Det handler om tillid


14 timer. Så længe sad vi onsdag i Forligsinstitutionen og forhandlede om en ny overenskomst på det kommunale område. Men vi kom altså ikke nævneværdigt videre i forhandlingerne. Desværre.


Udgivet d. 12 april, 2018

TV2 News inviterede mig her til morgen i studiet for at få en status, og jeg fortalte journalisten, at overenskomstforhandlingerne helt grundlæggende handler om tillid. Det handler ikke, om hækken skal være 5 eller 10 centimeter lavere – eller om lønnen skal være 5 eller 10 kroner højere. Det handler om den tillid, som pædagogerne oplever ude på arbejdspladsen. Om en arbejdsgiver, der har et særligt ansvar – men som pt. ikke lever op til sit særlige ansvar.

Optakten til onsdagens maratonforhandlinger var i øvrigt meget sigende. Jeg var ved at få morgenkaffen galt i halsen, da jeg så KL’s direktør Kristian Wendelboe tone frem i medierne. Det var i sig selv bemærkelsesværdigt, at det pludselig var deres direktør og ikke chefforhandler Michael Ziegler, som udtalte sig om overenskomstforhandlingerne. Men det mest groteske var nu det, som direktøren sagde.

Ifølge Kristian Wendelboe vil en ny konflikt være ødelæggende for den danske model. Det skyldes ikke mindst omfanget af konflikten. KL mener, at lønmodtagerne har optrappet konflikten ved at varsle strejke, mens arbejdsgiverne omvendt har nedskaleret konflikten ved at svare igen med en lockout.

Det er simpelt hen så frustrerende, at KL i 11. time sætter gang i en omgang spin i medierne og så med deres egen direktør i spidsen. Faktum er, at fagforeningerne SKAL udtage minimum 10 procent af medlemmerne til strejke for at frigøre sig fra overenskomsten. I BUPL udtog vi 5.200 pædagoger. Vi har 52.000 medlemmer. Arbejdsgiverne svarede igen med lockoutvarsel af 32.000 pædagoger. Det kalder jeg ikke en nedskalering. Det er en klar eskalering!

Det mest positive ved onsdagens forhandlinger skete faktisk, inden vi gik ind i selve Forligsinstitutionen. Igen igen var der mødt flere hundrede mennesker op for at bakke forhandlerne op. Med sange, kampråb, flag og bannere. Tusind tak! Det betyder utrolig meget.

Vi kommer ikke uden om, at en konflikt rykker tættere på. Et soleklart tegn så vi, da statsminister Lars Løkke Rasmussen kastede sig ind i overenskomstforhandlingerne. Han fik pludselig travlt med at garantere, at sparede lønkroner ved en lockout skulle føres tilbage til velfærdsområdet.

Lad det være sagt med det samme, at det næppe skyldes Lars Løkke Rasmussens oprigtige bekymring for velfærdsområdet. Han er nærmere optaget af at komme kritik i møde, så regeringen ikke kan blive beskyldt for at spekulere i at spare penge på lønninger i tilfælde af en lockout.

Det bliver spændende at se, hvordan statsministeren og resten af Folketinget reagerer, når vores borgerforslag om en såkaldt velfærdspulje skal til afstemning. Vi har fået knap 41.000 underskrifter tak for dem! Vi mangler 9.000. Så er forslaget klar til Christiansborg. Så hvis du ikke har skrevet under endnu, så skynd dig at bakke op.

Torsdag er der nye møder i Forligsinstitutionen – denne gang på det regionale område. Staten er indkaldt på lørdag. Søndag er det så vores tur igen i BUPL og resten af det kommunale område. Men uret tikker.

 


Kom tæt på OK med Elisa