Lærernes forhandlinger er gået i stå – hvad nu?


Det går hurtigt her på bloggen. Jeg nåede lige at lægge det første blogindlæg i går, da jeg blev kontaktet af Danmarks Lærerforening om situationen efter deres møde i fredags med KL. Så derfor må jeg til tasterne igen.


Udgivet d. 12 februar, 2018

Parterne var gået fra hinanden i erkendelse af, at de ikke lige nu kan komme videre i forhandlingerne om en ny arbejdstidsaftale for lærerne. DLF kalder det et stop, men håber stadig på en løsning. KL kalder det en pause – og siger de regner med at lande en aftale ultimo februar. Så det er altså ikke et decideret sammenbrud i forhandlingerne, men alligevel ret alvorligt.

Derfor er jeg hen over weekenden blevet spurgt af flere pædagoger, hvad det så betyder for vores forhandlinger. Og jeg kan altså ikke give et klart svar endnu. En uge, hvor der ingenting sker, får jo ikke løsningerne til at falde ned fra himlen. På den anden side kan en tænkepause også skabe det nødvendige (politiske) pres frem mod nye løsninger.

Men uanset hvad kommer det til at lægge pres på forhandlingerne alle andre steder – både de fælles, men også de specifikke organisationsforhandlinger. Ikke mindst fordi vi som fagbevægelse er så opsat på at nå fælles i mål.

Det har allerede nu været et langt og hårdt forløb. Når DLF og KL i 2 måneder end ikke kommer i nærheden af at blive enige om konkrete dele, så er man altså meget langt fra hinanden. DLF har fortalt sine medlemmer, at man har lagt forslag efter forslag på bordet som er blevet hældt af brættet af KL. Og KL har ikke selv fremlagt bud på løsninger.

Men den danske forhandlingsmodel forudsætter, at begge parter bidrager til løsningerne. At der er den nødvendige forståelse for at lytte, bidrage – også kreativt – til at finde de nødvendige kompromisser. Så det holder ikke, hvis KL blot forventer, at lærerne alene skal have tænkehatten på.

Næste uge (uge 7) er vinterferieuge for mange danskere, men ikke for os, der sidder midt i overenskomstforhandlingerne. Vi mødes igen med de andre faglige organisationer i Forhandlingsfællesskabet på tirsdag, og så tager vi sammen bestik af situationen. Jeg skal nok holde jer opdateret her på bloggen så snart, at det er muligt.