Genåbning af daginstitutioner og skoler kræver tålmodighed


Fra på onsdag og de nærmeste dage åbner landets daginstitutioner og skoler. Beslutningen blev taget mandag før påske og er taget på baggrund af Sundhedsmyndighedernes vurdering om, at hvis særlige retningslinjer følges er det sundhedsmæssigt forsvarligt.


Opdateret d. 14. april 2020

Det er kommunalbestyrelserne ansvar, at retningslinjerne følges til punkt og prikke. Eller som Børne- og Undervisningsministeren sagde i onsdags: ”Retningslinjerne er ikke til forhandling!”. 

 

Heldigvis er det sådan i hovedparten af de nordjyske kommuner, at retningslinjerne behandles med den alvor, de er påtænkt. Flere kommuner har derfor meldt ud, at daginstitutioner og skoler åbner den 15. april eller kort tid herefter, når der er 100 procent sikkerhed for, at Sundhedsmyndighedernes retningslinjer overholdes. 

 

Det er vi meget tilfredse med i BUPL Nordjylland. Det handler om pædagogers og lederes liv og sikkerhed, og lad mig derfor slå fast: Vi har i BUPL Nordjylland en nultolerance, hvis retningslinjerne ikke overholdes eller skrider.

 

Som skrevet har langt hovedparten af kommunerne i Nordjylland taget opgaven med den omhu og alvorlighed, som den kræver. Der er dog et punkt, hvor vi mener nogle kommuner kunne gøre det lidt bedre. Vi mener i BUPL Nordjylland, at alle kommuner burde henstille til forældrene om kun at benytte daginstitutionen eller skolefritidsordningen, hvis det er nødvendigt på grund af arbejde. I det mindste i uge 16 og uge 17. 

 

På den måde får pædagoger og ledere de bedste muligheder for at finde sig tilrette med de nye krav og retningslinjer og få dem balanceret med det pædagogiske arbejde. Det pædagogiske arbejde er baseret på tætte relationer med børns tryghed og trivsel i fokus.

 

Tryghed og trivsel bliver der i den grad brug for i den kommende tid, og balancen mellem retningslinjerne og det pædagogiske arbejde er derfor helt afgørende for at få en tryg hverdag for både børn og pædagoger – og dermed også for forældrene. 

 

Pædagoger og ledere vil rigtig gerne lykkes med den nye opgave, men at finde balancen tager dog lidt tid, og derfor håber vi i BUPL Nordjylland, at kommunerne vil henstille til forældrene om at være tålmodige og forældrene vil have lidt tålmodighed.