Presseklip – BUPL Århus


Presseklip, hvor pædagogik, BUPL Århus og forhold i Aarhus Kommune bliver omtalt. Vi kan kun linke til de artikler pressen/medierne tillader.


Opdateret d. 24. september 2018

24. september

Information: Debat: Børns fritid rager Merete Riisager en høstblomst
Med det nye skoleudspil sender regeringen en ekstraregning på 225 millioner til SFO’er og klubber, der skal holde to timer mere åbent – uden at der følger midler med.

22. september

Stiften.dk: Kronik: Kære Mathilde, 4 år – en pædagogs brev til et fiktivt barn
Når du blev vred, gik det ud over de andre børn. Men jeg kunne se, du var vred, jeg kunne godt forstå hvorfor, jeg kunne godt rumme din vrede og vidste, jeg altid skulle være et skridt foran dig for at guide dig i din selvregulering, skriver pædagog.

21. september

JP Aarhus: Kritik af spareforslag: De skabte unødig uro
Hullet i Aarhus Kommunes budget endte med at blive halveret, og derfor var det overdrevet med spareforslag for 300 mio. kr., mener medarbejdere og politikere.

Stiften.dk: Læserbrev: Hvorfor er det først, når forældrene begynder i skolen, at de synes at engagere sig i deres børn?
Sparekataloget fra Aarhus Kommune har ramt 0-6-årsområdet, vanvittigt navn i øvrigt. Det ligger på bordet i personalestuen, til gennemlæsning – og det er tykt. Så hvad pokker gør vi?

19. september

Stiften.dk: Læserbrev: Der er langt fra en rød numse til kommunernes budget-fikumdik
Jeg er overbevist om, at effekten af nedskæringskataloget vil være, at vi kan se frem til en enorm regning, når det gennemføres, og et helt skævt samfund i fremtiden, skriver pædagog Aske Lund Fomsgaard.

18. september

JP Aarhus: Valide normeringstal for daginstitutioner efterlyses
Vi er nødt til se på, hvordan vi rent faktisk bruger ressourcerne i vores by.

17. september

JP Aarhus: Bupl: Kommunal sparekniv i budgetter kan koste pædagoger
Det ser trist ud, siger pædagogernes formand om udsigt til besparelser på børneområdet i kommunale budgetter.

14. september

Stiften.dk: Spareplanen skrumper: Kommunen har fundet 86 millioner kroner
Det betyder, at sparekravet næste år kan sættes ned fra 241 mio. kr. til 129 mio. kr.

Stiften.dk: Frihold århusianske børn og unge fra sparekniven
Det er vigtigt, at byrådspolitikerne tager ansvar for, at besparelserne vil betyde, at antallet af uddannet personale, som skaber pædagogiske læringsmiljøer, underviser og drager omsorg for vores børn og unge, vil blive færre.

JP Aarhus: De voksne har holdt gilde, men børnene betaler
Torsdag eftermiddag demonstrerede en gruppe mennesker foran rådhuset for at vise deres utilfredshed med besparelserne på børn- og ungeområdet.

13. september

Avisen.dk: Børnenes trivsel gik ud over vores psykiske arbejdsmiljø
Pædagoger tilsidesætter egne behov for børnenes skyld. Tidligere pædagog og nu daglig leder i Børnehaverne Rebild Syd, Anita Stensgaard, har mærket på egen krop, hvordan det pædagogiske kald karambolerer med et godt psykisk arbejdsmiljø.

12. september

DR.dk: Hvad er understøttende undervisning egentlig?
Det var et forsøg på at skabe et frirum i klassen med plads til alternative måder at lære på, at understøttende undervisning blev en del af skolereformen i 2014.

10. september

Avisen.dk: Færre pædagoger i skole og fritid efter skolereformen
I januar 2009 var der ansat 15.170 pædagoger på skole- og fritidsområdet. I januar 2018 er tallet faldet til 13.659 pædagoger. Et fald på 10 procent. Det ærgrer BUPL-formand Elisa Rimpler.

Skoleliv.dk: Understøttende undervisning er en blomst, der ikke må smides ud
Det er helt forkert at beskære den understøttende undervisning, for den har store potentialer, mener BUPL og Dansk Skoleskak.

8. september

Politiken: Medierne præsenterer falske og fordrejede ‘fakta’ om stress
Det billede, der tegner sig i medierne af de stressede og depressive danskere, er ikke blot overdrevet, men direkte misvisende og egnet til at give os et fordrejet billede af vores eget samfund.

9. september

JP Aarhus: Skolerne stjæler overskrifterne
Sparedebatten har primært handlet om skoler, men det er på handicapområdet, Aarhus halter bagefter.

6. september

JP Aarhus: Rådmand: Lad os diskutere, om børnene og udsatte skal fredes
Socialdemokratiet og Venstre vil afvente høringsfasen før, at de kommenterer nye spareforslag, som bl.a. rammer skolernes budgetter.

Stiften: Aarhus skal spare endnu mere: Krav om effektivitet giver ekstra besparelser
Aarhus Byråd vedtog for 2015 en økonomisk politik, der betyder, at der skal effektiviseres for 0,5 procent på lønsummen. Det krav har været sat i bero i tre år men genindføres nu i 2019 og presser afdelingernes økonomi oveni sparerunden.

Stiften: Alternativt spareforslag skal hjælpe kommunen med at spare penge på skoleområdet
På børn og unge-området er sparekravet faldet til 15 mio. kr. Direktørgruppen foreslår blandt andet rammebesparelser, så alle skoler holder for.

JP Aarhus: Er besparelser overhovedet nødvendige i Aarhus?
Alt tyder derfor på, at anlægsbudgettet skal beskæres kraftigt, og det giver flere penge til drift – til mennesker før mursten.
Så er de omfattende besparelser overhovedet nødvendige?

JP Aarhus: Folkeskolerne bliver ramt af en grønthøster
Aarhus Kommune har netop smidt nye spareforslag på bordet for at lappe millionhullet i budgettet. Det rammer skolerne hårdt, mener både skoleledere og forældre.

JP Aarhus: Send flere pædagoger til vuggestuer og børnehaver
Alle de penge, vi skal bruge på tvang og sanktioner, kunne vi bruge et mere oplagt sted. Nemlig ved at sætte penge af til flere pædagoger i vuggestuer og børnehaver til de børn, der ellers vokser op uden den nødvendige støtte og ballast til at klare sig godt igennem livet.

4. september

Kristeligt Dagblad: Hold igen med skemalagte aktiviteter – børn har brug for bare at lege
Formålsløsheden gør legen helt særlig for børns udvikling som mennesker. Når man leger, sætter man nemlig de voksnes verden og regler på standby. I legen bestemmer man selv, man tager initiativ, må finde på, må forhandle kompromiser med de andre, der er med i legen

JP Aarhus: Omstridt skoleplan droppet: Nyt spareforslag fremlægges på onsdag
Den droppede skolebesparelse bliver onsdag erstattet med et nyt spareforslag, er det blevet besluttet på et møde i byrådet mandag aften.

Stiften.dk: Store skoler droppet – skoleændringer udsættes
Det var alt for forhastet, at koble skoleændringer op på spareforhandlinger, erkender Aarhus-borgmester. Derfor udsættes debatten.

Avisen.dk: Stress-chok blandt lærere: Presset af forældre, politikere og nye opgaver
Folkeskolelæreres rolle og arbejdsopgaver har ændret sig de seneste mange år. Det resulterer i stress og dårligt arbejdsmiljø, påpeger forsker.

Politiken.dk: Minister tilbyder smuthul, men elever og forældre vil beholde lange skoledage
Regeringen vil give knap 100 folkeskoler samme frihed som privatskolerne. Men så udhuler de skolereformen, siger kritikere. Ministeren afviser: Det handler ikke om reformen.

3. september

Skoleliv.dk: Hvis vi vil styrke lærer-pædagog-samarbejdet, skal vi have flere pædagoger i ledelsen
Det kræver flerfaglig ledelse og tæt samspil mellem lærer- og pædagogprofessionerne at give børn en motiverende skoledag, mener Eva Munck Immertreu, formand for Lederforeningen i BUPL.

31. august

Stiften: Midt i skolekaos: Borgmester indkalder til krisemøde
– Hvis ikke vi skal spare på skolestrukturen, må vi sætte Børn og Unge i gang med at udarbejde et andet spareforslag, siger borgmester Jacob Bundsgaard.

Stiften: Børnepsykolog: Tidlig SFO-start giver ingen pædagogisk gevinst
Hvad er den pædagogiske fordel i at sende børn fra børnehave til SFO tre måneder før skolestart? Der er ingen, siger specialist i børnepsykologi Grethe Kragh-Müller.

Stiften: Vreden var stor: Alletiders mærkelige ‘rabaldermøde’ om skolebesparelser
Ingen af de mange fremmødte på Åby Skole kunne få de svar, de higede allermest efter at få.

30. august

DR.dk: Professionshøjskoler rystede over finanslovsforslag: ‘Det her er meget massivt’
Uddannelserne til lærer, pædagog og sygeplejerske bliver ringere, advarer formand for Danske Professionshøjskoler.

JP: Det siger de om finanslovsforslaget
Finansminister Kristian Jensen har torsdag præsenteret regeringens forslag til finansloven for 2019. Her er reaktionerne fra oppositionen og interesseorganisationer:

28. august

Arbejderen.dk: Aarhus sparer massivt på velfærd
Ny skolestruktur og nedskæringer på alle velfærdsområder vækker voldsom utilfredshed blandt ansatte og borgere i Aarhus Kommune.

Altinget.dk: Flere pædagoger i ydertimerne er slet ikke nok
Det kræver en lovfastsat minimumsnormering, hvis pædagogerne skal kunne støtte udsatte børn i daginstitutionerne, skriver formanden for Fola.

Skoleliv.dk: Lad børn lege sig klogere – helt uden læringsmål
Leg kan være med til at danne selvstændigt tænkende og handlende mennesker, og derfor skal den tages alvorligt, mener folkeskolelærer.

24. august

Stiften: Gamle travere og nye påfund i spareforslag på børneområdet
I sparekataloget ser vi igen forslag om uacceptable forringelser af normeringen, der vil få direkte betydning for det pædagogfaglige arbejde og betyde mindre tid til det enkelte barn. Det rammer direkte ind i kerneopgaven, der hvor pædagoger og børn og unge mødes i hverdagen, siger Marianne Gilbert Nielsen, formand for BUPL Århus.

Politiken.dk: 460 nye pædagoger til de mest udsatte børn
Børn i sårbare familier skal have en bedre start på livet. Det foreslår regeringen nu at afsætte en milliard kroner til på finansloven.

DKnyt.dk: Fire år med 460 ekstra pædagoger til de mest udsatte børn
14 pct. af børneinstitutionerne skal have flere hænder, foreslår regeringen.

11. august

Altinget.dk: Kommuner har fået flere hænder
Efter en årrække med nedskæringer og økonomisk smalhals er antallet af kommunalt ansatte igen stigende. Der er dog fortsat langt færre hænder i den lokale velfærd end før krisen.

10. august

Information: Der er brug for et opgør med stresskulturen
Vores høje forventninger til det perfekte liv, arbejde, familie og udseende får ellers velfungerende mennesker til at bukke under for stress. Det er et stort sundhedsproblem, og vi har som politikere og befolkning et fælles ansvar for at sætte ind mod det.

Avisen.dk: Sosu’er og lærere stresser på jobbet: Det handler IKKE om folks private problemer
Der er fortsat stigende problemer med stress på de danske arbejdspladser, viser en ny analyse.

Politiken: Minister: Man kan ikke sætte lighedstegn mellem at bruge mange penge og at have psykisk trivsel på arbejdspladserne
Særligt blandt offentligt ansatte stiger andelen, der oplever symptomer på stress. Beskæftigelsesministeren lover handling.

9. august

Politiken: Flere og flere føler sig stresset på jobbet – pædagoger og lærere er hårdt ramt
Der er fortsat stigende problemer med stress på de danske arbejdspladser, viser en ny analyse.

Politiken: Regeringen vil bekæmpe stress med et panel af kendisser – og ingen stressforskere
Et stresspanel er en glimrende ide, mener forskere. Men manglen på fagfolk i panelet vækker kritik.

8. august

SN.dk: Pædagog er zombie-forfatter
Hvordan man skal klæde sig for at følge zombiemoden? Hvem er bedst at spise? Hvad gør zombier, når de går på stranden?

7. august

Politiken: Debatten om statens regnemodeller vedkommer os alle
Vi har altså et problem, når landets største regnemaskine når frem til, at flere pædagoger til de mindste børn kun er en udgift og slet ikke regner ind, at børn, der får lov at udvikle sig i trygge og gode vuggestuer og børnehaver, klarer sig bedre i skolen og senere i livet.

6. august

JP: Vil regeringen reelt løse stressproblemet?
Det er bemærkelsesværdigt, at der bl.a. ingen arbejdsmedicinere er i et nedsat stresspanel.

4. august

Avisen.dk: ‘Pilskæve’ regnemodeller: Lad os nu bruge skattekronerne klogere
Sociale investeringer er en god forretning, og derfor bør Finansministeriets regnemodeller også beregne værdien af velfærd, mener to socialdemokrater.

3. august

JP: Fagfolk vil give flygtninge ferien tilbage
Det går ikke hurtigere med at lære dansk og komme i job, efter man har frataget flygtninge retten til ferie, mener sproglærere, pædagoger og socialrådgivere.

Stiften: Mobilfri skole giver fokus og fællesskab
En af ordensreglerne på Frederiksbjerg Skole i Aarhus hedder, at mobiltelefoner skal ligge i elevernes lockers. Det er dog ikke alle, der bakker op om sådan et mobilforbud.

2. august

Berlingske: Socialdemokratiet vil ændre Finansministeriets regnemodeller
Det er helt skævt, at den langsigtede effekt af investeringer i velfærd ikke medregnes i dag, mener S.

30. juli

JP: Den nedtrådte ressource i velfærdsstaten er medarbejdernes engagement
Som ansat i det offentlige lever man i ”de evige forandringers tid”, hvor det ene projekt afløser det andet – og ofte flere på samme tid.

28. juli

Berlingske: Babyboom kan sætte den offentlige sektor under pres
Voldsom stigning i antallet af førskolebørn vil de kommende år lægge pres på daginstitutioner, viser rapport.

Stiften: Selvfølgelig kan flere offentlige opgaver da udliciteres, men …
Umiddelbart giver det besparelser, men diverse undersøgelser har vist, at kvaliteten ikke er noget at råbe højt om.

26. juli

Altinget.dk: Mænd sidder stadig tungt på de vigtigste poster i kommunalpolitik
Kvinder er markant underrepræsenteret i kommunernes magtfulde økonomiudvalg i forhold til deres andel af pladser i byrådene. – Ligestillingen i kommunalpolitik har flyttet sig uendeligt langsomt, mener ekspert i køn og politik.

25. juli

Politiken: Vor lovgivning søger at beskytte børn
hensigten med sociale underretninger er jo netop at finde frem til, om man kan forebygge, at børn og familier kommer i alvorlig mistrivsel.

18. juli

Politiken: I Danmark har vi stadig pigeløn – ikke ligeløn
En dansk kvinde tjener i 2018 gennemsnitligt 14-18 procent mindre end en mand, og når hun engang forlader arbejdsmarkedet, har hun omkring en tredjedel mindre stående på pensionsopsparingen.

17. juli

JP: Vi skal passe på med at pakke vores børn ind i vat og bobleplast
I stedet for at forbyde dem løbehjul, rulleskøjter eller skateboard, kan vi sikre, at de har det rette sikkerhedsudstyr.

15. juli

Avisen.dk: Tag nu stress-tsunamien alvorligt!
Havde politikeren den fuldstændige af hjertet rene solidaritet med befolkningen, ville han også skabe nogle strukturer på arbejdsmarkedet, hvor folk kunne ånde og leve uden at få stress, depressioner og angst, siger Thomas Milsted.

12. juli

Avisen.dk: Fagbevægelsen vil bruge omstridt våben igen
Fagforbundets FOAs nye formand, Mona Striib, er klar til at indgå en ny musketéred forud for de næste overenskomstforhandlinger for de offentligt ansatte. De kommunale arbejdsgiveres topforhandler frygter, at det sker.

9. juli

DR.dk: Uddannede pædagoger eller mange voksne i vuggestuen: ‘Hvad kan vi nøjes med?’
Der er ikke råd til både god normering og veluddannet personale i dagtilbud, siger lektor.

8. juli

Avisen.dk: Hjerteløs ‘regnearks-tænkning’ ødelægger velfærden
Når sosu’ers pleje af ældre sættes ind i skemaer med intervaller af fem minutter, er der noget galt. Der er for mange eksempler på kynisk og hjerteløs ‘regnearks-tænkning’ i velfærden. Det mener Mona Striib, nyvalgt formand for FOA.

4. juli

Altinget.dk: Vi skal have et lovsikret minimum af pædagoger
Der er behov for et lovsikret minimum af pædagoger i vuggestuen og børnehaven, når alt for mange pædagoger er alene om flere børn. Normeringerne er historisk lave, skriver formænd for flere forældreorganisationer.

Arbejderen.dk: Det handler om den store fortælling
Når vi kæmper hver for sig, glemmer vi fortællingen om fagbevægelsen som en forandrende kraft i samfundet. OK18 viste en anden vej.

2. juli

JP: Eksperter: Vi skal igen lade børn slå sig
Forældre bør i højere grad lade børn slå sig, når de leger. Vi svigter børnene, hvis vi forhindrer dem i at lege farlige lege, siger eksperter.

1. juli

Avisen.dk: Nedslående besked til 443 institutioner med udsatte børn: I får ikke flere pædagoger
543 daginstitutioner har søgt om ekstra pædagoger til de mest udsatte børn fra en ny pulje, men kun 100 institutioner kan få de ekstra hænder.

27. juni

DR.dk: Her skal børnehaveklassebørn efter sommer sprogtestes
Fra det kommende skoleår skal 0. klasser på 24 skoler have sprogprøver. 20 skoler har ikke tilmeldt sig forsøget. Se dem alle her.