Mettes kamp lykkedes: Nu kan kritisk syge få økonomisk støtte, selvom ulykken rammer to gange

03/14/2017

Mette Laurentzius har sikret, at andre pædagoger ikke havner i samme situation, som hun gjorde.

Mette Laurentzius blev ramt af først kræft og senere en blodprop, men hun fik kun økonomisk støtte ved den første sygdom. Nu kan PBU’s medlemmer få 100.000 kroner i forbindelse med kritisk sygdom to gange. Økonomisk støtte er vigtig i en svær tid, fortæller pædagog Mette Laurentzius.

Af Simon Johansen

Da Mette Laurentzius blev ramt af brystkræft i 2012, fandt hun trøst og moti­vation på den rejse til Hawaii, som hun skulle på efter et langt og ud­mattende forløb med operation og stråle- og kemobehandling.

Økonomien behøvede hun ikke at bekymre sig om. Længe har det været muligt at få udbetalt 100.000 skattefrie kroner, hvis du som med­lem af Pædagogernes Pensions­kasse, PBU, bliver ramt af en kritisk sygdom. En stor del af de penge brugte Mette Laurentzius på at rejse til Hawaii sammen med sin mand.

Men da Mette Laurentzius i 2015 blev ramt af en blodprop i hjertet, var der ingen forsikring at hente til at hjælpe hende igennem den svære periode. Hun havde jo fået udbetalt de 100.000 kroner én gang.

»Desværre er der risiko for, at vi mennesker bliver syge flere gange. Så jeg foreslog pensionskassen at ændre reglen, så forsikringen også ville gælde, hvis man skulle være uheldig som mig at blive ramt af en ny kritisk sygdom,« forklarer Mette Laurentzius, der er delegeret i PBU og ansat som pædagog i Præstø.

Demokrati
Andre havde foreslået ændringen før Mette Laurentzius, og PBU var lydhøre og begyndte at ar­bejde for at lave om på forsikringen.

I dag er ændringen en realitet, og kritisk syge kan få udbetaling på 100.000 kroner, også selvom de én gang tidligere har fået forsikringen.

Det gælder dog kun nye diagnoser fra tidligst 1. januar 2017, og det er et krav, at sygdommen er en anden type sygdom end den første, man er ramt af. Sådan kan man for eksempel kun få udbetalt 100.000 kroner én gang i forbindelse med en kræft­diagnose.

PBU ser ændringen som udtryk for et velfungerende medlemsdemo­krati, forklarer Jesper Tang Harpøth, kommunikationskonsulent i PBU.

»En af vores overordnede poin­ter er, at vi hele tiden tilpasser pensionspakken, så den passer til en typisk pædagog. Det gælder både pension og forsikringer. Derfor har vi hele tiden lyttebøfferne ude, og det er denne her sag et eksempel på,«” siger han.

Ville ned i tid
Ændringen kommer ikke Mette Laurentzius til gode, fordi hun fik blodproppen, før reglen blev ændret.

»Hvis jeg havde haft mulighed for at få 100.000 kroner igen, ville jeg have brugt pengene på at gå ned i tid. Jeg ville have købt mig noget frihed, for det har en del konsekvenser at have to kritiske sygdomme på sit CV,« siger pædagogen.

Operationen har efterladt hende med en konstant smerte i den ene arm, og samtidig er hendes lyst til at læse forsvundet. Før slugte hun den ene bog efter den anden, men efter kemoen føler hun sig for træt til at finde bøgerne frem fra hylden.

Glad for at hjælpe
»Jeg har hele tiden forsøgt at bevare mit gode humør og sætte mig nye mål for fremtiden. Men jeg håber, at ændringen af forsikringen vil hjælpe andre og give dem større råderum i en svær tid, « siger Mette Laurentzius og fortæller, hvor meget det betød for hende at få økonomisk støtte, da hun led af cancer.

»Man skal kunne forsøde sin tilværelse lidt, når det meste omkring én ramler. Min mand og jeg satte stor pris på, at vi kunne tage ud at spise uden at skulle tænke på, hvad det kostede. Behovet for motivation og lyspunkter i en svær dagligdag bliver jo ikke mindre, når du bliver ramt af en ny kritisk sygdom,« siger Mette Laurentzius.

Læs mere om forsikringen på www.pbu.dk  

| Senest opdateret 16-03-2017 |