Børnene skal ikke betale for, at udgifterne er løbet løbsk (Guldborgsund)


Et større underskud i Guldborgsund Kommune risikerer, at føre til nedskæringer på daginstitutionerne. Her er BUPL’s debatindlæg i Lolland-Falster Folketidende 12. december 2018.


Opdateret d. 13. december 2018

Under valgkampen til kommunevalget sidste år lovede det nuværende flertal i byrådet, at man ville prioritere den tidlige indsats i daginstitutioner. Og i forbindelse med forhandlingerne om kommunens budget for 2019 afsatte byrådsflertallet penge til området. Men nu truer nye krav om besparelser på 14 mio. kr. med at vende op ned på byrådets prioriteringer. Nedskæringer, som byrådet skal tage stilling til på torsdag (13. december 2018).

Besparelserne skyldes, at udgifterne til børneanbringelser og sociale sager på familieområdet er løbet løbsk. Således blev der i november anbragt fire gange flere børn uden for hjemmet end normalt.

I følge direktionens oplæg skal pengene først og fremmest hentes hjem på kommunens mindste børn gennem omfattende nedskæringer på normeringer og serviceforringelser i daginstitutionerne. 14 mio. kr. svarer til næsten to pædagoger pr. daginstitution i kommunen.

Nedskæringer på daginstitutionerne vil sætte markante spor i det forebyggende arbejde. Og dermed føre til endnu flere dyre sager på familieområdet i fremtiden. Det er derfor perspektivløst at sende hele eller dele af regningen for børneanbringelser videre til daginstitutionerne.

Udgifter til så alvorlige og omkostningstunge sager må være et fælles ansvar. Og ikke en regning, der skal betales af børn, forældre og personale i børnehaver og vuggestuer. Derfor opfordrer vi i BUPL byrådet til at holde fast i prioriteringen af den tidlige indsats og finde en bedre løsning på familieområdets underskud.