Løkke vil sende udsatte børn tidligere i vuggestue


Statsminister Lars Løkke Rasmussen ønsker at få udsatte børn tidligere i daginstitution. Men det kræver altså flere pædagoger for at få alle børn med, fastslår BUPL-formand Elisa Bergmann.


Udgivet d. 1 januar, 2018

Statsminister Lars Løkke Rasmussen gav børnene en hovedrolle i sin nytårstale og fokuserede især på udsatte børn, der kan have gavn af at komme tidligere i daginstitution. Statsministeren sagde blandt andet, at ”et barn kun har én barndom”, og vi som samfund skal have fat i børnene i tide.

Det glæder BUPL-formand Elisa Bergmann, at statsministeren anerkender daginstitutionernes betydning for god integration.

”Men det er ikke nok, at børnene kommer i daginstitution. Rammer skal også være i orden. Det kræver altså de rette rammer og ressourcer, når pædagogerne skal støtte udsatte børn og sørge for, at børnene får den bedste start og dermed de bedste muligheder for resten af deres liv”, siger Elisa Bergmann.

Sidste år afsatte regeringen en pulje på 83 millioner kroner til såkaldte sociale normeringer, der skal løfte normeringerne i landets 100 mest udsatte institutioner. Puljen er øremærket til at ansætte uddannede pædagoger, og det er netop den vej, at regeringen skal fortsætte, hvis man skal have alle børn med, siger Elisa Bergmann.

”Vi ved jo, at især udsatte og tosprogede børn har gavn af gode normeringer og uddannede pædagoger. Så hvis Lars Løkke Rasmussen virkelig vil gøre en forskel for de børn, der vokser op i ghettoer og udsatte miljøer, så skal der investeres endnu mere i daginstitutionerne. I stedet for at straffe forældrene”, fastslår Elisa Bergmann.

Lars Løkke Rasmussens regering har generelt haft travlt med at stille nye krav til forældre og blande sig i deres hverdag med børnene. Mange udsatte børnefamilier har mistet deres økonomiske grundlag med kontanthjælpsloftet, og senest har regeringen lanceret en såkaldt ”Opdragelsesdebat”, der stiller krav til bedre opdragelse i hjemmet.

”Men vi kommer altså ikke uden om, at daginstitutionerne spiller en helt afgørende rolle, når det handler om børns trivsel og udvikling. Regeringen taler om opdragelse. Vi taler hellere om dannelse. Styrke børns sociale kompetencer og give dem plads i fællesskabet og mod på livet. Men når normeringerne i vuggestuer og børnehaver er historisk dårlige, så er det svært for pædagogerne at nå det enkelte barn”, siger BUPL-formand Elisa Bergmann.

Kort før jul blev regeringen og Dansk Folkeparti efter stor ståhej enige om en finanslov, der afsætter flere midler til ældreområdet – blandt andet for at sikre en bedre bemanding på landets plejehjem. Regeringen er nemlig med egne ord opmærksomme på den demografiske udvikling i Danmark med flere ældre over de kommende år.

”Regeringen har helt ret i, at demografien bliver en udfordring. Der kommer en kvart million flere børn og ældre frem mod 2025, og det er positivt, at ældreområdet får et løft. Men børnetallet stiger altså markant, og der er brug for 8.500 flere pædagoger over de kommende syv år for at holde de nuværende normeringer. Det har regeringen desværre ikke opdaget endnu, men har travlt med at stille nye krav til forældrene uden selv at leve op til sit ansvar”, fortæller Elisa Bergmann.

For yderligere oplysninger:

Elisa Bergmann, formand for BUPL, tlf.: 40 23 20 69

Michael Andersen, pressechef i BUPL, tlf.: 23 44 53 83

 

Fakta om udviklingen på børneområdet:

Stigende børnetal frem mod 2025 (pdf).

Udviklingen i pædagogisk personale fra 2009 til 2015 i daginstitutioner (pdf).