Årets Dagtilbud 2021 kåret: Vi har en stærk evalueringskultur, høj faglighed og legen er i centrum


I år går prisen som Årets Dagtilbud til Børnehuset Troldhøj i Roskilde. De får prisen for at have en høj faglighed, hvor børneperspektivet og legen er helt centralt.


153 institutioner over hele Danmark har været med i opløbet om at blive Årets Dagtilbud 2021. 3 finalister blev udvalgt, en integreret institution i Roskilde, en vuggestue i Odense og en integreret institution i Hedensted. Vinderen er endelig kåret, og det blev den integrerede institution Troldehøj i Roskilde der løb med æren.

Troldehøj har, siden den styrkede pædagogiske læreplan blev implementeret, fået et godt greb om det pædagogiske grundlag i planen, og aktivt arbejdet med at få det til at leve i institutionen. Det er b.la. blevet omsat til en ny ’hverdagsevalueringskultur’ for personalet, som har fokus på pædagogisk sparring og udvikling. Med en pædagogandel på 75% og tre timers forberedelsestid pr. stue om ugen, er der fokus på høj faglighed, og det ses. Sådan lyder nogle af de mange argumenter for, at Troldhøj i år kan kalde sig for vinderen af Årets Dagtilbud 2021.

”Jeg er rigtig stolt over at vi er blevet kåret som årets daginstitution. Jeg op lever det som en anerkendelse af det mod vi har i vores personalegruppe. Vi tør udfordre hinanden på vores faglige vurderinger og sætter konstant ord på hvorfor vi gør det vi gør. På den måde har vi skabt en kultur hvor vi stille højre krav til hinanden og til den pædagogiske arbejde vi leverer hver dag”, udtaler Ronni Mathiassen, der er daglig pædagogisk leder i Troldhøj.

I Troldehøj har de særligt fokus på kropslighed, mod og ’farlig leg’, og der er brugt meget tid på at tænke igennem, hvordan de – både indenfor og udenfor – skaber miljøer med udvikling og trivsel for alle aldersgrupper. Her har der særligt været fokus på at få de børn med, som endnu ikke helt er blevet store, men heller ikke helt er små længere (typisk ved 2-årsalderen). Institutionen er derudover idrætscertificeret, og det arbejder de bredt med i alt hvad de foretager sig. Der lægges dog vægt på, at det ikke skal være præstationsorienteret – legen har altid hovedfokusset.

 ”Jeg er stolt af, at vores pædagoger og pædagogfaglige leder Ronni Matthiasen, via hårdt og målrettet arbejde, har etableret et dagtilbud, som børn, forældre og personale trives og udvikles i. Det var et privilegium at deltage i overrækkelsen af ”Årets dagtilbud”-pris, og det blev en festdag med strålende sol, mange taler og glade børn der optrådte for de voksne og råbte hurra for den gode institution og prisen. Så der skal også fra mig af lyde et stort tillykke til Børnehuset Troldhøj med den fornemme pris”, udtaler Bertha Langhoff Hansen, formand for BUPL Midtsjælland.

Troldehøj har i dag fået prisen overrakt af børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S). Prisen, og de 20.000 kr. der følger med, uddeles af Børne- og Undervisningsministeriet i samarbejde med et fagudvalget bestående af repræsentanter fra BUPL, FOA, KL, FOLA, Danske Professionshøjskoler og dagtilbudsområdets praksisfelt.