Kommunalvalg betyder flere pædagoger til børnene


For første gang i fire år ser mange kommuner ud til at investere i børnene. Tænk hvis der var kommunalvalg hvert eneste år, siger BUPL-formand Elisa Bergmann.


Udgivet d. 26 september, 2017

Lokalpolitikerne er i øjeblikket ved at forhandle de kommunale budgetter på plads for 2018, og man kan godt mærke, at der er et kommunalvalg lige om hjørnet. Det viser en gennemgang af de kommunale budgetter, som BUPL’s lokale fagforeninger har foretaget.

Foreløbig planlægger 39 kommuner at investere i børneområdet, mens 18 kommuner vil spare på børnene. I de resterende kommuner ser det ud til, at budgetternes holdes i ro. Indtil videre lyder den samlede investering på ca. 122 millioner kroner, og det tal vil formentlig stige betydeligt over de kommende uger, når alle budgetterne forhandles på plads. Hvis man udelukkende ser på de 39 kommuner, der investerer i børnene, så er beløbet i øjeblikket på 148 millioner kroner.

”Jeg ville ønske, at der var kommunalvalg hvert eneste år. Det gør en kæmpe forskel for børn og pædagoger, når politikerne tilfører flere midler til børneområdet. Især i øjeblikket hvor vi skal have den nye pædagogiske læreplan til at fungere ude i vuggestuer og børnehaver”, siger BUPL-formand Elisa Bergmann.

”Det er lidt tungt, når tendensen i kommunerne er, at der er besparelser i tre år i træk og så investeringer i et enkelt år. Hvis tendensen var omvendt, kunne vores pædagoger skabe en langt bedre hverdag for børnene. Med mere fokus på omsorg, læring og trivsel – og tid til det enkelte barn”.

Da BUPL lancerede et lignende Danmarkskort i september 2016, planlagde kommunerne besparelser på over 140 millioner kroner på børneområdet. Nedskæringerne ville f.eks. betyde færre pædagoger til børnene, tidligere overgang fra vuggestue til børnehave og flere lukkedage.

Lokale demonstrationer og pres på lokalpolitikerne fik dog flere kommuner til at droppe besparelserne. BUPL-formand Elisa Bergmann håber, at man i år kan gå skridtet videre og ikke bare fjerne besparelser – men også få kommunerne til at investere i børnene.

”Vi skal huske på, at normeringerne er historisk dårlige i daginstitutionerne. Der er brug for reelle investeringer. Ikke bare på grund af kommunalvalget. Børnetallet stiger med 56.000 børn i alderen 0-5 år over de kommende otte år, og det kræver altså flere pædagoger”, siger Elisa Bergmann.

De endelige budgetter ude i kommunerne skal forhandles færdige inden udgangen af oktober, og BUPL har en målsætning om, at der samlet set skal investeres mindst 200 millioner kroner på daginstitutionsområdet.

”200 millioner kroner lyder måske som et stort beløb, men det svarer blot til ca. 500 pædagogstillinger. Det er kun et lille skridt mod en genopretning af kvaliteten i vuggestuer og børnehaver”, fastslår Elisa Bergmann.

For yderligere oplysninger:

Elisa Bergmann, formand i BUPL, tlf.: 40 23 20 69

Michael Andersen, pressechef i BUPL, tlf.: 22 77 40 90

 

Fakta om udviklingen på børneområdet:

Kommunernes budgetter på børneområdet fra 2015-2017

Se BUPL’s nye Danmarkskort over kommunernes budgetter for 2018 her

Stigende børnetal frem mod 2025 (pdf)

Udviklingen i pædagogisk personale fra 2009 til 2015 i daginstitutioner (pdf)

Ni ud af ti danskere ønsker minimumsnormeringer

Pædagogerne står alene med 17 børn (pdf)