Corona-smittet pædagog: Frustrerende ikke at kunne passe på mig selv og min familie


41-årig pædagog fra Vejle blev smittet med corona – fordi hun passede sit arbejde. Her fortæller hun sin historie for at sætte fokus på pædagogers arbejdsvilkår under en pandemi.


Opdateret d. 18. marts 2021

En torsdag morgen i begyndelsen af marts fik Janni Marie Eriksen og hendes kolleger besked om, at et barn fra deres stue var testet positiv for corona. Institutionens leder fik travlt med at ringe til forældre og sørge for, at alle de børn, der netop var blevet afleveret, kunne blive hentet igen. Stuen blev lukket og ca. 100 børn og voksne sendt hjem.

”I situationen prøvede jeg bare at være rolig og gøre det så lidt kaotisk for børnene som muligt. De skulle i hvert fald ikke blive utrygge,” fortæller Janni Marie Eriksen, der er ansat som AKT-pædagog i vuggestuegruppen.

Men da hun tre dage senere fik et positivt svar på sin egen corona-test, var det svært at bevare roen.

”Jeg blev faktisk chokeret, og alle mulige tanker fløj gennem hovedet på mig. Allermest tænkte jeg på min familie. Bare jeg ikke havde nået at smitte dem,” siger Janni Marie Eriksen.

Datters test også positiv

I første omgang fik hun et isolationsophold uden for hjemmet for om muligt at beskytte sin mand og sine to børn på 12 og 14 år. Men da datteren nogle dage senere også testede positiv, tog hun hjem.

”Jeg er simpelthen så frustreret over, at det her går ud over min familie og især mine børn. Vi har været så strikse med at overholde alle restriktioner, og mine børn har ikke set deres venner i lang tid. Nu er min datter så smittet, bare fordi jeg har passet mit arbejde.”

I forbindelse med smitteudbruddet skrev Janni Marie Eriksen et opråb, som hun blandt andet sendte til BUPL og BUPL Sydjylland. Du kan læse hele hendes brev her: Brev fra Janni til BUPL

Vil sætte fokus på pædagogers vilkår

Janni Marie Eriksen understreger, at hun ikke fortæller sin historie for at hænge nogen ud. Der er absolut ingen kritik af hverken den institution, hun arbejder i, eller af kommunens håndtering af sagen. For Janni Marie Eriksen handler det udelukkende om at sætte fokus på de vilkår, som hun og alle andre pædagoger som faggruppe arbejder under.

”Jeg elsker mit arbejde, og jeg er meget optaget af at skabe gode og trygge rammer for børnene og give dem omsorg og nærhed i hverdagen. Men det seneste år har mit arbejde betydet, at jeg ikke har kunnet passe på mig selv og heller ikke på min familie. Det er en meget frustrerende situation at stå i,” siger Janni Marie Eriksen.

”Når jeg går ud og handler, så tager jeg værnemidler på, og jeg holder afstand. Men når jeg går på arbejde, gør jeg ingen af delene. Hvis vi skal holde institutionerne åbne på en forsvarlig måde, så bør man efter min mening vaccinere personalet langt tidligere eller sikre større brug af værnemidler.”

Formand: Pædagoger skal tilbydes bedre testmuligheder

I BUPL Sydjylland er formand Jonna Jul Gudmundsen glad for, at pædagoger som Janni Marie Eriksen er med til at råbe op og sætte fokus på pædagogernes arbejdsvilkår.

”De meldinger, vi får fra vores medlemmer, viser med al tydelighed, at der er en stor utryghed blandt pædagogerne, og det kan jeg godt forstå. Pædagoger er frontpersonale, og de kan ikke holde afstand til børnene. Derfor SKAL der tages særligt hånd om deres vilkår,” siger Jonna Jul Gudmundsen.

BUPL Sydjylland har fra begyndelsen været i dialog med alle kommuner for blandt andet at sikre, at institutionerne kunne overholde sundhedsmyndighedernes retningslinjer med små og faste børnegrupper, og at der var de nødvendige ekstra midler til rengøring og vikardækning.

Fagforeningen har senest med et brev til samtlige borgmestre, kommunaldirektører og chefer på skole- og dagtilbudsområdet i de sydjyske kommuner appelleret til, at der fra politisk side én gang for alle tages ansvar for at tilbyde systematiske test til det pædagogiske personale.

Læs mere her: Pædagoger skal ikke gå på arbejde med helbredet som indsats

”Det er simpelthen helt nødvendigt, at pædagoger kan blive testet regelmæssigt og systematisk. Det er den eneste måde, hvorpå vi hurtigt kan inddæmme og forebygge smitteudbrud. Alternativet er jo, at daginstitutioner og skoler må lukke ned igen og igen, og det går ud over både børn, pædagoger og forældre,” siger Jonna Jul Gudmundsen.

BUPL: Corona kan meldes som arbejdsskade

For både Janni Marie Eriksen og hendes datter har corona-sygdommen indtil videre haft et relativt mildt forløb.

”Jeg synes ikke, det har været så slemt, men min vejrtrækning er stadig påvirket. Og så bekymrer jeg mig selvfølgelig for, om der kommer senfølger, og hvad konsekvenserne bliver på den lange bane,” siger Janni Marie Eriksen.

Af samme grund opfordrer BUPL alle pædagoger, som er blevet smittet i forbindelse med deres arbejde, til at anmelde sygdommen som arbejdsskade.

”Vi opfordrer kraftigt til, at det skal anmeldes, så snart man har mistanke om, at smitte med covid-19 er sket på arbejdspladsen,” siger Lars Søgaard Jensen, der er medlem af BUPL’s forretningsudvalg med ansvar for blandt andet pædagogers arbejdsmiljø.

”Det kan være svært at vide, hvornår senfølgerne kommer, og hvor slemme de er. Får man så langvarige mén, at det ender i en erstatningssag, så står man bedre, hvis man har sørget for at anmelde smitten,” siger Lars Søgaard Jensen.

Læs mere om corona som arbejdsskade i artiklen her: Et år efter første smittede pædagog: Nu vælter det ind med corona-sager