Masser af børn snydes for ferie

05/23/2013

Fire ud af fem pædagogiske ledere oplever, at forældre holder sommerferiefri uden børn, viser en undersøgelse fra 2013. Trist mener BUPL, som opfordrer pædagoger til at tage tabuet op med forældrene. Ok at rejse af sted en uge uden børn, mener FOLA.

Af Anne Anthon Andersen og Marie Bille

Sommerferien står for døren, og på institutionernes opslagstavler sætter forældre landet over krydser for, hvor mange dage og uger, deres børn holder feriefri. Men langt fra alle prioriterer at holde hele ferien sammen med deres børn. Fire ud af fem ledere i landets vuggestuer og børnehaver oplever, at forældre afleverer deres børn i institutionen, mens de selv holder sommerferie.

 Det viser en rundspørge, som BUPL har foretaget blandt 419 pædagogiske ledere i hele landet.

Cirka halvdelen af lederne melder, at de har børn i institutionen, der sammenlagt har haft mindre end tre ugers ferie det seneste år.

 »Vi oplever, at både ressourcesvage og stærke forældre ikke holder ferie med deres børn.

Begge grupper ved simpelthen ikke, hvad de skal stille op med børnene og mener, at børnene savner institutionen,« lyder en begrundelse fra en af de adspurgte ledere i undersøgelsen.

»Forældrene tror fejlagtigt, at der skal foregå en hel masse. De mener, at børnene har bedre af at være i institutionen, hvor der er aktiviteter og legekammerater,« noterer en anden.

Det er blandt andet projekter i hus og have, behov for voksentid uden børn og manglende forældreevne, der får forældrene til at sende børnene i institution i ferien, forklarer lederne i undersøgelsen.

Pædagogerne bør blande sig
Ærgerligt og trist. Sådan lyder kommentaren til undersøgelsen fra BUPL’s næstformand, Birgitte Conradsen.

»For det er rigtigt vigtigt, at børn oplever at holde fri med deres forældre i ferier, hvor der ikke er travlt med at handle, hente og bringe og tusind andre praktiske hverdagsgøremål,« siger hun.

Hun mener, at pædagogerne skal påtage sig det professionelle ansvar og tage snakken om ferien med forældrene.

»Der vil altid være nogle, som mener, at pædagogerne ikke skal blande sig. Men der vil også være forældre, som er glade for det. De fleste småbørnsforældre lever et meget travlt liv, som er blevet en vane. De har brug for, at nogle fortæller dem, at det er vigtigt at stoppe op og slappe af med deres børn,« lyder opfordringen.

Stærkt bekymrende
Også hos Børns Vilkår giver undersøgelsens anledning til panderynker.

»Det er stærkt bekymrende, når børn ikke får ferie. Børn har brug for ferie præcis som voksne. Det er jo derfor, at der findes en ferielov,« siger souschef i Børns Vilkår Bente Boserup.

Fra henvendelserne til Børnetelefonen ved hun, hvor meget ferietiden med mor og far betyder for de, som ringer. Og hvad det betyder, når mor og far ikke prioriterer den tid og ro med børnene i ferien, som er så langt fra den ofte fortravlede hektiske hverdag.

»Det er at svigte børnene at sende dem i institution for selv at holde fri i flere uger. Selv om børn ikke som deres forældre har en lovmæssig ret til ferie, bør forældrene selvfølgelig sikre, at deres børn får fri til at restituere og slappe af fra deres hverdag,« siger Bente Boserup.

Forældre har også brug for tid til parforholdet
Hos landsforeningen for forældre til børn i daginstitutioner (FOLA) mener formand og far Lars Klingenberg, at man skal passe på med at drage for faste konklusioner på baggrund af undersøgelsen. Han erkender dog, at mange forældre vælger at holde ferie uden deres børn.

»Det kan hænge sammen med alle de krav, forældre bliver mødt med i dag – de skal lægge enormt meget tid på arbejdspladsen, hos børnene og alle deres fritidsaktiviteter og samtidig pleje sig selv for at leve op til normerne for den gode familie,« siger han.

Her kan det være vigtigt at prioritere tid til at lade op og pleje sit parforhold, når det endelig bliver ferie, mener Lars Klingenberg, som selv netop er på vej på forlænget weekend alene med sin kone, da vi ringer for at interviewe ham.

»Der skal også være plads til, at forældre plejer det, de havde sammen, før de fik børn. Jeg har det fint med, at forældre tager af sted en uge uden deres børn. Det kan være, at forholdet knirker, og at det er den uge, der skal til, for at få det til at køre igen,« siger han, men understreger, at man selvfølgelig også skal holde ferie med sine børn.

»Ellers har man ikke sine prioriteringer i orden.«

Om undersøgelsen

BUPL sendte mail til 1.543 tilfældigt udvalgte daglige pædagogiske ledere med invitation til at deltage i undersøgelsen. 457 besvarede undersøgelsen. 38 angav at være ’leder af ledere’, de blev sorteret fra, da de ikke har direkte kontakt med forældrene. Antallet af relevante deltagere var derfor 419, svarende til en svarprocent på 31.

 

Det viser undersøgelsen

- 48 procent af lederne i vuggestuer og børnehaver svarer, at de har oplevet børn, der sammenlagt har holdt mindre end tre ugers ferie i løbet af det seneste ferieår. Det samme gælder 30 procent af ledere i SFO’er og klubber.
- Mens 80 procent af lederne har oplevet, at forældre til børn i 0 til 5 års alderen vælger at holde ferie alene uden deres børn, gælder det 60 procent, når børnene er mellem 6 og 14 år.
- 20 procent af lederne oplever, at det er praktiske omstændigheder som forældrenes arbejde, flytning eller andet, der kommer i vejen for ferien med børn.
- 7 procent oplever, at forældrene ikke har råd til at holde ferie med deres børn.
- 43 procent oplever, at forældrene vælger at holde ferie med deres børn på andre tidspunkter af året end sommerferien.

 

Børns ferie i 2013

309 ledere har svaret på, hvad deres forventninger til børnenes sommerferie i år er. Lederne forventer at:
- 1 procent af børnene slet ikke holder ferie uden for institutionen.
- 16 procent af børnene holder to ugers ferie eller mindre.
- To ud af tre holder tre uger eller længere sammenhængende sommerferie.

 
| Senest opdateret 26-02-2016 |