Lønindsigt styrker faget og dømmekraften


At vide, hvad ens arbejde er værd er med til at styrke pædagogerne, når de skal forhandle løn. Enten som enkeltpersoner eller som tillidsrepræsentant. Derfor inviterer BUPL Østjylland medlemmerne på løncafé, hvor de blandt andet gennemgår deres lønsedler. Læs her, hvordan skolepædagog Sune Brixen, Horsens, har oplevet processen med at forhandle en ny lønaftale hjem på skolen.


Opdateret d. 14. september 2020

 

Sune Brixen

skolepædagog

Bakkeskolen, Horsens

 

 

 

Klogere af andres spørgsmål om løn

Udover gratis mad så fik vi på ”Buffet med løn” i Horsens mulighed for at sammenligne vores løn med andre pædagoger fra både dagtilbudsområdet og skole/fritid. Når nogen stillede spørgsmål, kunne vi andre også høre svarene. Der opdagede jeg fejl, som jeg ellers ikke ville have opdaget.

 

Tillæg kan gøre en kæmpe forskel

”Buffet med løn” lærte mig fx, at ens anciennitet skal følge med over, når man skifter arbejdskommune, så man også får tillægget for anciennitet i den nye kommune. At der er forskellige tillæg i forskellige kommuner, kom bag på mig. Det er jo en overvejelse værd, for det kan gøre en kæmpe forskel på den lange bane, hvor man søger arbejde.

 

Kendskab til tillæg er god reklame for næste ”Buffet med løn”

Jeg er sikker på, at flere af mine kolleger vil møde op næste gang, at BUPL Østjylland serverer ”Buffet med løn”. For vi fire-fem pædagoger, som deltog fra Bakkeskolen, fortalte jo vores andre kolleger om et bestemt tillæg næste dag. – Det var god reklame for arrangementet.

 

Åbenhed om løn giver den rigtige løn

På min arbejdsplads taler hele personalegruppen og ledelsen åbent om løn. Fra første dag i min ansættelse har jeg spurgt ind til både tillæg, overarbejde og afspadsering. Vi skal nemlig være åbne om vores løn, så vi får den løn, vi skal have!

 

 

Anne Grethe Rosenberg

formand, BUPL Østjylland

 

 

 

Styrk lønområdet og pædagogernes forståelse af deres egen løn

Løn er en vigtig ting for alle pædagoger og derfor en central opgave for deres fagforening. I BUPL Østjylland har vi styrket lønområdet med en ekstra lønkonsulent.

 

Et af målene for BUPL Østjylland er at inddrage pædagogerne i forståelsen af deres egen løn. Det har vi blandt andet gjort i flere kommuner ved at:

  • gennemføre løntjek
  • arrangere løncafeer/”Buffet med løn”

 

Fokus på både aftaler og kedelige tendenser

Det er nye veje til at styrke argumenterne for mere i løn, både for den enkelte og for det kollektive.

 

Vi har fokus på:

– at styrke de kommunale forhåndsaftaler

– at afdække forholdene i den enkelte kommune, herunder ved nyansættelser af pædagoger så de bliver indplaceret rigtigt

– den kedelige tendens med midlertidige ansættelser

– manglende lønudvikling

 

Link til Lokale aftaler om løn og vilkår