Presseklip – BUPL Århus


Presseklip, hvor pædagogik, BUPL Århus og forhold i Aarhus Kommune bliver omtalt. Vi kan kun linke til de artikler pressen/medierne tillader.


Opdateret d. 07. april 2020

7. april

JP: Pædagoger: Små børnegrupper kan skabe tryghed under genåbning
Det bliver et kæmpe organiseringsarbejde. Det vigtigste for os er, at det er sundhedsfagligt forsvarligt. – Vi har fået at vide, at det kan vi trygt regne med, og vi forventer, at kunne se det i de kommende retningslinjer

6. april

Stiften.dk: YouTube-videoer skal få børn ud i naturen: Inspiration til at opleve noget andet end legepladsen
Natur og Ungdom Aarhus står bag videoerne, der vil inspirere børn til at tage ud i naturen. Videoerne handler om at se efter svampefarver og mus i skovbunden.

Altinget.dk: Sådan vil partierne sætte gang i økonomien efter coronakrisen
Efterhånden er der derfor opstået en konsensus blandt partierne på Christiansborg om, at der snart bliver behov for at indføre tiltag, som kan sætte gang i økonomien igen.
Løsningsforslagene er dog forskellige fra parti til parti. Altinget giver dig her et overblik over, hvad partierne vil gøre.

4. april

Information.dk: Forarget over børnene på gaden – overvej, om de har brug for din hjælp
Jeg forstår godt, at det vækker forargelse og utryghed at møde grupper af børn, der løber rundt uden voksenopsyn i disse dage. Men mange af børnene er blandt de 250.000, der vokser op i udsatte familier. Så gør hellere noget for at hjælpe

2. april

Altinget.dk: Man kunne starte med nogle af børnene
Skal vi have folk tilbage på arbejdet igen, vil det hurtigt også kræve, at børnene skal passes.Det kan man sagtens, hvis der tages nogle forbehold, lyder det fra professor i folkesundhed Lone Simonsen.
På arbejdspladserne kræver det for eksempel, at der holdes afstand, sprittes af og holdes god hygiejne. Og de små børn skal i starten måske kun være udendørs.

Altinget.dk: Pædagoger kræver klare retningslinjer for genåbning af daginstitutioner
Daginstitutioner spiller en nøglerolle i den varslede genåbning. Men pædagoger skal hverken spille dørmænd eller dommere, mener BUPL, som opfordrer til knivskarpe retningslinjer fra regeringen.

Stiften.dk: Nabo undrer sig: Omegnens børn stimler sammen på legeplads i nødbørnehave
En nabo til børnehaven og vuggestuen Børnesymfonien i Tranbjerg undrer sig. Hver weekend kan hun se børn og “en masse forældre” samle sig på Børnesymfoniens legeplads.

31. marts

JP Århus: Borgmester vil sikre job, kultur og socialt udsatte
Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard (S) har foreslået to nye initiativer for at afbøde den økonomiske krise. Det ene går på at aflyse det såkaldte finansieringsbidrag på 0,52 pct. af serviceudgifterne i 2021, som kommunens seks magistratsafdelinger skulle have afleveret i forbindelse med kommunens budgetproces. I alt ca. 69 mio. kr. vil kommunens afdelinger dermed samlet set kunne beholde, oplyser Borgmesterens Afdeling.

Stiften.dk: Økonomisk håndsrækning til børnefamilier: Betaling for institutioner i maj udskydes til sommer
I lyset af coronakrisen har rådmand for Børn og Unge i Aarhus Kommune, Thomas Medom, besluttet at udsætte betalingen for børnehaver, vuggestuer og SFO’er for maj, så de regninger nu først skal betales til juli.

Stiften.dk: Flere børn i nødpasning i Aarhus: – Jeg er bekymret for, hvordan krisen påvirker de mest sårbare
I takt med at corona-krisen trækker ud, så er antallet af børn i nødpasning steget markant. På åbningsdagen 16. marts var 656 børn tilmeldt, mens tallet i dag er steget til 1.080 børn. Og det tal ventes at stige yderligere.

30. marts

Arbejderen.dk: Desarmer bakteriebomben i folkeskolen
Mangelfuld rengøring kombineret med de dårlige muligheder for at børnene kan opretholde en bare nogenlunde håndhygiejne, gør at børn, lærere og pædagoger også i normale tider er eksponeret for mange bakterier og virus.

28. marts

A4arbejdsliv.dk: Akutpædagog trodser smittefare: Børnene må aldrig føle sig afvist
Jeg har på intet tidspunkt været nervøs for at skulle på arbejde i den her tid. Det vigtigste for mig er, at børnene føler sig trygge og får masser af omsorg i den her mærkelige tid.

27. marts

Danskekomuner.dk: Aftale giver mulighed for at sende offentligt ansatte på ferie
Ny aftale mellem KL og Forhandlingsfællesskabet åbner op for at sende de offentligt ansatte på tvungen ferie og afspadsering.

Altinget.dk: Set og sket på børneområdet under coronakrisen
Hvad skal der ske med forældrebetalingen i institutionerne, hvor mange benytter sig af nødpasningen, og tvinges pædagoger til at afvikle ferie og afspadsering? Få overblikket over denne uges coronarelaterede udmeldinger på børneområdet.

26. marts

Altinget.dk: Chefforhandler afviser store ændringer for offentligt ansatte: Få vil blive tvunget på ferie
Nogle offentligt ansatte skal forvente at blive tvunget til at bruge ferie eller afspadsering under coronakrisen. Men det vil ikke gælde særlig mange.
Det er meldingen fra FOA-formand Mona Striib, der er chefforhandler på vegne af offentligt ansatte

25. marts

Information: Nu får kvindernes omsorgsarbejde endelig den anerkendelse, det fortjener
Der skal mennesker til, lønarbejdere. Uden lønarbejde, ingen profit. Nye børn skal bringes til verden, og børn behøver omsorg for at vokse op og blive store og dygtige nok til som lønarbejdere at indgå i produktionen.

24. marts

JP.dk: Krisen vil forandre vores velfærdssamfund – også efter nedlukningen
Den historiske nedlukning af Danmark forlænges til efter påske. Samtidig opfordrer regeringen til, at hjemsendte offentligt ansatte nu afvikler ferie.

Danskekommuner.dk: Stor aftale skal sikre mandskab til kritiske funktioner i kommunerne
En aftale mellem KL og Forhandlingsfællesskabet skal sikre højst mulig fleksibilitet. Den er nu tiltrådt af samtlige organisationer under Forhandlingsfællesskabet.

23. marts

DR.dk: Regeringen vil have offentligt ansatte til at holde ferie, mens de er hjemsendt
De offentligt ansatte er nu hjemsendt frem til 13. april, og den periode bør bruges til at få afviklet ferie, mener flere partier.

DR.dk: Her må man gerne kramme og holde i hånden: ‘Vi kan ikke holde 100 procent afstand’
Der er altid næser, der skal tørres, og krammere, der skal gives, når Lisa nødpasser børn. DR følger en række unge danskere en dag på jobbet midt i coronavirussets udbrud. De har det tilfælles, at de alle er ekstremt udsatte for smitte, mens de arbejder. Det kan være kassemedarbejderen, pædagogen, sygeplejersken, apotekeren eller taxachaufføren. Har du idéer til, hvem vi skal tage med på job, så skriv til mitliv@dr.dk.

21. marts

Folkeskolen.dk: Elisa Rimpler og Anders Bondo om fælleserklæringen
Ved at inddrage de lokale fagforeninger og tillidsrepræsentanterne kan vi lynhurtigt i fællesskab finde gode lokale løsninger, der både sikrer den nødvendige fleksibilitet, den rette hjælp til de berørte og den nødvendige tryghed for medarbejderen. Vi vil fra organisationerne gøre, hvad vi kan for både at understøtte en udstrakt fleksibilitet og samtidig sikre tryghed for den ansatte.

DR.dk: Ny aftale: Hjemsendte pædagoger kan blive sendt i arbejde andre steder
Erklæringen beskriver ikke konkret, hvilke funktionsændringer, der kan komme på tale, da det er noget, man vurderer ude i kommunerne. Ifølge Elisa Rimpler handler det dog i første omgang om, at ansatte i kritiske funktioner som for eksempel læger, sygeplejersker og politiet skal være trygge ved, at de kan få børn passet – også om natten.
– I bund og grund er det jo det, som den danske model handler om. Det handler om, at vi i fællesskab løser udfordringerne. Sammen holder vi hånden under Danmark. Tusinde pædagoger har allerede oprettet sig i jobbanker, så der er en stor villighed til at gøre en særlig indsats, siger Elisa Rimpler, der er formand i BUPL.

18. marts

Skoleliv.dk: Statsminister til lærere og pædagoger: Tak. I har hele Folketingets opbakning
Statsminister Mette Frederiksen fremlagde tirsdag aften nye tiltag mod spredningen af coronavirus. Hun brugte også anledningen til at takke flere faggrupper.

Viborg Folkeblad: Pædagoger holder nødpasning på youtube
I det musiske børnehus Unoden i Viborg laver de små videofilm, så børnene kan komme i børnehave, selv om de sidder hjemme ved mor og far.

Stiften: Nu bør den sidste tvivl være fjernet
Borgmester Jacob Bundsgaard hører dronningens tale som en klar opfordring til alle om at skærpe opmærksomheden og følge myndighedernes råd. “Hvis man har været i tvivl, bør man ikke være det mere,” siger han.

17. marts

Danskekommuner.dk: Det offentlige Danmark er ikke lukket ned, understreger KL-formand
Hundredtusindvis af kommunalt ansatte går på arbejde for at passe på vores børn, vores udsatte borgere, vores syge og de ældre. De fortjener, at vi husker dem, og at vi giver dem en kæmpe tak for deres store indsats, siger han.

16. marts

Stiften.dk: Første dag med nødpasning i Aarhus: Stadig kapacitet til mange flere børn
Kun 10 procent af de oprettede nødpasningpladser er taget i brug. Rådmand roser forældre og deres netværk for at tage ansvar.

Kristeligt Dagblad: Gratis online-højskole indtil kl. 20.00
I kampen mod isolation og kedsomhed under coronakrisen tilbyder Brandbjerg Højskole i dag online-højskole for alle

11. marts

Piopio.dk: Pædagog: Her er årsagen til at kvinder stadig tjener mindre end mænd
Kære politikere, hvis vi skal i mål med ligeløn i Danmark må vi gøre andet og mere end at tale om det på Kvindernes Internationale Kampdag.

Stiften: Markant flere ansatte i Aarhus Kommune sendt i karantæne
Kommunen har for eksempel valgt at skære ned på al større mødeaktivitet mellem ansatte, så kun de allermest nødvendige møder gennemføres. Det sker for at minimere risikoen for smittespredning.

9. marts

DR.dk: Halvdelen af alle landets daginstitutioner lever ikke op til lovkrav
Ny undersøgelse. Halvdelen af alle landets vuggestuer og børnehaver lever i dag ikke op til det antal pædagoger per barn, som ifølge regeringen skal være minimumsnormeringen i landets daginstitutioner i 2025. Det viser den årlige undersøgelse på daginstitutionsområdet ”Daginstitutionernes hverdag,” som Bureau 2000 har foretaget for FOA.

JP Aarhus: Truslen mod velfærden
Der er stor risiko for, at vi kommer til at mangle arbejdskraft på vigtige velfærdsområder.

8. marts

A4arbejdsliv.dk: Slut med kvindefag og mandefag
I Danmark har vi et af de mest kønsopdelte arbejdsmarkeder i verden. Det har konsekvenser for den enkelte der bliver begrænset af sit køn.

DR.dk: SF er klar til regeringsansvar
Men hvad synes Jacob Mark og SF, der i denne weekend holder landsmøde i Kolding?
Er de tilfredse med regeringen? Skal der flere penge til daginstitutionerne?

7. marts

Kristeligt Dagblad: Kvindernes Kampdag: Det er på tide at gøre op med det urimelige lønefterslæb
Vi ved godt, at et lønefterslæb, der er opbygget over 100 år, ikke indhentes fra den ene dag til den anden. Og problemet ikke kan løses ved overenskomstfornyelser alene. Det var politikerne på Christiansborg, som skabte skævheden med tjenestemandsreformen for 50 år siden

6. marts

Altinget.dk: BUPL: Besparelser på fritidstilbud rammer udsatte hårdest
Børn og unge har mere end nogensinde før brug for de præstationsfrie rum med børneperspektiv, leg, kreativitet og fællesskab, som fritidsinstitutionerne understøtter.

5. marts

NB-nyt.dk: Norske minimumsnormeringer virker: Flere børn pr. ansat
Et halvt år efter minimumsnormeringer blev indført i Norge, lever næsten alle dagtilbud op til kravene. De gør det dog ikke hele dagen, og pædagogandelen er stadig for lav.

3. marts

Skoleliv.dk Lektor: Vi må acceptere, at vi aldrig finder inklusionens rette leje
Når vi taler om inklusion, må vi godt lede efter helbredelsen, men vi er nødt til at acceptere, at problemet aldrig bliver løst, skriver lektor Andy Højholdt fra Københavns Professionshøjskole.

28. februar

Altinget.dk: V om normeringer: En voksen er ikke bare en voksen
En voksen skal være en voksen med kompetencer, for vores børn har nogle essentielle behov, der kræver en vis faglig ballast fra personalet.

Altinget.dk: KL: En ambitiøs børneplan er meget mere end blot et normeringsløft
Vi er nødt til at definere, hvad kvalitet i dagtilbuddene egentlig er, så en ambitiøs børneplan ikke blot bliver en diskussion om bedre normeringer.

27. februar

Altinget.dk: Rosenkrantz-Theil indkalder KL til forhandlinger om tilsyn i dagtilbud
Kommunerne afviser idéen om et statsligt tilsyn, mens BUPL håber på at blive inviteret med til forhandlingerne.

26. februar

Stiften.dk: Vi håber, et flertal af byrådet vil bakke op om senere børnehavestart
Både politikerne og vi ved, at gode normeringer er vigtige for børns trivsel og udvikling. I vuggestuealderen skal basale og udviklingsmæssige behov dækkes af et tilstrækkeligt antal pædagoger.

Stiften.dk: Partier vil granske årsager til flere børn med diagnoser
Antallet af børn og unge, der får en psykiatrisk diagnose, er ifølge Jyllands-Posten steget fra 11,2 procent i 2012 til 14,9 procent sidste år.

25. februar

DR.dk: Firedobling af børn, der kommer tidligere i børnehave: ‘Økonomien spiller en stor rolle’
Mange kommuner lader børn starte i børnehave, før de er fyldt tre år.

Information: Når børn fra ghettoen tvinges i vuggestue, kan det skade hele familiens integration
Etårige børn, der bor i områder på regeringens ghettoliste, tvinges i vuggestue mod forældrenes vilje. Det er diskriminerende, at politikerne alene ud fra etnicitet og bopæl tvangsinstitutionaliserer nogle børn.

Altinget.dk: Kattelem skal lokke penge til flere voksne i daginstitutioner
Måske kan en hensigtserklæring om en mere retvisende opgørelse af normeringerne i aftaleteksten være den taktiske manøvre, der løser den umiddelbart store kløft mellem partierne om, hvorvidt normeringerne skal opgøres på institutionsniveau eller kommunalt niveau.

24. februar

Altinget.dk: Forskere kritiserer kvalitetsmålinger på forkert grundlag
Men ja, naturligvis er resultater fra Ecers-observationerne ikke lig med virkeligheden. Det er et kvalificeret blik på virkeligheden, som kan anvendes som et afsæt for faglige diskussioner, analyser og beslutninger.

20. februar

Stiften.dk: Vi har alle ansvar for hverdagens superhelte
Frem for at sparke ned på lærere og pædagoger bør vi give dem en hånd, eller ti, og løfte dem op. Klappe dem på skuldrene, anerkende fagligheden og sige tak for indsatsen, så vi og vores børn kan se dem rette sig op som de kæmper, de i virkeligheden er.

19. februar

Stiften.dk: Millionindsprøjtning til århusianske daginstitutioner: 75 pædagoger kan ansættes
Det er endnu ikke fastlagt, hvor mange medarbejdere hvert enkelt institution kan ansætte, og hvornår disse kan starte i job. En fordelingsnøgle skal først falde på plads.

Altinget.dk: Opgør med budgetloven kan give flere milliarder til velfærd
Budgetloven har siden 2014 forhindret dansk velfærd i udvikling, og det er tid til at gøre op med den. Det skal ske efter fire centrale parametre, skriver regioner, kommuner og toporganisationer.

18. februar

Arbejderen.dk: 1050 flere fuldtidspædagoger til 4000 daginstitutioner
Ifølge BUPL udgør pædagoger i dag under 60 procent af det pædagogiske personale i daginstitutionerne. Nogle steder er antallet af pædagoger helt nede omkring 40 procent, resten udgøres fortrinsvis af ufaglært personale.

DR.dk: Pædagogformand: ‘En kvart pædagog mere per institution kan godt mærkes’
500 millioner kroner ekstra til børnehaver og vuggestuer giver i gennemsnit en kvart pædagog ekstra.

Altinget.dk: Regeringen lander aftale om første skridt på vejen mod flere voksne i daginstitutionerne
Jo flere børn i kommunen, jo flere penge får I. Sådan kan aftalen mellem regeringen og støttepartierne om fordelingen af de første 500 millioner kroner til flere voksne i daginstitutionerne kort opsummeres.

Politiken: Se, hvor meget din kommune får: Nu har politikere fordelt millioner til minimumsnormeringer
Om få uger bliver der sendt en halv milliard kroner ud til landets kommuner. De bliver øremærket til flere voksne i daginstitutionerne.

7. februar

via.ritzau.dk: Ekstra pædagoger gør en mærkbar forskel for udsatte børn
Siden 2018 har 100 udvalgte vuggestuer og børnehaver med en høj andel af børn i udsatte og sårbare positioner fået penge til at ansætte ekstra pædagoger. Det har gjort en mærkbar forskel for børnenes trivsel og udvikling, viser en stor rundspørge

3. februar

via.ritzau.dk: Virkelighedens Velfærd inviterer til høring om budgetloven 19. februar kl. 12 til 15 på Christiansborg
Er budgetloven rigid, utidssvarende og en sten i skoen for den kommunale frihed og udviklingen af velfærden eller en vigtig garanti for en fornuftig og fremtidssikret offentlig økonomi, som bare virker efter hensigten?

A4nu.dk: Unge stormer ind på pædagogstudie
Flere studerende har valgt at læse til pædagog eller lærer på Københavns Professionshøjskole.

Kristeligt Dagblad: Vi byder børn og unge et alt for stort pres i skolen i dag
Et fokus på at stille færre og mere realistiske forventninger kan være med til at skabe en generation af børn og unge, som ikke presses over evne, og som i mindre grad rammes af stress, angst og en umenneskeligt forventningspres.

Information: Hvis vi vil have trivsel i skolen, skal vi investere i at skabe den – ikke i at måle den
Vi bruger for mange ressourcer på at måle trivslen i folkeskolen. Testresultaterne fortæller os ikke ret meget, og spørgsmålene kan skabe ubehagelige tanker hos børnene. Vi burde hellere investere i trivselsfremmende tiltag. Den værdifulde indsigt får vi derimod, når landets utallige dygtige pædagoger, lærere og trivselspersoner går i dialog, plejer relationen og ser den enkelte elev.

2. februar

DR.dk: Enhedslisten med nyt krav til normeringer: Fuld åbenhed
De vil have en dansk hjemmeside efter norsk forbillede, hvor landets forældre kan gå ind og se, hvor mange børn der er i en hvilken som helst vuggestue eller børnehave pr. pædagog.

Februar

kp.dk: Kvalitet i børns liv kan ikke måles
Det problematiske ved sådanne vurderinger er imidlertid, at der sættes lighedstegn mellem en abstrakt talvurdering på baggrund af få timers ‘ objektive’ observationer og den pædagogiske kvalitet i daginstitutionen.

Berlingske: Velfærden betaler prisen, når virksomhederne ikke betaler skat
Hver en krone af de mindst 14,1 mia. kr., som statskassen hvert år går glip af i skat, kunne have finansieret et løft af nogle af de mest trængende velfærdsområder.

31. januar

JP: Pædagoger: Udsatte spædbørn skal tidligt i vuggestue
Det skal være muligt for sundhedsplejersker og familiepædagoger at anbefale børn tidlig vuggestuestart.

Stiften.dk: Overraskende udvikling: Aarhus går fri – omegnskommuner skal betale større regning
Der er også nogle enkelte grå kommuner, herunder Aarhus, som ikke bliver påvirket nævneværdigt af den nye reform. Aarhus kommer vel at mærke stadig til at betale til ordningen, bare ikke mere end i dag.

Altinget.dk: Podcast: Nu begynder de vanskelige forhandlinger om flere pædagoger
Skal der være minimumsnormering på kommunalt niveau eller institutionsniveau? Det er et af de centrale spørgsmål i forhandlingerne om flere hænder i børnehaver og vuggestuer, som Altinget klæder dig på til her.

via.ritzau.dk: Nye børnerettigheder skal sikre børnenes årti
BUPL er klar med et nyt børneudspil med 24 konkrete forslag, der skal sætte en ny retning for børnepolitikken og give børn og unge grundlæggende rettigheder – ikke mindst til høj kvalitet i daginstitutioner, SFO’er og klubber efter mange års udsultning af børneområdet.

30. januar

Altinget.dk: BUPL: Her er 24 bud på, hvordan vi skaber et bedre børneliv
Vi har konstruktive forslag og høje ambitioner for børnenes årti. Men det kræver modige politikere, der omsætter ambitionerne til politisk handling.
Pædagogerne er klar.

28. januar

TV2 Øst: Evalueringsinstitut har undersøgt kvaliteten i kommunale børnehaver. Pædagoger kritiserer undersøgelsen
Hos BUPL er man kritisk over for EVA’s undersøgelse. Det skyldes, at den anvender en amerikansk metode, der ifølge Bupl tænker meget i skole, hvordan man kan opkvalificere børnene bogligt, og hvordan man kan pace dem frem.

Danskekommuner.dk: Stigende børnetal udhuler budgetløft: Vores kvalitet er stadig høj
Dagtilbudsområdet bliver udhulet med 200 millioner kroner i 2020, viser BUPL-gennemgang af kommunernes budgetter. Vi har stadig høj kvalitet, lyder det fra udvalgsformand i kommune, der har været igennem store besparelser.

27. januar

Berlingske: Pædagogerne er gode nok, men opmærksomhed og ordentligt legetøj er en mangelvare
For første gang er kvaliteten af de danske børnehaver blevet kortlagt. Selv om kvaliteten overordnet set er »tilstrækkelig«, er der i nogle børnehaver mangel på god kontakt til voksne og ordentligt legetøj.

DKnyt.dk: Ny rapport stiller spørgsmål ved danske børnehavers kvalitet
Seks pct. af børnehaverne er dårlige, og 75 pct. er kun lige tilstrækkelige. Kvaliteten i danske børnehaver svinger, konkluderer ny rapport om kvaliteten i danske børnehaver.

24. januar

TV2 Østjylland: Pædagoger: Vuggestuer og børnehaver får kun halvdelen af de lovede penge
500 mio. kr. blev der sat af til flere pædagoger i daginstitutionerne i 2020. Men ifølge BUPL får institutionerne kun omkring halvdelen af pengene.

via.ritzau.dk: BUPL slår alarm over nye budgettal: Udhuler løft til de mindste børn
Børn og forældre i landets dagtilbud kan se frem til serviceforringelser for 200 millioner kroner i år, viser en ny opgørelse over kommunernes budgetter.

23. januar

Altinget.dk: Se minimumsnormeringer som en start
Vi er godt klar over, at det tager tid. Der skal være høje ambitioner og gode kompromisser. Hvis politikerne viser, at de har ambitioner om at bygge oven på skridt for skridt, så betyder det, at vi godt kan se perspektiver i det, uden at vi behøver at få alt på én gang

22. januar

Altinget.dk: KL om normeringer: Regeringen bør starte med vuggestuerne og lade børnehaverne vente
Når arbejdet med minimumsnormeringer går i gang, bør man starte med vuggestuerne, foreslår kommunerne. Vi risikerer at skuffe de danske forældre, hvis pengene smøres for tyndt ud, meldte KL.