Et historisk JA til fællesskabet


Fem måneders overenskomstforhandlinger har nu fået et punktum. Et flot og talstærkt punktum. 68,5 procent af pædagogerne har stemt ved OK18, og 94 procent af pædagogerne har stemt ja.


Udgivet d. 4 juni, 2018

Begge tal er i sig selv imponerende og viser tydeligt, hvor meget denne overenskomst har fyldt de seneste måneder. Jeg er stolt og glad for, at så mange pædagoger bakker op aftalen, som BUPL har forhandlet hjem.

Det var min anden overenskomst som formand for BUPL, og det var mildest tal et noget andet forløb end i 2015. Med langstrakte forhandlinger, sammenbrud, lockoutvarsler og søvnløse nætter i Forligsinstitutionen. Jeg glemmer aldrig oplevelsen af at sidde klokken 03 om natten i ”Forligsen” på Sankt Annæ Plads og kigge ud af vinduet og se, hvordan der stod folk på gaden med lys og fakler. Mens de ”stille” råbte på En Løsning For Alle.

Når de sociale medier svømmede over af billeder, hvor vi stod skulder ved skulder. Et historisk stort tillidsmandsmøde i Fredericia med over 10.000 deltagere. Gode medlemsmøder og tillidsmandsmøder fra nord til syd. En stor fornøjelse som formand.

BUPL havde tre hovedkrav i forhandlingerne. En højere løn. Et forsvar for vores seniordage. En ligelønspulje. Lønfremgangen kommer pædagogerne til at mærke lige med det samme, og seniordagene kan stadig holdes, fra man fylder 58 år. Men ligelønspuljen er en anden historie.

Puljen er på 85 millioner kroner, og den skal i høj grad ses som en bølgebryder til at få sat ligeløn på den politiske dagsorden. Uligheden blev skabt politisk for 50 år siden, da man lavede et lønsystem, som indplacerede kvindefag på et lavere løntrin end mandefag. Nu har vi taget første skridt mod ligeløn ved OK18, og ligelønspuljen er særlig vigtig i vores politiske arbejde, når jeg skal holde møder med ligestillingsordførerne på Christiansborg.

Overenskomstforhandlingerne har været et fælles forsvar for vores velfærd. Hvor offentligt ansatte stod sammen på tværs af faggrupper, kommuner, regionener og staten. Hvor vi mærkede den massive opbakning fra befolkningen. Hvor forældre gang på gang klappede os på skuldrene og sagde, at de stod bag os. De kan godt se, hvordan pædagogerne knokler hver eneste dag og fortjener en højere anerkendelse.

Derfor ser jeg også OK18 som et springbræt til at få pædagogernes vilkår mere frem i lyset. Vi har opbakningen og sympatien på vores side, og om en uge sender BUPL en stor vilkårsundersøgelse rundt til alle vores medlemmer. Jeg håber, at I vil tage jer tid til at svare på spørgsmålene. Der er nemlig stadig vigtige kampe, der skal kæmpes. Hvis I vil være sikre på at modtage spørgeskemaet, så husk at opdatere jeres medlemsoplysninger.

Denne blog blev oprettet i forbindelse med OK18, så jeg kunne invitere jer ind i maskinrummet og tættere på forhandlingerne. Og oversætte det der skete i medierne. Der er kommet over 7.000 abonnenter til bloggen, og det har gjort et stort indtryk, at så mange har ønsket at få opdateringer direkte i indbakken. Det siger alt om jeres store engagement.

Nu går bloggen i dvale, men vi lukker den ikke helt. Bloggen kan blive genåbnet på et senere tidspunkt – nok i en ny forklædning og et nyt udtryk, men tanken med at få jer ind i maskinrummet har været rigtig god. For man skal ikke tro på alt, hvad man læser i medierne.