BUPL's formand om nytårstalen: Investér først og fremmest i vuggestuen

01/01/2017

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) sagde i sin nytårstale på årets første dag, at der skal skabes flere vindere. Sæt ind allerede i vuggestuen, hvis alle skal med, lyder kommentaren fra BUPL's formand Elisa Bergmann. 

Statsminister Lars Løkke Rasmussen fremhævede i sin nytårstale, at alle børn skal have det basale på plads, og at de have samme muligheder. Det er forudsætningen for at 'skabe fremtidens vindere', som statsministeren formulerede det.

BUPL's formand Elisa Bergmann opfordrer regeringen til at investere mere i den tidlige indsats allerede i vuggestuen. Det er forudsætningen for at få alle børn med. 

”Det er ikke godt nok, når statsministeren kun vil lave et særligt læseprogram i skolen. Vi ved jo, at den tidlige indsats er afgørende for, hvordan børn klarer sig senere i livet, og den skabes i vuggestuen. Der er brug for flere investeringer i de yngste børn lige nu og her,” siger Elisa Bergmann. 

Et lille skridt i den rigtige retning
Regeringen har allerede varslet en dagtilbudsreform i det nye år, og den ventes til marts. I den forbindelse har regeringen afsat 580 millioner kroner over fire år til selve implementeringen af dagtilbudsreformen.
BUPL-formand Elisa Bergmann anerkender, at de 580 millioner er et skridt i den rigtige retning. 

”Men vi står altså i en situation, hvor børnetallet stiger med 16 procent frem mod 2025. Det vil kræve 9000 flere pædagoger, hvis normeringerne skal holdes på det nuværende niveau, der i øvrigt er historisk dårligt,” fastslår Elisa Bergmann.

Børnefattigdom trækker i modsat retning
Lars Løkke Rasmussen sagde i nytårstalen, at den danske økonomi er i vækst. Derfor opfordrer Elisa Bergmann statsministeren til at styrke fællesskabet og skabe bedre rammer om vores velfærd. Hun undrer sig i øvrigt over, at regeringen vil udsulte uddannelserne og skære ned i de studerendes SU. Og at den rammer en masse børnefamilier med indførslen af kontanthjælpsloftet. 

”Vi står i en situation, hvor børnefattigdommen stiger i Danmark. Det er i hvert fald ikke en måde at skabe flere vindere, som statsministeren gerne vil,” siger Elisa Bergmann.

Fritidsinstitutionerne styrker selvværd
Hun bemærker, at regeringen for nylig har varslet en undersøgelse af børns fritidsinstitutioner. Det er også vigtigt for at få alle børn med, da fritidsinstitutionerne giver børn og unge mulighed for at vise andre sider af sig selv og få mere selvværd. 

Endelig sagde statsministeren, at han vil sætte offentligt ansatte fri og sætte mere fokus på deres faglighed. Det ser Elisa Bergmann frem til i forbindelse med dagtilbudsreformen, der skal fremhæve betydningen af pædagogernes faglighed, så der kan blive ansat flere med en pædagoguddannelse i landets daginstitutioner. 


| Senest opdateret 01-01-2017 |