BUPL Storkøbenhavn: Ingen nødpasning udløser appel til kommunerne


I går meldte regeringen ud med yderligere restriktioner. Desværre var der ikke indtænkt en plan for nødpasning på dagtilbudsområdet trods kraftige anbefalinger fra bl.a. BUPL. Som konsekvens beder BUPL Storkøbenhavn nu kommunerne om at være med til at opfordre småbørnsforældre, der har muligheden, til at holde børnene hjemme.


Opdateret d. 17. december 2020

”Store dele af Danmark lukker ned. Skoler og fritidstilbud lukker ned. Alt sammen i et nødvendigt forsøg på at stoppe et stigende smittetal. Men dagtilbud lukker ikke. De er ikke en del af regeringens plan. Ingen yderligere restriktioner. Ingen nødpasning. Pædagoger og ledere på daginstitutionsområdet skal bare fortsætte, som de plejer. Det giver ingen mening, og er på ingen måde rimeligt, hverken overfor børn eller pædagoger,” siger Jon Olufson, formand for BUPL Storkøbenhavn, der har over 6000 medlemmer i de 12 storkøbenhavnske kommuner.

Pædagogernes juleønske var nødpasning
Dagtilbudsområdet er ikke omfattet af den nye delvise nedlukning på trods af en alarmerende smittekurve, selvom det var forventet, at regeringen – som i foråret – ville iværksætte nødpasning. Det skete ikke. Bl.a. ud fra en ifølge børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theils antagelse om, at mange nok ville holde deres børn hjemme alligevel.

”Regeringen kan igangsætte nødpasning. Det valgte de ikke at gøre, og vi ser os derfor nødsaget til, at komme med en appel til alle forældre i vores 12 storkøbenhavnske kommuner om at give børnene en tidlig juleferie og på den måde støtte op om pædagogerne. Mange har selv familier, hvor der er sygdom eller har fået egne børn sendt hjem. Det er klart, at der skal være nødpasning, men at holde institutionerne åbne er voldsomt. Især når vi også arbejder under vilkår, hvor vi af pædagogiske hensyn ikke kan bruge værnemidler som andre grupper,” siger Jon Olufson.

Pædagoger og ledere er i forvejen voldsomt pressede i kølvandet på et voldsomt år. For når de bliver syge, skal andre træde til. Samtidig hører pædagoger til blandt de mest smittede.

Behov for kommunal opbakning
”Vi vil på det kraftigste opfordre kommunerne til at appellere til, at forældrene i videst mulige omfang holder deres børn hjemme fra i dag og frem til nye år. Ellers frygter vi, at vi ikke får bugt med smittetrykket,” afslutter Jon Olufson.