Børn har kun én barndom


Leder fra Børn&Unge nr. 10/2020


Udgivet d. 16. september 2020

Corona hænger stadig som en tung sky over os. Vi er tvunget til at leve med begrænsninger i vores hverdag, der lægger bånd på fællesskaber og samvær.

Men det lægger også bånd på økonomien. Presset på regeringen for hjælpepakker og økonomiske håndsrækninger er massiv. Økonomer og politikere maner til besindighed i forhold til de planer, vi drømte om. Nemlig at udvikle velfærden efter mange års evindelige besparelser.

Det bliver hurtigt sort-hvidt: Råd eller ikke råd til mere velfærd. Det betyder desværre, at nuancerne ryger, og den vigtige diskussion om, hvilket samfund vi vil være og prioritere, bliver glemt.

Realiteterne er, at verdens rigeste samfund bliver ved med at acceptere, at børn, unge og pædagoger har vilkår, der ikke er for børn. Politikerne kommer med økonomiske undskyldninger, men siger samtidig, at de værner om velfærdssamfundet og vil gøre Danmark til verdens bedste land at være barn i. Det hænger simpelthen ikke sammen.

Under genåbningen oplevede mange pædagoger – i nogle få uger – de såkaldte coronanormeringer. De mærkede, hvordan det kunne være med små børnegrupper og god tid til omsorgen og til at skabe de gode pædagogiske rammer. Børn blomstrede. Børn oplevede ro, tryghed og var i god udvikling, indtil det blev for dyrt – og mange restriktioner blev fjernet, sammen med de ekstra ressourcer.

Børn har kun én barndom. At investere i deres liv er at investere i vores alle sammens fremtid. Og børnene har brug for os – for pædagoger, der brænder for at gøre en forskel, og som får mulighed for at gøre det.

Det er både kortsigtet og dumt at spare på børneområdet. Vi kan ikke vente til 2025 på, at børnene får blot et minimum af pædagoger omkring sig. Vi kan ikke vente med at sætte mål for højere pædagogandel, når vi ved, at det har en umiddelbar effekt på kvaliteten af det pædagogiske arbejde og børnenes trivsel og udvikling. Vi kan heller ikke vente med at investere i ordentlige fritidshjem, SFO’er og klubber, der kan få børn og unge tilbage til fællesskaberne efter coronakrisen.

Det er netop nu – i krisetider – at vi skal investere i fremtiden. Det er det budskab, vi har sendt politikerne op til forhandlingerne om en ny finanslov.

 

Elisa Rimpler

Formand BUPL