Se, hvor flest forældre giver pædagoger gaver: Sådan sikrer I god julegaveskik

Julegodter til personalestuen eller et takkekort til en primærpædagog. Formanden for Lederforeningen i BUPL ser takkegaver fra forældrene som en velkommen påskønnelse, men opfordrer til retningslinjer i den enkelte institution. Se på kortet, hvor i landet pædagoger får flest gaver.
gave gaveskik jul

Juletid er gavetid. Og især i december oplever mange pædagoger at få alt fra et hjemmeklippet julekort til dyr chokolade forærende af forældre til de børn, de arbejder med.

Men bør pædagoger overhovedet være på julegave med forældrene?

Formanden for Lederforeningen i BUPL, Eva Munck Immertreu, mener, at det fint kan gå an.

”Det er et julegratiale. Og vi ser det også ved andre højtider, og når en pædagog skal stoppe, eller hvis et barn stopper i børnehaven for at begynde i skole. Så er en gave til personalegruppen eller til en primærpædagog ofte en måde for forældrene at påskønne pædagogernes arbejde og tid med deres barn,” siger hun og finder den slags gaver helt okay:

”Det er en særlig tak, man ikke lige får sagt i en travl hverdag,” lyder det.

Facebook mener: Giv alt fra julepynt til fredagsvin

Julegaver til børns pædagoger er også tit et emne til debat i pædagogiske Facebook-grupper. Her handler debatten især om, hvor stor en julegave til pædagoger bør være?

Idérige både forældre og pædagoger finder det passende med eksempelvis et personligt brev, et anerkendende læserbrev til lokalavisen, et stykke julepynt, et tekrus, vin, hjemmelavede armbånd, fodbadesalt eller en julekugle med specialteksten ’Verdens bedste pædagog’. 

Også Eva Munck Immertreu mener, at gaver til pædagoger fint kan være hjemmegjorte, og i hvert fald ikke bør overstige 300 kroner, der er det maksimumbeløb, som Ombudsmanden har sat i sager om gaver til offentligt ansatte.

”Det vigtige er at holde gaverne på et niveau, hvor alle kan være med. Det kan fint bare være en indrammet tegning. Det er tanken, der tæller,” fastslår lederformanden.

Lederformand anbefaler gruppegaver

Oftest opstår uenigheder i julegavedebatten først i spørgsmålet om, hvorvidt en julegave skal gives til hele teamet, eller om forældre kan tillade sig blot at være på julegave med barnets primærpædagog?

Hvor nogle – især forældre – gerne vil have lov til at belønne en pædagogs særlige indsats overfor deres barn, mener andre både forældre og pædagoger, at man bør huske hele teamet.

”Jeg har kigget i nogle af de Facebook-grupper, hvor det bliver diskuteret, og der er rigtig mange følelser i det. Løsningen kunne være at få bragt forældrebestyrelsen i spil, så man kan få en fornuftig snak om, hvordan man skal gøre i den pågældende institution og sørge for, at det også bliver drøftet på et forældremøde, så man kan nå frem til nogle fælles retningslinjer for gaver,” siger Eva Munck Immertreau.

Hun ville selv vælge en gylden middelvej.

”Som udgangspunkt er det jo hele teamet og hele institutionen, der har været med til at løse en opgave, og min anbefaling vil derfor klart være, at man bør finde på noget, som kommer alle til gode – et eller andet, som personalet kan dele til julefrokosten eller på personalestuen. Men der skal også være plads til, at en familie kan sige en særlig tak til en pædagog, de oplever, har gjort noget helt særligt for deres barn,” siger lederformanden.

48 procent har givet takkegaver

Af en Epinion-undersøgelse fra juni 2022 fremgår, at 30 procent af forældrene til børn i daginstitutioner har oplevet, at en pædagog har gjort noget særligt for at sikre deres barns trivsel: Pædagogen kan have hjulpet barnet til at få flere venner, støttet barnet gennem forældrenes skilsmisse eller hjulpet barnet med at finde ro på forskellige måder.

Over 1.000 forældre har deltaget i undersøgelsen, hvori 48 procent svarer, at de indenfor det seneste år har haft takkegaver, kort eller andet med til pædagogerne i deres barns vuggestue eller børnehave.

Ifølge de generelle regler for god gaveskik, som pædagoger og andre offentligt ansatte er underlagt, må pædagoger da også gerne modtage ’mindre gaver’ ved højtider, som for eksempel jul og nytår, ligesom såkaldte ’taknemmelighedsgaver’ kan være helt okay.

I vejledningen ’God adfærd i det offentlige’ lyder et eksempel på god gaveskik således: ’Et forældrepar medbringer i forbindelse med barnets ophør i daginstitution en flaske vin til pædagogerne’(…) Der er tale om beskedne taknemmelighedsgaver, som af hensyn til giveren vil kunne beholdes’.

Pædagoger gør bare deres arbejde

Men i vejledningen hedder det også, at ’offentligt ansatte generelt bør være yderst tilbageholdende med at modtage gaver i forbindelse med deres arbejde’, fordi ’modtagelse af gaver kan skabe tvivl om den ansattes saglighed og upartiskhed i forbindelse med løsningen af arbejdsopgaverne’.

Eva Munck Immertreu finder derfor reglerne om at holde gaverne på et symbolsk og økonomisk lavt niveau fornuftige.

"Det handler jo om et job, man udfører, og det er ikke for at komme ind på den floskel med, at arbejdet bærer lønnen i sig selv, for pædagoger kunne godt bruge mere i løn, men i forhold til det med at blive honoreret med gaver fra forældrene så gør vi jo bare vores arbejde," siger hun.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.