BUPL: Vi skal have minimumsnormeringer nu, og vi har modellen klar


I dag går tusindvis af forældre, børn og pædagoger på gaden for at holde politikerne op på kravet om bedre normeringer i daginstitutioner. BUPL har en enkel model for minimumsnormeringer, der til en start vil sætte en prop i besparelserne og give et løft på 5000 pædagoger.


Udgivet d. 2. juni 2019

Danmark har brug for, at den næste statsminister og den næste regering vil være børnenes statsminister. Og der er brug for en genopretning af børneområdet nu. Det er budskabet når tusindvis af forældre, børn, bedsteforældre og pædagoger søndag går på gaden for at demonstrere for bedre vilkår for børnene i landets vuggestuer og børnehaver.

Pædagoger, forskere, psykologer og børneorganisationer har i mange år advaret mod udsultningen af landets daginstitutioner. Og senest har dokumentarudsendelser på DR og TV2 sammen med vidnesbyrd fra ansatte og forældre dokumenteret, at hverdagen i daginstitutionerne er blevet så presset, at der mange steder ikke er tid til at sikre basal omsorg, nærvær, trivsel og udvikling for børnene.

Kravet fra forældre, forskere og pædagoger er klart. Der skal indføres minimumsnormeringer, som kan sætte en prop i besparelserne, når der de næste ti år kommer 60.000 flere børn. Og der skal indføres en minimums-standard, så der som absolut bundniveau er én pædagog til tre børn i vuggestuen og én pædagog til seks børn i børnehaven. Og kravet bakkes op af et massivt flertal i befolkningen, viser flere målinger.

Formanden for BUPL, Elisa Rimpler, glæder sig over, at kravet om bedre forhold i daginstitutionerne er blevet et af de varmeste emner i valgkampen.

”Det er godt, at så mange politikere nu har fået øjnene op for, hvor alvorlig situationen er i daginstitutioner over hele landet. Og jeg glæder mig over, at flere partier har givet tilsagn om at forbedre normeringerne. Nu er det vigtigt, at vi holder en kommende regering op på løfterne. Og derfor går vi på gaden i dag sammen med forældrene,” siger Elisa Rimpler.

Hun mener, at minimumsnormeringer er et nødvendigt første skridt i en langsigtet genopretningsplan for børneområdet. Nogle partier og borgmestre har udtrykt bekymring for, at en lovfastsat bundgrænse for normeringer vil være et indgreb i det kommunale selvstyre.

Derfor har BUPL udviklet en ny og enkel model, der sikrer, at kommunerne tilføres to milliarder kroner, som er øremærket pædagogisk personale. Kommunerne har dog stadig frihed til og ansvar for at prioritere ressourcerne mellem de enkelte daginstitutioner, så der fx kan indføres højere normeringer eller højere pædagogandel i institutioner med mange udsatte børn.

”Der er tale om en enkel model, der i første omgang vil løfte antallet af pædagoger og pædagogisk personale med 5000 på landsplan og lægge en bund i alle kommuner, så det ikke er postnummeret, der afgør om børnene får en god start på livet,” siger Elisa Rimpler.


Hun understreger, at minimumsnormeringerne ikke må stå alene. Der skal bygges oven på i de kommende år, hvis kvaliteten af børnenes dagligdag i daginstitutionerne skal hæves.

”Minimumsnormeringer er første skridt i en genopretningsplan af børneområdet, som i de kommende år skal sikre flere pædagoger, højere pædagogandel, mindre børnegrupper, en bedre pædagoguddannelse og sociale normeringer til de mest belastede områder,” fastslår Elisa Rimpler.

For yderligere oplysninger, kontakt venligst:

Anders Troels Damgaard, kommunikationschef i BUPL, tlf. 50 50 94 63