Alle børn har krav på lige muligheder


Vi har sådan set vidst det længe. At antallet af sårbare børn stiger og stiger. Vi mærker det som pædagoger i vores daglige arbejde i daginstitutionerne – at flere børn har brug for en ekstra indsats – og ikke mindst mere nærvær og omsorg.


Udgivet d. 18 februar, 2019

Derfor kom det ikke bag på mig, da Politiken for nylig kunne bringe nyheden med overskriften: Choktal: 543 daginstitutioner har alarmerende mange børn fra økonomisk og socialt pressede hjem”. Tallene stammer fra Børneministeriet. I hver femte af landets daginstitutioner kommer mindst en fjerdedel af børnene fra hjem, der er økonomisk eller socialt sårbare. I 100 af institutionerne er det tilfældet for mindst 47 procent af børnene.

Jeg blev desværre ikke overrasket. Men det er mere end ubegribeligt, hvor længe politikerne har lukket øjnene for en udvikling, der ikke er et land som Danmark værdigt. Nu har et politisk flertal godt nok lavet en aftale om at ansætte flere pædagoger i udvalgte daginstitutioner. Men det er altså kun et lille første skridt i en nødvendig genopretning af kvaliteten i landets vuggestuer og børnehaver.

Vi får dog aldrig vendt den uhyggelige og nedadgående spiral, når politikerne med den ene hånd laver reformer, der skaber flere fattige børnefamilier – for så at kompensere ved KUN at ansætte knap 500 pædagoger på landsplan. Det giver absolut ingen mening – og skaber langt fra det “Danmark i balance”, som de ellers taler så meget om på Christiansborg.

Tværtimod møder vi som pædagoger flere børn, der IKKE er i “balance”, fordi mor er ramt af kontanthjælpsloftet. Forskningen dokumenterer, at det har uoverstigelige konsekvenser for de børn, der hver dag lever med bekymringer og afsavn. Hvordan skal man som barn udvikle sig sundt, lære nyt og have masser af gå-på-mod, hvis alt er kaos og usikkerhed derhjemme? Ydermere så vil en øget ulighed forstørre de konflikter, der er i samfundet. For når børn af pressede forældre vokser op og føler sig stigmatiserede og ugleset, så ender de ofte som utilpassede unge, der kræver en ekstra specialiseret (og dyr) indsats at få på ret køl.

Det gav en del opmærksomhed, da BUPL for nylig havde en historie i Fagbladet Børn&Unge, hvor 473 pædagoger fortalte om de sårbare børn, som de møder i hverdagen. Først skabte historien landsdækkende omtale, og jeg var i blandt andre Dagbladet Information og Radioavisen. Senere kom der et efterspil, da Radio 24Syv ikke mente, at vores undersøgelse var stor nok til at være repræsentativ – med blot 473 besvarelser.

Og nej. Det har Radio 24Syv ganske ret i. Det har vi sådan set heller aldrig påstået. Men de 473 besvarelser er alle vigtige fortællinger og vidnesbyrd fra virkeligheden. Som et indspark til den viden som vi allerede har i forvejen. Arbejderbevægelsens Erhvervsråd kom for nylig med tal, der viste, at 64.500 børn i Danmark i 2017 levede under fattigdomsgrænsen i Danmark. Det er en stigning på 12.000 børn i forhold til året før. Så vores rolle som pædagoger er ikke at dokumentere børnefattigdommen. Det er gjort. Vi sætter ord og billeder på.

Mens antallet af børn i udsatte positioner stiger og dermed øger pædagogers udfordringer med at få alle med, så kan børnefamilierne på egen krop mærke de besparelser, der i år ruller hen over børneområdet i kommunerne. De mest synlige besparelser har fyldt meget i medierne – lukkedagene, men også normeringsforringelser, der skriger til himlen. Med læserbreve og forældreprotester. De fleste besparelser er rammebesparelser, der helt konkret betyder, at pædagogerne får mindre tid med det enkelte barn.

Udviklingen skal vendes NU, så politikerne tager ansvaret på sig og investerer i børnene. Både i de sårbare børn – men så sandelig også børneområdet generelt. For hvad hjælper det, at Christiansborg giver med den ene hånd, når kommunerne sparer med den anden. Derfor tager jeg i øjeblikket land og rige rundt og taler med lokalpolitikere. Senest Thomas Kastrup Larsen, der er borgmester i Aalborg. For at gøre det klart, at tidlig indsats ikke bare handler om at tale børneområdet op. Og tale om vigtigheden at barndommen. Nej – der skal handling bag, hvis alle børn skal have et #GodtBørneliv

Mange hilsner Elisa


Se alle Elisas indlæg på Formandens blog

Abonnér på Formandens blog