BUPL: Vores velfærd er udfordret i Danmark


Statsminister Lars Løkke Rasmussens nytårstale skøjtede let og elegant hen over problemerne på velfærdsområdet. Ikke mindst børneområdet trænger til en genopretningsplan, siger BUPL-formand Elisa Rimpler


Udgivet d. 1. januar 2019

2019 er valgår i Danmark, og det kan høres på statsminister Lars Løkke Rasmussens nytårstale. Der blev skruet op for retorikken, når det handler om udlændingeområdet og såkaldte parallelsamfund, mens statsministeren gled let forbi hele velfærdsområdet, som ellers i den grad er udfordret. Der ærgrer BUPL-formand Elisa Rimpler.

”Vi har brug for modige politikere, der tager ansvar for vores fælles velfærd. Ikke mindst på børneområdet. Det er kun et år siden, at statsministeren i sin seneste nytårstale sagde ’et barn kun har én barndom’. Men vi står stadig med historisk dårlige normeringer i daginstitutionerne i Danmark”, siger Elisa Rimpler.

Nye tal fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd viser, at velfærden i Danmark er truet i det nye år. Regeringens finanslov for 2019 mangler nemlig 1 mia. kroner for, at det offentlige forbrug kan følge med befolkningsudviklingen. Det skyldes ikke mindst, at der kommer 5700 flere børn i alderen 0-5 år i det nye år. Et tal der forventes at stige til 70.000 flere børn frem mod 2028.

Statsministeren nøjedes i talen med at konstatere, at han selv er ”barn af velfærdssamfundet” – og at Danmarks velfærdssystem tit bliver fremhævet og rost i udlandet. Og så var der ikke mere om børnene.

Det havde ellers været nemt for Lars Løkke Rasmussen at gribe den dagsorden, som Dronning Margrethe åbnede i gårsdagens nytårstale. Her adresserede dronningen det faktum, at flere og flere børn og unges mistrives i Danmark. Det gjorde Dronning Margrethe med ordene:

”Der er sikkert nogle børn, som ser med i aften. Til jer vil jeg gerne sige et par ord. Det vigtige er ikke, hvordan du ser ud, eller hvad du har opnået. Men hvem du er, og hvordan du er overfor andre – dine venner og kammerater”.

En udmelding som BUPL-formand Elisa Rimpler hilser velkommen.

”Barndommes målsættes som aldrig før, og børn og unge presses til at skulle præstere hele tiden. Med sprog-test i vuggestuen, PISA-test i skolen og fremdriftsreform i uddannelsessystemet. De skal være færdige så hurtigt som muligt. Det er et skråplan, som vi skal have sat en stopper for. Og vi skal sætte tidligt ind”, siger Elisa Rimpler.

Derfor opfordrer hun politikerne til at søsætte en national genopretningsplan på børneområdet. Så vi både får skabt anstændige normeringer i daginstitutionerne – og får lagt en plan for det stigende børnetal, der kræver 10.000 flere pædagoger over de kommende 10 år.

”Folketingsvalget venter lige om hjørnet. Det skal være et velfærdsvalg. Vi skal investere nu, og vi skal investere tidligt. For børnenes skyld”, fastslår Elisa Rimpler.

For yderligere oplysninger:

Elisa Rimpler, formand for BUPL, tlf.: 40232069

Michael Andersen, pressechef i BUPL, tlf.: 23445383

FAKTA

Børnetal stiger med 70.000 børn i alderen 0-5 år frem mod 2028

Der har været nedskæringer i normeringerne siden 2009

Kommuner ligger milevidt fra BUPL’s minimumsnormering

Fotos af BUPL’s politikere