Udsigt til besparelser på børne- og ungeområdet  

FREDERIKSHAVN: Ovenpå nogle år hvor politikerne har forskånet børne- og ungeområdet i Frederikshavn Kommune, er de i år anderledes udfordret. Økonomien i både udvalg og kommune er atter presset, og derfor står det nyvalgte Børne- og Ungeudvalg overfor nogle svære beslutninger.
Legeplads

Regeringen og KL forhandlede for nylig en ny økonomiaftale på plads for kommunernes økonomi det kommende år. Ovenpå flere hårde år med blandt andet Covid-19 i Danmark, kunne man ønske sig en aftale, som tog højde for et på mange måder presset Danmark.

Regeringen har løbende stået med diverse økonomiske hjælpepakker i hånden, men den nye økonomiaftale efterlader ikke meget til at opretholde et sundt velfærdsniveau, eller endda muligheden for at kunne investere i det. Det mest positive må være, at der trods alt er sat penge af til demografien, så kommunerne kan agere nogenlunde i forhold til udsvinget i antallet af både børn og ældre.

Den seneste tid har Børne- og Ungdomsudvalget siddet med administrationens forslag til besparelser. Forslag som løber op i cirka 11 millioner kroner. Forslagene er fra hele udvalgets område, men center for skole, klub og ungdomsskole er umiddelbart taberen i forsøget på at få regnestykket til at gå op.

Det man lige nu skal hæfte sig ved er, at det stadigvæk er administrationens forslag. Der kan stadig fjernes eller tilføjes andre forslag.

Der er stadig økonomiske puljer fra Staten i spil, som Frederikshavn Kommune kan få del i, men dem kender man endnu ikke resultatet af. Når disse puljer tildeles, er det så op til de lokale politikerne at udvælge, hvilke områder der skal prioriteres.

I BUPL Nordjylland håber vi selvfølgelig på, at børne- og ungeområdet prioriteres for at bidrage til at kunne skabe et solidt grundlag for en god barndom i kommunen, og samtidig fortsætte i det fornuftige spor fra tidligere, hvor man traf politisk beslutning om blandt andet af friholde området for den en procent rammebesparelse, som andre udvalg måtte gennemgå. Den anstændighed fortjener både børn, unge og ansatte.

Sommerferien står nu for døren for os alle, og når vi vender tilbage, vil vi selvfølgelig fortsat have fokus på hvordan politikerne agerer i forhold til budgettet for 2023.

Har du spørgsmål til ovenstående kan jeg kontaktes på kkt@bupl.dk eller 20334577.

God sommer.

Venlig hilsen

Kristian Tornby, faglig sekretær

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.