BUPL om finanslovforslag: Regeringen skal prioritere børnene højere


Der mangler ambitioner og prioriteringer af børnene i regeringens udspil til en ny finanslov, hvor børnene skal slås om pengene til minimumsnormeringer i en beskeden forhandlingspulje, der også skal bruges på grøn omstilling, uddannelse og andre velfærdstiltag.


Opdateret d. 11. oktober 2021

Formanden for BUPL, Elisa Rimpler er skuffet over regeringens udspil til en ny finanslov. I aftalepapiret mellem regeringen og de tre støttepartier, blev der lovet lovbundne minimumsnormeringer og en ambitiøs børneplan.

Men i regeringens udspil til finansloven for 2020 er der ikke øremærket penge til hverken minimumsnormeringer eller børneplanen. Pengene skal findes i en pulje på 2,1 milliarder kroner, der også skal bruges til andre vigtige områder som grøn omstilling og uddannelse.

”Regeringen blev stemt til magten på to klare vælgerdagsordener: Bedre normeringer i daginstitutionerne og klimaet. Nu skal børnene og klimaet så slås om en beskeden pengepulje, der i hvert fald ikke rækker til ambitiøse minimumsnormeringer, som for alvor kan mærkes, hverken næste år eller videre frem mod 2023,” siger Elisa Rimpler og fortsætter:

”Vi har større forventninger til en regering, der har varslet en ambitiøs børneplan og meldt ud, at Danmark skal være det bedste land at være barn i. Den ambition er svær at få øje på i regeringens udspil.”

BUPL-formanden har dog stor tillid til, at regeringens tre støttepartier i forbindelse med de kommende forhandlinger vil sikre, at der både kommer en ambitiøs lov om minimumsnormeringer, og at pengene følger med.

”Både SF, Enhedslisten og R er gået til valg på flere pædagoger og en ambitiøs lov om minimumsnormeringer. Og det var et meget markant krav fra vælgerne under valgkampen. Derfor har vi en rimelig forventning om, at vi får en lov, der gør en reel forskel. Forholdene i vuggestuer og børnehaver er så presset, at børnene ikke kan vente så meget som et sekund mere,” siger Elisa Rimpler.

Hun påpeger, at mange års besparelser på børneområdet betyder, at der i dag mangler 4000 pædagoger i daginstitutionerne forhold til niveauet for bare ti år siden. Og dengang var normeringerne heller ikke imponerende. Derfor er der brug for at få sat en prop i besparelserne og lagt en bund, som der kan bygges oven på.

”Hvis vi bare skal sikre den helt basale omsorg og trivsel, skal vi som minimum have en normering, der hedder 1:3 i vuggestuen og 1:6 i børnehaven. Og det er vel at mærke uden ledere, sociale normeringer og støttetimer. Og det er helt afgørende, at det bliver skrevet ind i loven,” understreger BUPL-formanden og påpeger, at det også skal være et krav, at andelen af pædagoger øges. I dag er under 60 procent af de ansatte i daginstitutionerne pædagoger.

Ifølge BUPL vil det koste cirka to milliarder kroner at indføre minimumsnormeringer på 1:3 og 1:6. Og det er vigtigt, at der bliver sat et stort beløb af allerede i 2020 og de kommende år. Indfasningen må ikke trække i langdrag, fastslår Elisa Rimpler.

”Jeg ved, at nogle forsøger at bruge manglen på pædagoger, som undskyldning for ikke at gøre noget nu. Men det er helt skævt. Vi har over 2000 ledige pædagoger, der gerne vil have et job, og der er rigtig mange pædagoger, som gerne vil gå op i tid, men i dag der ansat i deltidsstillinger mod deres vilje. Så det er bare at gå i gang.”

BUPL har fremlagt et rekrutteringsudspil, der viser, hvordan man kan skaffe pædagoger nok både på den helt korte bane og på den lange bane, når børnetallet i løbet af de kommende ti år forventes at stige med godt 60.000 børn i vuggestue- og børnehavealderen.

Udspillet kan læses her

Læs om BUPL’s vilkårsundersøgelse