BUPL om kommuneaftale: Stop besparelserne på børneområdet – sæt gang i en genopretning nu


Aftalen mellem regeringen og KL om næste års økonomi giver kommunerne økonomi til det stigende børnetal og dermed til at droppe de planlagte besparelser og påbegynde en genopretning af børneområdet. Det næste skridt må være en finanslov, der bliver en ambitiøs start på minimumsnormeringer, som børn, forældre og pædagoger kan mærke i hverdagen ude på blå og rød stue.


Opdateret d. 06. september 2019

Den nye økonomiaftale mellem regeringen og KL betyder, at kommunerne får penge til at dække det demografiske træk, når der kommer flere børn og ældre, lige som effektiviseringsbidraget fjernes. Det er et skridt i den rigtige retning, mener formanden for BUPL, Elisa Rimpler.

”Vi vil gerne rose regeringen for at leve op til løftet om at dække demografien. Vi havde dog gerne set, at børneområdet allerede var blevet fredet nu, så vi kunne sætte en prop i besparelserne én gang for alle”, siger Elisa Rimpler og tilføjer:

”Næste skridt er at få taget hul på den ambitiøse børneplan, som regeringen har sat sig i spidsen for, og sætte gang i arbejdet med at indføre ambitiøse minimumsnormeringer, så vi kan løfte kvaliteten og ansætte flere pædagoger”, siger formand for BUPL, Elisa Rimpler i en første kommentar til aftalen. Flere kommuner har lagt op til besparelser på børneområdet i 2020. Elisa Rimpler forventer, at de nu vil blive taget af bordet. ”Der er indgået en aftale, der giver kommunerne mulighed for at aflyse de planlagte besparelser. Det forventer vi sker. Hvis Danmark skal være det bedste land at være barn i, nytter det ikke noget, at vi starter genopretningen af børneområdet med nye nedskæringer,” fastslår hun.

Behovet for flere pædagoger i landets daginstitutioner og minimumsnormeringer blev et af de varmeste emner i valgkampen før sommerferien. Og i regeringens forståelsespapir har regeringen og støttepartierne SF, Enhedslisten og Radikale forpligtet sig på at indføre lovbundne minimumsnormeringer, som skal være fuldt indfaset i 2025. I kommuneaftalen gentager regeringen ambitionen om at indføre en ambitiøs børneplan, hvor minimumsnormeringer skal være omdrejningspunktet.

”Det er vigtigt, at kommunerne har økonomien til at være frontløbere for den lovede ambitiøse børneplan – og at næste skridt bliver en model for minimumsnormeringer, der gør en reel forskel for børnene på blå og rød stue. Det skal regeringen afsætte penge til allerede på finansloven for 2020. Vi har brug for et løft nu,” siger Elisa Rimpler og tilføjer:

”Det er positivt, at regeringen har lyttet til vælgerne og lovet forbedringer. Men det haster med at få gjort noget ved det. Hverdagen er så presset for børnene og de ansatte i daginstitutionerne, at vi ikke kan vente ét år eller to, før der for alvor sker noget,” siger Elisa Rimpler.