Guide: Gør kræsne børn modige

Er spisesituationen en udfordring, fordi et eller flere børn nægter at spise det, der bliver serveret? Få tips og tricks til, hvordan I kan forebygge kræsenhed og udvikle børnene, så de bliver mere madmodige. 

Spot spise-situationens faldgruber

 • Øs ikke op
  Det er fristende at hælde maden op på forhånd, fordi det går hurtigere og maden på den måde køler af. Men hvis du giver børnene kontrol over deres egen tallerken ved at give dem lov til selv at øse op, er der mindre risiko for, at de blokerer mentalt og nægter at spise.

 • Vælg ikke det sikre 
  Nogle børn er fra naturens side mere ’smagsforsigtige’ end andre. Det drejer sig måske om børn med særlig stor sensitivitet eller sårbarhed. Men for ikke at udvikle kræsenhed er det afgørende, at der ikke kun serveres nogle få udvalgte retter for barnet, selvom det kan være fristende at vælge det sikre som yoghurt, leverpostej eller boller.

 • Pas på de våde varer 
  Drikkevarer kan nedsætte barnets appetit efter rigtig mad. Undgå, at barnet drikker sig mæt i mælk eller saft både før og under måltidet.

 • Fokus på maden 
  Lad være med at skabe alt for stor opmærksomhed omkring barnets manglende spisning. Du skal hverken bruge trusler, bestikkelse eller sjove flyvemaskinelege for at få barnet til at spise. Det har ofte den modsatte effekt. Derimod virker støtte og ros godt. For meget fokus på bordskik, der ikke er tilpasset barnets alder, kan have en negativ indflydelse i forhold til barnets spisning.

 • Drop alternativerne 
  Servér aldrig noget andet for barnet, hvis det ikke vil spise sin velkendte mad. Barnet skal aldrig være i tvivl om, at den mad, der stilles på bordet, er den mad, der skal spises.


Brug historiefortællinger 

Historiefortælling er et simpelt greb til at ændre barnets adfærd, så det bliver mere nysgerrig på mad. Ved at skabe en ny historie bliver problemet navngivet og holdt i en armslængde fra barnet.

Find et godt navn for kræsenheden, eksempelvis ’Kræsenheksen’. I en passende rolig situation kan du sige sådan her til barnet: "Måske er det en Kræsenheks, der sætter sig i din mave, og det er derfor, du ikke kan lide maden." Hvis barnet er med på idéen, kan du spørge barnet, om det måske vil have lyst til engang at snyde Kræsenheksen og spise noget alligevel. Mere behøver du ikke at sige i første omgang.  

Ved det næste måltid, hvor barnet ikke kan lide maden, kan du hviske: "Jeg kan se, at Kræsenheksen er på vej til at sætte sig i din mave. Er det nu, du vil prøve at snyde hende?" Måske oplever du, at barnet med en vis lettelse vil svare ja og ender med at spise hele den frikadelle, der før var så utiltrækkende. 


Aktiviteter & lege, der får maden til at glide nemmere ned

 • På hjemmerestaurant
  En gang imellem kan I gøre noget særligt ud af spise-situationen, så det bliver ekstra hyggeligt. I kan eksempelvis dække op med servietter eller lege, at I spiser på restaurant. 

 • Små hjælpere
  Små grupper af børn kan få lov at komme ud i køkkenet og hjælpe med at tilberede maden. Når børnene selv ser og mærker, skyller og skræller, bliver de mere åbne og får mod på at smage den mad, der serveres. Lad endelig også børnene være med til at dække bord. 

 • Maddag
  Lad en gruppe af børn få en fast maddag, hvor de kan være med til at bestemme, hvad der skal på menuen. De voksne skal støtte dem i at vælge sundt. 

 • Afslappet læring
  Når de gode vaner og tilliden til maden på tallerkenen er etableret hos barnet, de større børn (fra 4-årsalderen og op) modtage en afslappet bevidst læring om sunde valg af gode råvarer og grøntsager. Læringen skal foregå væk fra måltidet, og det er vigtigt, at barnet ikke ustandseligt får kommentarer og belæringer om madvalg. 

 • Vis råvarerne frem
  Tag børnene med til fiskehandleren for at købe fisk, og lad dem være nysgerrige over for slim, øjne og finner. Står der majroefrikassé på menuen, kan der komme en frisk majroe med ind på bordet.

| Senest opdateret 06-10-2014 |