Børn&Unge Læst op


Her kan du få læst udvalgte artikler fra Børn&Unge op. Det er journalister fra Børn&Unges redaktion, der står for indtalingen.


Opdateret d. 20. oktober 2020
Læst op: USA’s dagtilbud i historisk krise

Mangel på dagtilbud og skyhøje takster har i årtier presset amerikanske forældre og ansatte. Coronapandemien har tvunget mange dagtilbud til at lukke. Men måske er der lys forude. Lyt selv i denne oplæsning fra Børn&Unge nummer 12/2020.


Læst op: Sænk paraderne og tag mod kritik

Kritik er ikke en boksekamp, hvor det gælder om at have paraderne oppe – og måske selv få sat et godt stød ind. Kritik er et vigtigt led i at få skabt en god pædagogisk udvikling. Men kritik er også svær at håndtere. Hvis arbejdspladsen ikke er præget af et trygt arbejdsmiljø, kan kritik føre til konflikter, fortæller pædagoger og erhvervspsykologer i denne artikel, som er læst op fra Børn&Unge nummer 10/2020.

 


Læst op: Den allertidligste indsats

Jo tidligere man sætter ind over for børn og unge i udsatte positioner, jo bedre er deres muligheder for at få et godt liv. Ja, man skal gerne sætte ind, allerede før barnet er født. Det er mange eksperter, pædagoger og sundhedsplejersker enige om. Tværfagligt samarbejde er vejen frem. Men vejen er brolagt med forhindringer. Hør mere i denne oplæsning, der stammer fra Børn&Unge nr. 1/2020.

 


Læst op: Farlige lege gør børn stærke
Lege med risiko for fald, sammenstød og andre knubs styrker børns motorik, gåpåmod samt sociale og personlige udvikling. Det viser forskning. Hør mere i denne artikel læst op fra Børn&Unge nr. 8/2020.

Læst op: Corona skaber grobund for en omsorgsrevolution

I årevis har omsorg stået i skyggen af læring. Men med coronakrisen er omsorgen kommet frem i lyset, og tiden er nu inde til en omsorgsrevolution. Det mener både pædagoger og forskere, selvom det ikke på forhånd står klart, hvilken rolle pædagoger kommer til at spille i kampen. Hør med i denne artikel læst op fra Børn&Unge nr. 7/2020.

 


Læst op: Den pædagogiske gevinst ved robotter og iPads

SFO’en på Fuglssanggårdsskolen i Virum har et multimedieværksted, som byder på en lang række forskellige aktiviteter, som alle er en del af det pædagogiske arbejde. IPads, robotter og det at skille en computer helt ad er bare nogle af aktiviteterne. Kom med til SFO’en og hør om den pædagogiske gevinst ved teknikken i denne artikel, som stammer fra Børn&Unge nr. 6/2020.


Læst op: Evaluering i børnehøjde

Kan pædagoger og børn sammen udvikle evalueringer, der inddrager børns perspektiver? Ja, men der skal nedbrydes barrierer, før evalueringen bliver en succes. Pædagoger hylder børneperspektiver, men kommer ofte til at evaluere alt andet end de aktiviteter, børn selv sætter i gang. Hør mere om den nyeste forskning i evaluering i børnehøjde i disse artikler fra Børn&Unge nr. 3/2020.


Læst op: Klar, parat til cykelleg

Cykellege taler ind i alle læreplanstemaer. Det mener de i Børnehuset Skovstjernen i Hørsholm, hvor cykellege er blevet en fast del af aktiviteterne. Hør mere i denne artikel, som stammer fra Børn&Unge nr. 5/2020.


 

Læst op: Forskere: Pas på vores begreber

Pædagogiske forskere oplever, at deres konklusioner bliver forsimplet og brugt til at argumentere for andet, end deres forskning giver belæg for. Og det er til skade for debatten om pædagogik, mener de. Hør, hvad Dion Sommer, Jan Kampmann og Christian Aabro mener i disse artikler, der er læst op fra Børn&Unge nummer 2/2020.


Læst op: Mørklæg ikke børns seksualitet

Børns seksualitet skal trækkes ud af skammekrogen. Det mener psykolog og lektor på pædagoguddannelsen ved UCL Frida Nøddebo Nyrup, som nu har udgivet en bog om emnet. Artiklen stammer fra Børn&Unge nr. 4/2020.


 

Læst op: Kom med til Årets Dagtilbud 2019

Fagligheden er i højsædet i Gladsaxe Skovbørnehave, der er Årets Dagtilbud 2019. Kom med på besøg i institutionen og hør mere om, hvordan de involverer både børn, forældre og pædagoger massivt, når de evaluerer deres pædagogiske arbejde. Klik på afspilleren ovenfor for at høre denne oplæsning fra Børn&Unge nr. 1/2020.


 

Læst op: Forældres opråb giver genlyd

De aktuelle demonstrationer landet over udstiller forskellene på rød og blå blok, og derfor er spørgsmålet om normeringer i daginstitutioner et godt valgkampstema. Men både politikere og medier skal holdes til ilden helt frem til valget, hvis emnet skal bevare en høj placering på dagsordenen, vurderer valgforskere. Læs med her – eller få artiklen læst op.

Publiceret på bupl.dk 3. april 2019.


 

Læst op: Pædagogs ytringsfrihed blev krænket

Kommunen respekterede ikke pædagogs ytringsfrihed. Det har Folketingets Ombudsmand afgjort. Hør historien og få også kommunens side af sagen læst op i denne artikel.

Bragt i Børn&Unge nr. 4/2019.


Læst op: En edderkop i vinden

Pædagog Anita Kold Thomsen blev indkaldt til samtale med sin leder, efter hun havde medvirket i et kritisk tv-indslag. Nu har hun ombudsmandens ord for, at hun handlede efter loven, da hun brugte sin ytringsfrihed. Hør hendes historie læst op i denne artikel.

Bragt i Børn&Unge nr. 4/2019.


Læst op: Tavshedskulturen breder sig

Hver anden pædagog vælger ikke at ytre sig, når de oplever kritisable forhold. Hør eksperternes bud på, hvordan det kan være, i denne artikel fra Børn&Unge, som du får læst op. Gennem syv kapitler sætter vi fokus på den svækkede ytringsfrihed, der bekymrer faglige organisationer og får politikere til at foreslå en lovændring, som skal beskytte ansatte, der ytrer sig.

Bragt første gang i Børn&Unge nr. 1/2019


Læst op: Jeg vil ikke sidde lænket til et skrivebord

Marianne Carlsen, fællesarbejdsmiljørepræsentant i Odense, vil ud af kontoret, så hun kan komme tæt på de pædagoger, hun arbejder med. Hun er ansat af kommunen, men taler medarbejdernes sag, når det er nødvendigt. Men hvad laver en fælles-AMR egentlig? Få svaret læst op i denne artikel.

Bragt første gang i Børn&Unge nr. 3/2019


Læst op: Sammenhold giver håb for ligeløn

Sammenholdet i fagbevægelsen under OK18 har skabt ny base at kæmpe for ligeløn fra, vurderer ekspert. Men befolkningens opbakning er også vigtig, hvis politikerne skal handle, mener BUPL. Hør med, når artiklen fra Børn&Unge bliver læst op.

Bragt første gang i Børn&Unge nr. 3/2019


Læst op: Omsorg kan have en høj personlig pris

Her kan du få læst Børn&Unges artikel ‘Omsorg kan have en høj personlig pris’ op. Den handler om de store omkostninger, der kan være forbundet med at arbejde med andre mennesker. Det kan pædagog Rikke Smedegaard Hansen fortælle om, men også den norske psykolog Per Isdal har både personlige og faglige erfaringer med at blive omsorgstræt. Læs fem gode råd til at undgå omsorgstræthed

Bragt første gang i Børn&Unge nr. 8/2018