Presseklip – BUPL Århus


Presseklip, hvor pædagogik, BUPL Århus og forhold i Aarhus Kommune bliver omtalt. Vi kan kun linke til de artikler pressen/medierne tillader.


Opdateret d. 21. maj 2019

20. maj

JP: Socialdemokratiet vil genindføre skatter for at sikre velfærd
Socialdemokratiet fremlægger samlet økonomisk plan frem mod 2025. Flere afgifter skal sikre velfærd.

16. maj

Skoleliv.dk: Besparelser på inklusionsindsatsen skal stoppes
SF vil tvinge kommunerne til at stoppe besparelserne på inklusionsindsatsen og helt afskaffe målsætningen om, at 96 procent af alle børn skal inkluderes i folkeskolen, skriver partiets undervisningsordfører, Jacob Mark.

FolkebladetLemvig.dk: Flere pædagoger. Et godt børneliv
Pædagoger er en stærk og sej personalegruppe, der hver dag gør en kæmpe indsats for at få alle børn med. Pædagoger ved, hvor vigtig deres arbejde er for barnets fremtid og barnets muligheder for at få godt liv.

15. maj

TV2Fyn: Stor efterspørgsel i daginstitutionerne: – Det er børn og pædagogers ve og vel vi snakker om
Pædagoger og deres forbund savner flere ansatte i daginstitutionerne, da der ikke er tid nok til hvert enkelt barn.

13. maj

Forældre: Minimumsnormeringer skal gælde hele dagen for alle børn på alle tidspunkter
For det første er det for os forældre vigtigt, at vi taler om minimumsnormeringer i hele institutionens åbningstid. Det betyder, at når fagpersonalet ofte arbejder færre timer, end institutionen holder åbent, så må der være et tilstrækkeligt antal voksne tilknyttet, således at minimumsnormeringen er opretholdt dagen igennem.

Kristeligt Dagblad: Taldebatten gør det uklart, hvad partierne vil med velfærden
Hvordan skal vælgerne forholde sig til, hvad det betyder for fremtidens velfærd, om der bliver brugt x eller y milliarder kroner? Betyder det for eksempel, at der bliver flere hjemmehjælpere eller børnehavepædagoger og hvor mange flere?

Altinget.dk: Forskningschef: Pædagogers praksis skal ikke ensrettes
Danmarks største uddannelse, pædagoguddannelsen, er i øjeblikket til debat. Her er det afgørende, at uddannelsens praktiske vidensgrundlag prioriteres frem for et snævert fokus på teoretisk viden, skriver Andreas Rasch-Christensen.

12. maj

JP Aarhus: Flertal støttede flere voksne i daginstitutioner før kommunalvalget – nu vakler flere
Før kommunalvalget støttede et flertal af de nuværende byrådsmedlemmer i Aarhus minimumsnormering i daginstitutionerne. I dag vakler støtten fra flere.

10. maj

Berlingske.dk: SFs krav til Mette Frederiksen om flere pædagoger koster flere milliarder kroner
Bliver minimumsnormeringerne ikke en del af finansloven i en kommende rød regering, vil SF ikke stemme for. Selv ikke betydeligt flere penge til ældre får Pia Olsen Dyhr (SF) til at droppe kravet.

Fyens.dk: Man kan ikke uproblematisk flytte en sfo-pædagog til en daginstitution
Kommunens forflytning af pædagoger fra en institutionstype til en anden er både problematisk og mangler respekt over for pædagogernes faglighed, ifølge Jakob Ditlev Bøje, lektor på Syddansk Universitet og forsker i daginstitutioner og pædagogers profession.

Politiken: Venstres velfærdsplan skal sikre flere penge til børn
Lars Løkke Rasmussen vil lave børneplan, men han sætter ikke tal på, hvor meget mere børneområdet skal have.

Altinget.dk: Nyt velfærdsløfte: Løkke vil lave en ’mini-trepart’ på børneområdet
Statsministeren er klar med sit andet velfærdsløfte i valgkampen. I samarbejde med fagforbundene vil han lave en flerårig børneaftale. Udmeldingen glæder pædagogernes formand, der dog håber at få noget mere konkret på bordet.

9. maj

SN.dk: Forældre tæller selv pædagoger i institutioner
Småbørnsforældre i Sorø kommune er selv gået i gang med at samle data om, hvor mange pædagoger der er til stede i børnenes institutioner på vilkårlige tidspunkter.

JP: Det gode børneliv er et politisk valg
BUPL ønsker, at der indføres et loft for, hvor mange børn der må være pr. voksen i daginstitutionerne. Det hedder 1:3 i vuggestuen og 1:6 i børnehaven. Og for at gøre det helt klart: Minimumsnormeringer er altså alene et minimum.God kvalitet i daginstitutioner er ikke en økonomisk umulighed. Det er en overkommelig opgave for samfundet, og det kræver intet andet end et politisk valg. 90 mandater.

TV2: SF stiller to ultimative krav til Mette Frederiksen
Afskaf kontanthjælpsloftet, og indfør minimumsnormeringer i daginstitutioner, lyder ultimative SF-krav.

Berlingske: Normering til henholdsvis børnehaver og kødkvæg
For cirka tre uger siden fik min mand og jeg besøg fra Miljø- og Fødevareministeriet. Kl. 8.15 kørte to biler med tre dyrlæger ind på vores gårdsplads.

7. maj

Kristeligt Dagblad: Vores børn bliver sendt i institution, før både forældre og barn er klar til det
Faglighed og kærlighed skal gå hånd i hånd, hvis børnene skal have en god barndom. Pædagogernes faglighed er uvurderlig! Børn har brug for mere end pædagoger – de har brug for forældre.

Altinget.dk: BUPL: Pædagogiske ledere mistrives under urimelige arbejdsforhold
Manglende personaleressourcer betyder, at over havdelen af landets pædagogiske ledere bliver tvunget til at lægge vagtplaner, hvor pædagoger bliver efterladt alene med store børnegrupper, skriver Eva Munck Immertreu.

6. maj

Altinget.dk: Lektor til DPU-leder: Pædagogik er noget man udøver
Pædagogik er ikke noget, man anvender, men noget man udøver; det er en praksis, ikke en teknik. Så grundlæggende hjælper det ikke at udskifte eller tilføre teknisk viden.

JP.dk: Flere varme hænder til udsatte børn skal bryde den sociale arv
Vi ser, at kommuner, som får ekstra penge fra en pulje, til gengæld skærer på det generelle budget, så det betyder, at det højst bliver status quo i de institutioner, som var tiltænkt pengene – og faktisk et lavere niveau i de vuggestuer og børnehaver, som ikke fik del i puljepenge

2. maj
Altinget.dk: Disse kommuner brugte for meget på velfærd i 2018
Opgørelsen viser, at lige godt halvdelen har brugt mere, mens den anden halvdel har brugt mindre.

30. april

Danskekommuner.dk: Gør offentligt ansattes lønkamp fair
Alle de lønkroner, kommunen stod til at spare under en konflikt, skulle indefryses og senere bruges i den sektor, de uden konflikten skulle have været udbetalt som løn i.

A4nu.dk: Efter forældre-protester: Blå partier på Frederiksberg vil sikre flere pædagoger
De oplyser i stedet, at intentionen er at skrive målsætningen ind i budgetaftalen for 2020 og årligt øge normeringerne, til man rammer det ønskede niveau.

A4nu.dk: Pædagog: Vi passer ikke bare børn
At være pædagog kræver en bacheloruddannelse og giver os kompetencerne til at kunne se, forstå og styrke børnenes individuelle behov og kompetencer, samt at styrke fællesskaber. Og vi kan udrette meget mere, hvis alle ser og anerkender dette. Vi passer ikke bare børn.

29. april

Skoleliv.dk: Lærere: Vi skal støtte kampen for bedre normeringer i daginstitutionerne
Det er en god investering i børns skole og uddannelse, hvis der er nok voksne omkring dem allerede i daginstitutionerne. Derfor bør skolefolket bakke op om forældre og pædagogers kamp for bedre normeringer, skriver seks lærere i dette fælles debatindlæg.

Altinget.dk: OK18 viste behovet for at sænke konfliktniveauet
Vi skal lære af OK-18, når nye aftaler skal forhandles, skriver 13 fagforeninger.

Altinget.dk: DPU-leder: Det faglige indhold i pædagoguddannelsen er ikke godt nok
I forhold til at udvikle de studerende til handlekraftige pædagoger i hverdagens institutionsliv, er det ikke nok at læse filosofi og systemkritiske tænkere som Foucault og Habermas. Der skal læses mere om børns udvikling og om tilknytningsteori.

26. april

TV2oj.dk: Stop med at tage billeder af legende børn – stresspanel klar med 12 råd
Regeringens stresspanel er onsdag kommet med deres anbefalinger til et mindre stresset samfund. Både forældre og tech-giganter står for skud.

25. april

Altinget.dk: KL: Den danske model skal ikke omkalfatres – men der er behov for refleksion
Men der er behov for at reflektere over, hvorfor konflktniveauet under OK18-forhandlingerne var uhørt højt med meget skarp retorik, skriver Michael Ziegler (K).

A4arbejdsmiljoe.dk: 460 millioner kroner skal sikre bedre arbejdsmiljø
Kort før valget er der lavet en bred politisk aftale, som sikrer Arbejdstilsynet 460 millioner kroner.

24. april

A4: Børns legekammerater er sociale kopier af dem selv
Hvis dine forældre er arbejdsløse, så er dine legekammeraters forældre det sikkert også. Og rige børn bor dør om dør med andre rige børn. Sådan er det ofte viser en ny analyse.

16. april

SN.dk: Vi vil have minimumsnormeringer nu
Spørgsmålet er, om vi har råd til at lade være? Børn skaber deres grundlæggende kompetencer, mens de går i vuggestue og børnehave. Det er verdens bedste investering at investere i børneområdet.

13. april

JP: Børn får symptomer på stress, inden de begynder i børnehave
Det, der udspiller sig i vuggestuen, er en art magtkamp mellem børnene for at få mest mulig opmærksomhed fra en voksen.

12. april

dbrs.dk: Bryd traditionerne og få mænd ind i kvindefag
Vi har brug for flere mænd i kvindefag, fordi vi har brug for deres tilgang til omsorg, pleje, rådgivning og uddannelse. Ligestilling er vigtig for forskelligheden.

Stiften: Det er tydeligt, der mangler pædagoger
Erfaringer fra både pædagogisk praksis og forskning kan dokumentere vigtigheden af, at børn mødes af nærværende pædagoger, som kan støtte udviklingen af for eksempel sociale færdigheder, sprog og motorik.

DKnyt.dk: Demonstrations-opslag i børnehaver nu en sag for minister
Det undrer mig, at nogle kommuner stiller opslagstavler til rådighed for forældrene med den ene hånd for at censurere tavlerne med den anden. Det modarbejder jo totalt formålet med en forældreopslagstavle, nemlig kommunikation og dialog.

11. april

DR.dk: Vred mor afbrød Mercado: ‘Jeg er ikke aktivist. Jeg er bare en indigneret mor’
Susanne Hornbek hyldes på sociale medier for sit spontane udfald mod minister.

Herning Folkeblad: Frustreret pædagog i lokal daginstitution råber op: Sådan er hverdagen med ferie og sygdom
Vi oplever desværre, at vi som voksne ofte ikke føler os tilstrækkelige nok i vores arbejde, da vi jævnligt går hjem med dårlig samvittighed over, at vi ikke får set alle børn i løbet af dagen.

JP: Svigtet er ikke normeringen, men daginstitutionen
Det egentlige svigt er ikke normeringerne, men selve det, at danske børn bruger så meget tid i institutioner, når de i virkeligheden har mest brug for at være sammen med deres forældre.

Berlingske: Giv forældre magten over børnepasningen tilbage
Velfærdsstaten har taget alt for meget magt over børnenes hverdag. Vi bør i stedet lade pengene følge barnet, så forældrene kan bestemme selv.

Berlingske: Se normeringen i daginstitutioner i din kommune
Vrede forældre har demonstreret i landets gader, og Enhedslisten vil have 10.000 flere pædagoger. Den såkaldte normering i daginstitutionerne har skabt voldsom debat, men normeringen er forskellig fra kommune til kommune.

10. april

DKnyt.dk: Stresspanel er en hån mod stresssamfundets mange ofre
SF arbejder på en samlet Ro-På-reform, der skal få hele samfundet ned i gear.

Piopio.dk: To ud af tre pædagoger: Vi kan ikke drage tilstrækkelig omsorg for børnene
Ny undersøgelse fra BUPL viser, at 81 procent af landets pædagoger inden for den sidste uge har oplevet ikke at kunne tage sig tilstrækkeligt af børnene

Piopio.dk: Minimumsnormeringer: Det mener partierne
Spørgsmålet om minimumsnormeringer tegner til at blive et vigtigt emne i valgkampen

Politiken: Nyt oprør – har de voksne opgivet børnene?
Hør dagens afsnit af ’Du lytter til Politiken’. (kun for abonnenter, men fredag og mandag ligger den gratis).

Avisen.dk: Pædagoger presser minister: Vi har brug for handling – ikke flere undersøgelser
Måske vil ministeren ikke gøre så meget lige nu. Men vi står jo over for et folketingsvalg, og det vil klæde hende og andre politikere at have en ambition om en genopretningsplan for børneområdet.

Kristeligt Dagblad: Lektor og folketingskandidat: Småbørn kommer for tidligt i vuggestue
Ideelt set bør normeringen i en vuggestue være en pædagog til tre børn, men som forholdene er i dag, er det nærmest syv, otte eller ni børn pr. pædagog. Og det er klart til ugunst for børnene, hvor især allermindste kræver meget tid.

BT: Vuggestuer: Det er ikke skadeligt for børnene
De er parate til at være nysgerrige og indgå i relationer og knytte sig til pædagogerne. Det kræver selvfølgelig, at der er et omsorgsmiljø, hvor der er tid og plads til at tage imod dem.

9. april

DR.dk: Finns det en vuxen nånstans? Sådan er normeringerne i Sverige, Norge og Finlands institutioner
Flere af vores nordiske broderlande har lovgivet sig til et minimum for omsorg per barn.

Politiken: Bupl-rapport: Otte ud af ti pædagoger kan ikke løse arbejdsopgaver grundet personalemangel
Der mangler tid til børnene, viser en ny undersøgelse foretaget af Bupl, som kræver politisk handling.

Politiken: Pædagog: Vi slukker ofte brande i stedet for fagligt pædagogisk arbejde
To pædagoger og en leder fortæller om vilkårene i deres daginstitution.

Information: Børn får ikke den naturvidenskabelige dannelse, der skal ruste dem til at løse klimakrisen
Hvilken ansvarlig pædagog tager sig tiden til at lægge sig i skovbunden og observere en myretue, hvis hun er bagud med sprogarbejdet, hvis hun på fjerde dag mangler en kollega på grund af sygdom eller blot har en børnegruppe med forskellige behov?

Stiften: Ja tak til flere pædagoger, nej tak til minimumsnormeringer
Det er og bør efter min mening være kommunernes opgave at prioritere mellem de forskellige serviceområder.

7. april

JP: Demonstrere? Jamen nytter det noget?
Det er i vid udstrækning lykkedes politikerne at pacificere borgerne. Lørdagens landsdækkende demonstration mod forholdene i daginstitutionerne var en undtagelse, mener en samfundsforsker.

6. april

JV.dk: Minimumsnormeringer er ikke vejen frem
Med minimumsnormeringer vil der i mange tilfælde måske blive tilført en halv eller en kvart voksen ekstra, og smurt så tyndt ud vil effekten hurtigt fordufte i hverdagen.

Politiken: Alternativet: Vi går ind for minimumsnormeringer
På den måde, at vi ønsker at følge de faglige anbefalinger fra Bupl. Vi vil tildele institutionerne de ressourcer, der skal til, for at de kan følge de faglige anbefalinger.

Politiken: Enhedslisten: Minimumsnormeringer bør indføres i daginstitutioner
Løsningen er ikke at finde midlerne inden for de økonomiske rammer, institutionerne har, løsningen er at udvide rammerne

Politiken: Socialdemokratiet: Vil ikke indføre minimumsnormeringer
Vi skal have flere penge til området. Vi har umiddelbart ikke lagt os fast på minimumsnormeringer, fordi vi er bange for, at det vil betyde nedskæringer på ældrepleje og folkeskole

Politiken: Venstre: Vi mener ikke, at en minimumsnormeringsmodel er den rette at presse ned over alle
Daginstitutionerne skal selv tilrettelægge deres personaleskemaer, og derfor er minimumsnormeringer ikke løsningen på de udfordringer, forældre og pædagoger oplever.

Politiken: Dansk Folkeparti: Jeg tror aldrig, vi får løst problemerne, hvis jeg skal være helt ærlig
Debatten skal være bredere end minimumsnormeringer, og vi fokuserer for meget på, at alle ansatte i vuggestuer og børnehaver skal være pædagoger.

Politiken: Konservative: Der skal ikke indføres en minimumsnormering
Kommunerne er bedst til at vurdere, hvor mange der skal være på arbejde i daginstitutionerne.

5. april

JP: Gode daginstitutioner er en del af samfundskontrakten
Når forældre landet over går på gaden, handler det om mere end flere pædagoger.

Arbejderen.dk: Mercado afviser minimumsnormeringer i daginstitutionen
Folketinget skal ikke beslutte minimumsnormeringer, mener Børne- og socialminister Mai Mercado. Forældrene er lodret uenige.

Politiken: Vores hverdag er politisk underprioriteret, underfinansieret, underbemandet
Hvor frustrerende og trist det end måtte være, så ved jeg, at der alt for ofte er børn, jeg ikke ser. Børn, der har brug for et kram, opmærksomhed, voksne.

Altinget.dk: Vores børn fortjener bedre vilkår
Vi vil have minimumsnormeringer i dagsinstitutionerne, og det er en politisk prioritering.

JP Aarhus: Ny idrætsbørnehave åbner i Risskov
Til efteråret kan bevægelsesglade børn slå sig løs i området ved Bellevuehallerne i Risskov. Det sker, når en privat børnehave med fokus på idræt for første gang slår dørene op.

4. april

Danskekommuner.dk: Kommuner afviser opslag om forældredemonstration
Nogle kommuner nægter at være reklamesøjle for politisk indhold.

Stiften: Brug det kommunale selvstyre til at indføre minimumsnormeringer
Det vil være en start på at løse problemerne, og det vil få Aarhus til at være foregangskommune og et godt eksempel for resten af landet.

3. april

Stiften: Normering i daginstitutioner – vi ved det jo godt
Vi ved, at børn udvikler sig ved samvær, samtaler og omsorg.

BT: Fortvivlet pædagog om for få hænder: ‘Trøsten kommer, når jeg har tid’
Jeanette Hoffmann glæder sig over forældrenes opråb. Hun oplever nemlig dagligt, at det kan være svært at få enderne til at hænge sammen.

Politiken: Politiken: Børneminister: Der er ingen penge at forhandle normeringer om
Jacob Mark må se langt efter en forhandlingsinvitation fra minister om normeringer. Pengene mangler.

Fyens.dk: Ekspert om kravene til daginstitutionerne: – Det er helt absurd ikke at ville diskutere minimumsnormering
Begge eksperter peger desuden på, at der også er blevet mere kontortid for pædagogerne. De er i dag pålagt langt flere administrative opgaver end førhen.

Fyens.dk: Fyens.dk: Forældre kalder til demonstration: Pædagogerne har råbt op i mange år. Nu er det vores tur.
Der er ikke nogen tvivl om, at institutionerne gør et fantastisk stykke arbejde takket være det pædagogiske personale. Vi ved godt, hvad problemet er – at personalet ikke har tid til børnene.

2. april

JP: Drop krav om minimumsnormeringer i daginstitutioner. Fjern i stedet bureaukrati, så pædagogerne får mere tid til børnene
Ifølge analysen er der siden 1970’erne sket et dramatisk fald i andelen af pædagogernes tid, som bliver brugt på at være sammen med børnene.

JP: Dagtilbud skal fremme børns trivsel
Alle taler om at øge kvaliteten i vores dagtilbud, men opgaven er svær at løfte.

Avisen.dk: Lokalpolitikere presser minister: For få pædagoger til vores børn
66 procent af landets byrådsmedlemmer støtter en grænse for, hvor mange børn der må være for hver pædagog i børnehaver og vuggestuer.

April

TV2: Pædagog om støj på arbejdet: – Jeg er bange for at få tinnitus
800.000 danskere har høretab i større eller mindre omfang.

Stiften: Vores børn har ret til voksne med tid til at se dem i øjnene og tid til kram
Jeg stoler ufatteligt meget på pædagogerne i mit barns vuggestue. De er fantastiske. Men de er også pressede, og det kan vi ikke være bekendt.

31. marts

JP: Kritikere er ofte dem, der udvikler arbejdspladsen
Det skal være legitimt at tage kritiske forhold eller f.eks. besparelser op med sin chef og skabe diskussion på arbejdspladsen, ligesom man også skal kunne ytre sig på sociale medier.

29. marts

DR.dk: Forældre om pressede pædagoger: ‘Du kan se det i deres øjne’
Flere og flere melder sig til demonstration for minimumsnormeringer i daginstitutioner.

JP: Pædagoger er pressede i ydertimerne: ‘Før klokken 8 om morgenen må der helst ikke være nogen, der laver i bleen’
Mere end halvdelen af pædagogerne oplever flere gange om ugen, at de bl.a. ikke kan nå at trøste børn, der er kede af det.

Kære Politiken: Hvornår får vi en undervisningspris for pædagoger?
Når Politiken kun giver lærerne en pris, er det med til at fastholde et misvisende billede af, at lærernes arbejde er finere og vigtigere end pædagogernes.

Kristeligt Dagblad: Bupl og SF: Et godt børneliv i daginstitutioner kræver massiv investering i flere pædagoger
Det er først og fremmest nødvendigt at standse besparelserne på børneområdet. Derefter skal politikere i Folketing og kommuner følge op med en national plan for genopretning af kvaliteten på børneområdet.

Avisen.dk: I opråb over pædagogers forhold: ‘Vi kan ikke byde børnene det’
Thomas Graven er en af de forældre, der protesterer mod normeringerne i landets daginstitutioner. – Vi kan ikke byde børnene så få medarbejdere, som der er i institutionerne i dag, mener han.

Avisen.dk: Se kortet: Her går forældre på gaden i protest mod pædagog-forhold
Det er politikerne på Christiansborg, som vi vil råbe op. Vi ser pressede pædagoger i øjnene hver morgen, når vi afleverer vores børn, så vi ved, hvor akut problemet er. Vores børn er værd at kæmpe for.

TVmidtvest.dk: Opråb fra forældre: Vi ved jo godt vores børn er overladt til sig selv
En landsdækkende demonstration nærmer sig. Forældre fra hele landet er trætte af for få pædagoger i daginstitutionerne.

Avisen.dk: Minister efter vild pædagog-debat: Det er ikke godt nok i dag
Hun vil mødes med de store organisationer, der har blandet sig i debatten om ressourcer og normeringer og lægger derudover op til at få undersøgt forholdene i institutionerne.

TV Lorry: Over 22.000 forældre i opråb: ‘Det er kollektiv omsorgssvigt’
En dokumentar blev startskuddet på et forældreoprør over hele landet. Den 6. april kulminerer det i en kæmpe landsdækkende demonstration.

BT: Forskere støtter forældres krav om minimumsnormeringer
Forældre kræver flere voksne og bedre normeringer i daginstitutioner. Forskere bakker op.

Berlingske.dk: Vi forældre vil ikke reduceres til en tilfredshedsundersøgelse, tak
Som forældre til børn i dagtilbud, fik vi kaffen galt i halsen. Hvor var vores vinkel? Hvorfor vinkle alene som en kamp mellem kommuner og pædagoger? Vi køber vi ikke den præmis. Forældrene er en aktiv part, der ikke kan reduceres til en Rambøll-undersøgelse.

Midtjyllands Avis: Flere pædagoger i vores dagtilbud
Alle børn i Danmark skal have en god start på livet. Det kræver dygtige pædagoger – og ikke mindst, nok af dem.

28. marts

JP: For få pædagoger: Forældre demonstrerer for minimumsnormeringer
Psykolog med speciale i omsorgssvigtede børn mener, at de nuværende normeringer kan føre til, at »vi smider den næste generation på gulvet«.

Altinget.dk: Professionshøjskoler: Alle uddannelser skal placeres med omtanke
Spørgsmålet om udflytning er, hvordan placeringen af videregående uddannelser i hele Danmark bliver en gevinst for samfundet og ikke penge ud ad vinduet.

Information.dk: Er dine pensionspenge investeret ansvarligt? Tjek det her
Klik på dit pensionsselskab, og se om dine penge er placeret i aktiver som våben, kul og tjæresand.