BUPL: Lov om minimumsnormeringer kan blive et vendepunkt


Aftalen om at indføre lovbundne minimumsnormeringer er historisk. Den kan stoppe årtiers besparelser på daginstitutioner og løfte niveauet med op mod 5000 pædagoger. Men det bekymrer BUPL, at indfasningen tager seks år. Børnene har brug for at mærke en forskel her og nu.


Udgivet d. 2. december 2019

Aftalen mellem regeringen og støttepartierne om at indføre lovbundne minimumsnormeringer på 1:3 i vuggestuer og 1:6 i børnehaver kan få afgørende betydning for børns liv i vuggestuer og børnehaver, mener formanden for BUPL, Elisa Rimpler.

”En lov om minimumsnormeringer kan sætte en prop i årtiers besparelser på børneområdet. Med 60.000 flere småbørn på vej over de næste 10 år havde vi udsigt til flere besparelser med endnu dårligere normeringer til følge. Nu får vi endelig et besparelsesværn, der forpligter kommunerne til at ansætte flere pædagoger, når børnetallet stiger,” siger Elisa Rimpler.

Aftalen betyder et løft på 1,6 milliarder kroner om året, når minimumsnormeringerne er fuldt indfaset i 2025. Det vil betyde et løft på op mod 5000 pædagoger i forhold til niveauet i dag.

BUPL-formanden er imidlertid kritisk over for den lange indfasningsperiode, der blandt andet betyder, at der kun bliver afsat 500 millioner kroner til flere pædagoger i 2020.

”Hver ekstra pædagogtime gør selvfølgelig en forskel. Men vi havde håbet på et milliardløft allerede i 2020. Når man ved, hvor presset hverdagen er i daginstitutionerne, er det ikke rimeligt, at børnene skal vente helt til 2025 på at få bare et minimum af pædagoger omkring sig,” siger Elisa Rimpler.

Hun roser dog støttepartierne SF, Enhedslisten og Radikale for at stå fast på løftet om lovbundne minimumsnormeringer under forhandlingerne med S-regeringen, som fra start var modstander af en lov, der fastsætter en nedre grænse for, hvor mange pædagoger der som minimum skal være til børnene.

Nu er det vigtigt, at aftalen om minimumsnormeringer ikke bliver en sovepude for hverken regeringen eller kommunerne. Loven fastsætter jo kun et absolut minimum for, hvor mange pædagoger, der skal være til børnene, påpeger BUPL-formanden.

”Kommunerne har fået en håndsrækning. Nu skal de påtage sig ansvaret for, at pengene kommer til at gøre en forskel på Troldestuen og for at bygge oven på med flere pædagoger og højere pædagogandel, indtil vi når forskernes anbefalinger,” siger Elisa Rimpler.

Hun opfatter finanslovsaftalen, der også betyder et løft til pædagoguddannelsen på 43 millioner kroner, som første etape i genopretningen af kvaliteten i daginstitutionerne.

”Regeringen har en ambition om at gøre Danmark til verdens bedste land at være barn i. Så vi forventer, at finanslovsaftalen bliver fulgt op af en ambitiøs børneplan, og at regeringen er parat til at bruge det voksende økonomiske råderum på at indfri ambitionen,” siger Elisa Rimpler.