Kampen for de københavnske fritidshjem


“I disse uger kæmper de københavnske fritidshjem for deres eksistens,” skriver BUPL Hovedstadens formand Henriette Brockdorff. Læs hele debatindlægget her.


Opdateret d. 09. december 2019

Fritidshjemmene står over for at skulle lukke og omdannes til skolefritidsordninger. En tendens vi desværre ser på landsplan. Det er en omfattende manøvre med store konsekvenser for børn og personale. Det giver uro i børnenes liv, når det velkendte fritidshjem lukker. Jeg ved, at mange blandt personalet er meget berørte, og de kæmper for deres fritidshjem skal overleve. Vi skriver, sammen med børn og forældre, breve til børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil og til de lokale politikere i København.

Vi er ved at miste fritidspædagogikken

Når børnenes fritid lægges ind under skolen i en skolefritidsordning, så flytter den samtidig ind under folkeskoleloven, hvor der ikke er krav til det fritidspædagogiske arbejde. Her er det skolen, der bestemmer. Fritidshjemmene hører i dag under dagtilbudsloven, hvor der er klart formulerede målsætninger til fritidspædagogikken. Vi står altså i en alvorlig situation, hvor vi er ved at miste fritidspædagogikken og alt det gode, den står for. Gennem generationer har fritidshjemmene været et vigtigt modstykke til folkeskolen med fordybelse og nærvær. Kreative værksteder, som ikke skal pakkes væk hver dag, men som børnene kan vende tilbage til næste dag. Engagerede pædagoger, der brænder for at give børnene et rigtig godt fritidsliv med udeaktiviteter, sport, syværksted, musik eller drama. Det frirum er politikerne ved at lukke for at spare penge.

Det nære forældresamarbejde vil forsvinde

Forældrenes medindflydelse på børnenes hverdag forsvinder, da der ikke er forældrebestyrelser i skolefritidsordninger. Det vil i stedet være skolen, der får indflydelse. Og det vil være skolen, der bestemmer, hvordan tiden i skolefritidsordningen skal struktureres.

Ministeren skal finde en løsning

Der er lokal enighed blandt forældre, politikere og faglige organisationer om at bevare fritidshjemmene. Og børnene kan beholde deres fritidshjem, hvis børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil hjælper til en lovændring, så fritidshjemmene forbliver under dagtilbudsloven, loftet for forældrebetaling bortfalder, og fritidshjemmene dermed sidestilles med skolefritidsordningerne. Fritidshjemmenes fremtid afhænger af, at ministeren finder en løsning. Bevar fritidshjemmene som børnenes frirum, for et godt fritidsliv giver gode børneliv.

Kom til demonstration ’Bevar fritidshjemmene’ 2. oktober

Tag med til demonstration d. 2. oktober 2019, hvor vi vil råbe politikerne op, så vores kære fritidshjem kan få lov til at fortsætte det gode arbejde med børnene.