BUPL efter TV2-dokumentar: Minimumsnormeringer kan ikke vente til 2025


Ny TV2-dokumentar er endnu et vidnesbyrd om, at dagligdagen i landets daginstitutioner er så presset, at det går ud over børnene. Mange års nedskæringer på det pædagogiske personale betyder, at der ikke længere er tid til at sikre børnenes trivsel og udvikling. Det haster med lovbundne minimumsnormeringer og et milliardløft allerede på næste års finanslov, mener BUPL.


Opdateret d. 31. oktober 2019

Den første af to dokumentarudsendelser på TV2 med titlen ’Eksperimentet med vores børn’ stiller skarpt på børnenes hverdag i to jyske daginstitutioner. Den viser, hvordan flere børn mistrives og mangler voksenkontakt på grund af en presset hverdag med al for lidt pædagogisk personale.

”Det er stærke billeder, og det gør ondt at se på. Men det er desværre ikke spor overraskende. Det er jo præcis den virkelighed vores pædagoger i daginstitutioner over hele landet fortæller om. Og de virkelige tabere er børnene, der ikke får den omsorg og nærværende voksenkontakt, de har brug for,” siger formand for BUPL, Elisa Rimpler, efter at have set den første af de to dokumentarudsendelser.

Hun hæfter sig ved, at der er tale om to daginstitutioner, der regnes for blandt de bedste i deres respektive kommuner, med en god ledelse og dygtige og engagerede pædagoger.

”Dokumentaren viser, hvordan selv dygtige pædagoger kommer til kort, når de står alene med børnegrupper med 18 børn og kun har tid til ren brandslukning. Ressourcerne er simpelthen blevet for små, og det haster med at få gjort noget ved det, så vi ikke taber for mange børn,” fastslår Elisa Rimpler.

TV2-dokumentarerne kommer midt i de igangværende forhandlinger om finansloven for 2020, hvor støttepartierne har stillet krav om, at regeringen indfører lovbundne minimumsnormeringer i vuggestuer og børnehaver. Og tv-optagelserne viser med al tydelighed, hvorfor det er tvingende nødvendigt, mener BUPL-formanden.

Der er i dag 4000 færre pædagoger i landets daginstitutioner i forhold til niveauet før finanskrisen. Og der kommer 60.000 flere småbørn til i løbet af de kommende 10 år. Alligevel planlægger en tredjedel af landets kommuner nye besparelser på børnene på næste års budget.

”Vi skal have den lov hurtigst muligt, så vi kan få sat en prop i besparelserne og lagt en bund, der garanterer et minimum af pædagoger til børnene, uanset hvilket postnummer de vokser op i,” fastslår Elisa Rimpler.

Hun er voldsomt bekymret over, at regeringen lægger op til, at pengene til minimumsnormeringer og flere pædagoger på næste års finanslov skal findes i en reservepulje på 2,1 milliarder kroner, som også skal finansiere grøn omstilling, uddannelse og kulturtiltag.

Ifølge BUPL’s beregninger vil minimumsnormeringer alene kræve mindst to milliarder kroner, i hvert fald hvis det skal garantere mindst én pædagog til tre børn i vuggestuen og én til seks børn i børnehaven, som BUPL mener bør være et absolut minimum.

Regeringen (og støttepartierne) lægger op til, at de lovbundne minimumsnormeringerne først skal være fuldt indfaset i 2025. Det er meget lang tid at vente, når situationen er så akut, som den er i daginstitutionerne, advarer BUPL-formanden.

”Børnene kan ikke vente til 2025. TV2-dokumentaren viser jo, hvilke alvorlige konsekvenser manglen på pædagoger dagligt har for børnenes trivsel. Der er brug for et milliardløft, som kan mærkes i Unoden, Markvænget i Aars og alle andre institutioner allerede fra 2020. Alt andet vil være uansvarligt,” siger Elisa Rimpler, og tilføjer:

”Gode normeringer er en grundforudsætning for høj pædagogisk kvalitet i børnenes hverdag. Derfor har vi brug for, at regeringen nu træder i karakter og viser, at det er alvorligt ment, når den siger, at Danmark skal være verdens bedste land at være barn i.”

FAKTA

  • I en undersøgelse af pædagogernes arbejdsvilkår svarer 2 ud af 3 pædagoger, at de ikke har tid til at yde den basale omsorg for børnene.
  • 4 ud af 5 pædagoger har inden for den sidste uge oplevet, at der er for få voksne i børnehaver og vuggestuer i forhold til arbejdsopgaverne.
  • Over halvdelen af lederne i landets daginstitutioner er nødt til at planlægge med alenetid, når de lægger vagtplan. Det betyder, at en enkelt pædagog står alene med hele børnegruppen i vuggestuen eller børnehaven.

Læs vilkårsundersøgelsens hovedkonklusioner her.

For yderligere oplysninger:
Laurids Bæk Simonsen, pressechef i BUPL, tlf. 22 83 36 92
Anders Troels Damgaard, kommunikationschef i BUPL, tlf. 50 50 94 63