums­normeringer og en ambitiøs børneplan. Det er en god begyndelse. Men der skal mere til.

For selvfølgelig skal vi som et af verdens rigeste lande have ambitioner om at få alle børn med. Som pædagoger skal vi kunne forebygge mere og arbejde systematisk med de børne- og ungefællesskaber, der gør forskellen for den enkelte. Vi skal have mulighed for at samarbejde mere med hinanden, med familierne og med andre fagprofessionelle.

At ville mere for alle børn kræver et stærkt politisk fokus. Så det næste årti må blive børnenes.

Forholdene i daginstitutioner, SFO’er, fritidshjem og klubber har nået et historisk lavpunkt. Alle ved, at det går ud over børn og unges liv, udvikling og muligheder. Vi skal en anden vej nu. Det er afgørende, at regeringen i de kommende år investerer massivt i godt børneliv og sætter handling bag statsministerens ord om, at Danmark skal være verdens bedste land at være barn i.

Som fagforening og som fællesskab skal vi gøre alt, hvad vi kan for at anvise veje til, at det lykkes. Men vi vil også være den vagthund, der gør højest, hvis politikerne glemmer, hvad det vil sige at stå på børnenes side.

Rigtig godt nytår.

Elisa Rimpler
Formand for BUPL