Kan min leder bestemme, om jeg må udtale mig?

Den vuggestue, jeg arbejder i, ligger i et meget socialt belastet område. Forleden kom den lokale TV-station for at filme et indslag til deres nyheder om inklusion. Jeg ved rigtig meget om inklusion - jeg har arbejdet med det i flere år, og jeg ville meget gerne sige noget. Men det fik jeg ikke lov til, for lederen bestemte, at det var hende, der skulle udtale sig. Det synes jeg faktisk ikke er i orden, og det var de fleste af mine kolleger enige i. Hvad gør vi, hvis det sker igen?

Kære pædagog
Lederen kan ikke forhindre dig i at udtale dig på egne vegne, men her er der tale om et TV-indslag, hvor udtalelsen ikke kommer fra en privatperson, men fra en person som repræsentant for institutionen. Derfor har lederen i denne situation ret til at bestemme hvem, der skal udtale sig til pressen.

Men derfor kan I jo godt tale med lederen om, hvordan personalegruppen fremadrettet kan bidrage med jeres viden, når institutionen får henvendelser udefra. 

Mere om ytringsfrihed

Tema om ytringsfrihed på bupl.dk
Indgang til viden og materialer om ytringsfrihed.

Tema om ytringsfrihed som pdf
Historier, viden og materiale om ytringsfrihed i layoutet og printbar version. 

Du har frihed til at ytre dig - Kend din ret til kritik
81 procent af pædagogerne og 67 procent af institutionslederne mangler viden om deres ret til at ytre sig, viser en undersøgelse foretaget af BUPL i forsommeren 2015. Guiden klæder dig på til kritik.

Guide: Ytringsfrihed - kend dine rettigheder og pligter
Ytringsfriheden er en grundlovssikret rettighed, men det betyder desværre ikke, at arbejdsgiveren altid respekterer den. Derfor er det vigtigt at kende sine rettigheder og pligter på området.

Pædagoger tør ikke tale frit
Pædagoger undlader at ytre sig kritisk om deres arbejdsforhold, selv om de gerne vil. Og de bliver flere og flere, viser undersøgelse. Det undrer hverken BUPL eller sociolog Rasmus Willig, at pædagogerne er bange for at udtale sig, mens KL ikke forstår frygten.

Jespers mandat: Det er min pligt at råbe op
Pædagoger i Randers tør ikke lægge navn til kritik af dårlige normeringer og presset arbejdsmiljø. Men som fællestillidsrepræsentant er det min pligt, siger Jesper Kragh.

Ny forskning: Selvcensur fører til moralsk stress
Udøvelse af selvcensur på arbejdspladsen kan føre til moralsk stress og udbrændthed for den ansatte. Især hvis den ansatte har et demokratisk sindelag, forklarer forsker.

Brug din ytringsfrihed: For Mette betød det ros og lydhørhed
Pædagoger er bange for at bruge deres ytringsfrihed, men de, der tør tale, oplever sjældent negative konsekvenser. Pædagog og meningsdanner Mette Munck Theisen får ros.

Whistleblowerordninger indkapsler kritikken
Flere kommuner har fået en whistleblowerordning, som skal hjælpe ansatte ud med kritik af problematiske arbejdsforhold. Men ordningerne kan virke stik imod hensigten, siger forsker. Ny betænkning fremhæver både fordele og ulemper ved whistleblowing.

Mere end hver tredje leder holder mund med kritik
36 procent af lederne lægger låg på i stedet for at ytre sig kritisk offentligt, viser en undersøgelse om ytringsfrihed foretaget af BUPL i forsommeren 2015.

| Senest opdateret 08-07-2016 |