Kommuner sparer på pædagoger i skole og fritid


Færre timer med pædagoger og lærere sammen i undervisningen samt færre pædagoger i fritidsinstitutionerne. Det kan blive nogle af konsekvenserne, hvis kommunernes spareforslag føres ud i livet


Opdateret d. 08. april 2019

Det gode samarbejde mellem lærere og pædagoger er afgørende for en variereret og motiverende skoledag. Sådan bliver det i hvert fald ofte omtalt af politikerne, men nye budgettal fra kommunerne tyder på, at de flotte ord ikke bliver fulgt til dørs.

BUPL’s lokale fagforeninger har gennemgået de kommunale budgetforslag i samtlige af landets 98 kommuner, og der lægges i den grad op til besparelser på pædagogerne på skole- og fritidsområdet i det nye år.

Hele 49 kommuner vil spare på pædagogerne, mens blot 7 kommuner har tænkt sig at forbedre budgettet for pædagoger i skolen og fritidsinstitutionerne. 42 kommuner holder budgettet i ro.

”Rapport efter rapport viser, at der er et stort uudnyttet potentiale i forhold til pædagogernes rolle i skolen. Forældrene mener, at pædagogerne gavner deres børns trivsel. Så det er en forkert prioritering at skære ned på pædagoger i skolen”, siger BUPL-formand Elisa Rimpler.

I Lejre og Faaborg-Midtfyn kommune lægges der specifikt op til store besparelser på tovoksenordninger i skolen, mens Kolding og Mariagerfjord har store rammebesparelser på vej. Derudover står fritidsinstitutionerne for skud i mange kommuner med en foreløbig besparelse på over 120 millioner kroner i 2019. Det skal ses i lyset af, at kommunalpolitikerne i sidste valgperiode sparede over 500 mio. kroner i netop fritidsinstitutionerne.

Regeringen kom i sidste uge med et nyt skoleudspil, der lægger op til at fjerne variationen og bevægelsen fra skoledagen. Og dermed pille flere af de fritidspædagogiske elementer ud af skoleskemaet, så de bliver erstattet af faglig undervisning. Regeringen vil desuden indføre en helt ny skoleform kaldet selvstyrende skoler, som blandt andre Kommunernes Landsforening har kritiseret.

Derfor mener BUPL-formand Elisa Rimpler, at kommunerne bør støtte bedre op om folkeskolen og fritidsinstitutionerne, så man derved viser politikerne fra Christiansborg, at de står sammen om vores fælles skole.

“Jeg ved godt, at det er første år efter et valgår ude i kommunerne. Men vi står i en kritisk situation i forhold til regeringen, der vil tilbage til den sorte skole uden variation og desuden udvande fritidsinstitutionerne. Så jeg vil gerne opfordre kommunerne til at tænke sig om en ekstra gang, før de gennemfører de varslede besparelser”, advarer Elisa Rimpler.

Se hele Danmarkskortet. Ved at klikke på den enkelte kommune, kommer der en kort tekst frem, og det er derfra muligt at se en mere detaljeret beskrivelse af kommunens budgetforslag.

For yderligere oplysninger

Elisa Rimpler, formand i BUPL, tlf.: 40 23 20 69

Jacob Friis, pressekonsulent i BUPL, tlf.: 22 77 40 90

Se BUPL’s medlemsundersøgelse i skolen

Se BUPL’s medlemsundersøgelse i fritidsinstitutionerne

Skoleelever ønsker pædagoger på alle klassetrin

Forældre roser pædagoger i skolen