BUPL: Stormøde i Fredericia lægger stort pres på arbejdsgiverne


1.500 pædagoger tager til Fredericia i dag, hvor over 10.000 tillidsfolk har meldt deres ankomst


Udgivet d. 22. marts 2018

Danmark er på vej mod en storkonflikt, hvis der ikke i 11. time findes en løsning i Forligsinstitutionen. Derfor mødes over 10.000 tillidsfolk torsdag i Fredericia – på tværs af faggrupper – og kommuner, regioner og staten for ruste sig til konflikten.

Fagbevægelsen har udtaget ca. 80.000 offentligt ansatte til strejke, mens arbejdsgiverne har svaret igen med et lockoutvarsel af hele 440.000 offentligt ansatte.

BUPL sender cirka 1.500 pædagoger til stormødet i Fredericia. Det pædagogiske område bliver hårdt ramt at den varslede lockout, hvor arbejdsgiverne vil lukke samtlige daginstitutioner, skoler og fritidsinstitutioner ned.

”Stormødet i Fredericia viser tydeligt, at vi står sammen skulder ved skulder. Vi skriver Danmarkshistorie, når over 10.000 tillidsfolk i dag mødes og lægger et massivt pres på arbejdsgiverne”, siger BUPL-formand Elisa Bergmann.

Den helt store knast i overenskomstforhandlingerne er lønnen. De offentligt ansatte har indgået kriseoverenskomster i 2011, 2013 og 2015 og taget samfundsansvar i den økonomiske krise. Nu er krisen overstået, og økonomien i Danmarks er ”bomstærk”, lyder det fra statsminister Lars Løkke Rasmussen.

Det til trods vil arbejdsgiverne ved denne overenskomst ikke give de offentligt ansatte en ordentlig lønstigning. De har tværtimod truet med at forringe seniordagene og sået tvivl om den betalte frokostpause.

I en ny undersøgelse fra Epinion er der dog stor opbakning til en bedre løn i det offentlige. Således svarer 66 procent af danskerne, at velfærdsmedarbejdere som pædagoger, sygeplejersker og sosu-assistenter får for lidt i løn. Og hele 79 procent svarer, at de har forståelse for, at pædagoger kæmper for højere løn.

”Det er positivt, at vi har befolkningen med os. Det kan arbejdsgiverne også mærke. Arbejdsgiverne har ellers forsøgt at tegne et billede af 800.000 offentligt ansatte, der hellere vil tage end at give. Men den gik ikke”, fastslår Elisa Bergmann.

En lockout kan tidligst træde i kraft den 10. april.

For yderligere oplysninger:

Elisa Bergmann, formand for BUPL, tlf.: 40 23 20 69

Michael Andersen, pressechef i BUPL, tlf.: 23 44 53 83

Se undersøgelse fra Epinion (pdf)