Skal du på barsel?

Der er mange ting at holde styr på, når man skal på barsel. Her på siden kan du derfor finde nyttig information til dig, som skal på barsel. Bliver du alligevel i tvivl om noget eller har spørgsmål - er du altid velkommen til at kontakte os.

Hyppigt stillede spørgsmål

Hvad er ret til fravær?

Ret til fravær, er den/de perioder, hvor du har ret til fravær før og efter fødslen. Med fravær menes der alt fravær, som du har ret inden for barselslovgivningen.

Hvad er dagpengeret?

Dagpengeret er de uger, du, som mor eller far, har ret til barselsdagspenge, under dit fravær. Mor og far har hver ret til 24 ugers barselsdagpenge – en såkaldt 24/24 ordning. 

Hvad er lønret?

Lønret er de uger, hvor man som mor og far har ret til løn under sin barsel. I alt er der 43 ugers lønret fordelt mellem mor og far. De er dog ikke lige fordelt, og man kan ikke selv disponere over alle ugerne.

Må jeg holde ferie under og i forlængelse af min barsel?

Når du er på barsel, må du agere som vil. Det vil sige, at du gerne må tage ud og rejse, i sommerhus eller andet. Det bruger du ikke din optjente ferie på. Du kan i princippet ikke afholde ferie, i lovgivningsforstand, under din barsel. 

Ønsker du at holde ferie i forlængelse af din barsel, skal det aftales med din leder på din arbejdsplads. Den ferie du kan bruge i forlængelse af din barsel, er din optjente ferie. 

Hvor meget barsel har jeg før termin?

Antallet af ugers barsel du har ret til før termin, varierer alt efter om du er mor eller far og om du er privat eller kommunalt ansat. 

Kommunal ansat:
Mor har 8 uger inden termin
Far har 0 uger inden termin

Privat ansat: For privatansatte kan det variere alt efter hvilken overenskomst du er på. Men for mange er det som nedenstående. Er du i tvivl, er du altid velkommen til at kontakte os.

Mor har 6 uger inden termin
Far har 0 uger inden termin 

Dagpengeret og lønret – hvad er hvad?

Dagpengeret og lønret

Nedenstående beskrivelse er gældende, hvis du skal på barsel og er en familie bestående af mor, far og barn.

Når du som mor eller som far skal på barsel, gælder der forskellige regler i forhold til hvor mange uger du har ret til dagpenge og hvor mange uger du har ret til løn. Men hvad er forskellen på dapengeret og lønret? 

Dagpengeret er de uger, du, som mor eller far, har ret til barselsdagspenge. Mor og far har hver ret til 24 ugers barselsdagpenge – en såkaldt 24/24 ordning. 

Dagpengeretten ser altså således ud: 

Mors dagpengeret:

 • 2 uger øremærket
 • 9 uger øremærket 
 • 8 uger – kan overdrages til far
 • 5 uger – kan overdrages til far eller udskydes

 

Fars dagpengeret:

 • 2 uger øremærket
 • 9 uger øremærket 
 • 8 uger – kan overdrages til mor
 • 5 uger – kan overdrages til mor eller udskydes

 

Det er muligt for mor at tage 18 ugers yderligere barsel, og for far at tage 10 uger yderligere – dog uden lønret og uden barselsdagpenge. 

Lønret er de uger, hvor man som mor og far har ret til løn under sin barsel. I alt er der 43 ugers lønret fordelt mellem mor og far. De er dog ikke lige fordelt, og man kan ikke selv disponere over alle ugerne. Lønretten er fordelt således til mor og far:

Mors lønret:

 • 8 uger før termin
 • 10 uger efter fødsel
 • 10 uger efter den 10. uge

i alt 28 uger

Fars lønret:

 • 2 uger
 • 7 uger

 

i alt 9 uger

 

Til deling:

 • 6 uger til deling
  mellem mor og far

 

 

 

Det er vigtigt at forstå, at når mor eller far får løn fra arbejdsgiver, så bruger arbejdsgiver de dagpenge, der tilhører mor/far. For at kunne få fuld løn skal arbejdsgiver have dagpenge i den tilsvarende periode. 

Er både mor og far på samme overenskomst skal/kan man dele de seks uger. Er mor pædagog og på én overenskomst og hvis far ikke er pædagog, på anden overenskomst eller ingen overenskomst, kan mor tage alle seks uger. Er I i tvivl - så kontakt os endelig.

Eksempel: 

Mor vil have 26 uger med fuld løn. Mor har kun 24 ugers ret til dagpenge, for at kunne få fuld løn i de sidste 2 uger, skal hun have mindst 2 ugers barselsdagpenge fra far, således at mors arbejdsgiver kan få 26 uger med dagpenge imens mor får fuld løn.

Barselsplan

Inden man går på barsel, skal man lave en barselsplan til sin arbejdsgiver, med barselsplanlæggeren kan du beregne og planlægge din barsel.

Er du i tvivl?

Er du i tvivl om hvilke regler, der gælder for dig, kan du kontakte din FTR eller ringe til os på tlf.: 35 46 57 00.

Fandt du, hvad du søgte?

For at undgå spam, skal du godkende at du ikke er en robot.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.