Løfterne om bedre tider skal blive til virkelighed


I går stod jeg foran Christiansborgs Slotskirke sammen med to seje pædagoger med klare holdninger


Udgivet d. 3 oktober, 2018

Vi skulle møde politikere og ministre til en snak om børneområdet og virkelighedens velfærd. Tidligere på dagen havde oppositionens statsministerkandidat Mette Frederiksen været på TV og rost de modige pædagoger, der er stået frem på de sociale medier og delt stærke hverdagsfortællinger under #MinNormering i kampen for bedre normeringer.

Det var med andre ord en stærk åbning af folketingsåret, og jeg er stolt af, at ikke kun Mette Frederiksen, men også andre partiledere italesatte pædagogernes pressede arbejdsvilkår – og hvilken betydning det har for børnene. Det tyder på, at BUPL´s fagpolitiske arbejde bærer frugt.

Og der er nok at tage fat på. Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at pædagogandelen er håbløs lav i flere kommuner. Men det rører tilsyneladende ikke Kommunernes Landsforening. Jeg kan i hvert fald konstatere, at næstformanden i KL’s børne- og undervisningsudvalg Jens Ive (V) var ret afdæmpet i Politiken, da han blev forholdt det faktum, at 57 procent af de ansatte i daginstitutionerne ikke har en pædagoguddannelse.

”Vi har sindssygt velfungerende daginstitutioner i Danmark med dygtige medarbejdere. Om de er pædagoguddannede eller ej er ligegyldigt, det er deres indsats over for børnene, der er det afgørende”, lød det fra Jens Ive. Det udsagn viser med al tydelighed, at der desværre er lang vej endnu, før vi har fået alle politikere til at forstå betydningen af pædagogers arbejde og dermed får den anerkendelse, vi fortjener.

Jeg er da glad for, at Jens Ive mener, at daginstitutionerne er velfungerende til trods for de urimelige vilkår, som vi bliver budt. Men håber bestemt ikke, at han giver udtryk for en generel holdning i KL, når han på den måde negligerer vigtigheden af et højt uddannelsesniveau. Men det skal vi selvfølgelig udfordre – også lokalt. Og det gør vi allerede i dag, når BUPL sammen med KL tager på bustur rundt i Danmark for at få eksempler på det gode forældresamarbejde. Et samarbejde, der er afgørende for den tidlige indsats og som ikke kommer af sig selv, men altid er initieret af fagligt dygtige pædagoger.

Sjovt nok er det ikke mange uger siden, at KL mente, at 84 procent uddannede lærere i folkeskolen var et kritisk tal. Der blev talt om ”rekrutteringsproblemer” og langsigtede planer. Stina Vrang Elias og Rasmus Jønsson skrev for nylig i Jyllands-Posten, at mange politikere mener, at skoleområdet er ”finere” end daginstitutionsområdet. At der er mere politisk prestige i de større børn. Det er nok ikke helt forkert, når 84 procent uddannede lærere er et kritisk tal på skoleområdet, mens 57 procent uddannede pædagoger i daginstitutionerne er helt fint.

Min fornemmelse er dog heldigvis, at flere borgmestre har en del mere forståelse for vigtigheden af en høj faglighed. Det kan vi jo se, når pædagogandelen svinger fra 41 procent til 72 procent. De kommuner, der ligger i den høj ende, har aktivt valgt at se det som en investering.

Der har generelt været mange tal i luften den seneste uge. Både med minimumsnormeringer og pædagogandel. Det er så godt. Medierne har kimet mig ned fra morgen til aften for at få min kommentar til både tal og udsagn, og jeg er stolt af, at vi sammen er lykkedes med at sætte en landsdækkende dagsorden på børneområdet over flere dage. Det er faktisk en ret svær øvelse i dagens overfladiske medielandsskab.

Inden længe står et folketingsvalg for døren. Vi hører flere og flere politikere tale om bedre tid til børnene og bedre arbejdsvilkår for pædagogerne. Børneområdet ER i fokus. Det vigtige fokus skal vi gøre, hvad vi kan for at fastholde. For det er nu, mens der er opgangstider, at vi skal fastholde kravet om, at der skal en langsigtet og ambitiøs investeringsplan til. En plan der indebærer, at normeringen i Danmark ikke kommer under minimum 1 pædagog til tre vuggestuebørn og minimum 1 pædagog til 6 børnehavebørn – og en pædagogandel på minimum 80 procent i alle daginstitutioner.

Mange hilsner Elisa


Se alle Elisas indlæg på Formandens blog

Abonnér på Formandens blog