Kommuner slagter fritidsinstitutioner i 2017


Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at kommunerne skærer 300 millioner kroner på budgettet på SFO’er og klubber. En ren massakre på børns fritid, advarer BUPL-formand Elisa Bergmann.


Udgivet d. 2 februar, 2017

Den nye undervisningsminister Merete Riisager har i denne måned søsat en undersøgelse af børns fritidsliv, da hun er bekymret for kvaliteten i fritidsinstitutionerne efter skolereformen. Og med god grund. Nye tal viser nemlig, at kommunerne sparer massivt på SFO’er og klubber.

Danmarks Statistik har i januar offentliggjort de endelige kommunale budgettal for 2017, og samlet set sparer kommunerne 493 millioner kroner på skole- og fritidsområdet. 199 millioner kroner på skoleområdet og 294 millioner kroner på fritidsområdet. Det skal ses i lyset af, at det samlede budget på skoleområdet er på hele 44 milliarder kroner, mens budgettet på fritidsområdet er på 8 milliarder kroner. Så der skæres altså 0,5 procent af budgettet på skoleområdet, mens fritidsområdet mister 3,5 procent af budgettet.

”Det er voldsomme tal, som den nye undervisningsminister må tage meget alvorligt. Der sker en systematisk udhuling af kvaliteten i fritidsinstitutionerne, og det var jo ikke meningen med skolereformen, der oprindeligt skulle skabe større sammenhæng mellem børnenes skole- og fritidsliv”, advarer BUPL-formand Elisa Bergmann.

Nedskæringerne i 2017 skal ses i lyset af, at BUPL siden skolereformens begyndelse har lavet flere undersøgelser blandt pædagogerne i fritidsinstitutionerne. I den seneste undersøgelse fra 2016 svarer 68 procent af pædagogerne, at ”kvaliteten i fritidsinstitutionerne er blevet ringere i forhold til sidste skoleår”. Og tal fra analyseinstituttet Rambøll viser, at 1 ud af 4 udsatte børn i folkeskolens yngste klasser slet ikke går i fritidsinstitutioner efter skolereformen.

”Kommunernes nedskæringer på fritidsområdet dækker altså over flere forhold. Dels er der rene nedskæringer, hvor der bliver færre pædagoger til børnene. Og dels skyldes det, at flere børn har forladt SFO’er og klubber efter reformen. Begge dele er dybt bekymrende”, siger Elisa Bergmann.

Undervisningsminister Merete Riisager sagde i forbindelse med den kommende undersøgelse, at fritidspædagogikken har været for lidt i fokus de seneste år.

”Jeg har fuld forståelse for, at man har haft et ønske om at løbe skolereformen i gang, for det kræver stadig rigtigt mange kræfter. Men min bekymring er fritidspædagogikken. Især de udsatte børn har stadig behov for fritidspædagogikken i SFO og klubber”, sagde ministeren til Berlingske Tidende.

Derfor vil BUPL-formand Elisa Bergmann nu tage kontakt til Merete Riisager for at høre, hvad ministeren vil gøre ved, at kommunerne tilsyneladende fortsætter sparekursen på fritidsområdet. Og hvordan man kan få de udsatte børn tilbage i fritidsinstitutionerne, så de ikke får hjem til en tom lejlighed, mens vennerne leger videre i SFO’en.

 

For yderligere oplysninger:

Elisa Bergmann, formand for BUPL, tlf.: 40 23 20 69

Michael Andersen, presseansvarlig i BUPL, tlf.: 23 44 53 83

Se de samlede budgettal for skole- og fritidsområdet i 2017 (pdf).