Pædagogs tip til modtagelse af flygtninge: Her er gode billedbøger

Flere og flere ukrainske flygtningebørn kommer i daginstitution, og nu giver pædagog Pernille Stengaard Rosenkilde tips til en lang række billedbøger, pædagoger kan bruge i modtagelsen af flygtningebørn. ’Jeg savnede oversigter over bøger, man kunne bruge. Derfor gik jeg på jagt,’ fortæller hun.
Pædagog læse bog for børn med bøger i baggrunden
Listen over billedbøger indeholder blandt bøger, som kan vise flygtningebørn og deres forældre hverdagen i en typisk dansk daginstitution.

Regeringen har åbnet for, at kommunerne kan oprette særlige modtagetilbud til ukrainske flygtningebørn, men i mange kommuner kommer børnene ud i almindelige daginstitutioner på stue med danske børn.

Men hvilke bøger er gode at bruge i arbejdet med at modtage ukrainske flygtningebørn og deres mødre i daginstitutionerne?

Det spørgsmål har pædagog Pernille Stengaard Rosenkilde stillet sig selv -og forsøgt at give svar på i form af en liste over danske billedbøger og adgang til børnebøger på ukrainsk (se listen nederst).

Bøger til både institutioner og forældre

Pernille Stengaard Rosenkilde har arbejdet med flygtninge i cirka 20 år både som frivillig og som pædagog i eksempelvis Aarhus Kommune.

Hun har altid været optaget af, hvordan bøger kan bruges til at understøtte det pædagogiske arbejde, og hun hæftede sig ved, at det var meget småt med børnebøger på ukrainsk, som ukrainske familier kunne låne eksempelvis på biblioteket.

”Jeg savnede oversigter over bøger, man kunne bruge til de ukrainske børn, både i daginstitutionerne, og bøger, man kunne låne til ukrainske mødre med små børn. Derfor gik jeg på jagt efter bøger, der var gode til formålet,” siger Pernille Stengaard Rosenkilde, som blandt andet samarbejder med Frederiksværk Bibliotek, hvor hun vejleder andre pædagoger om børnebøger.

Hun håber, bøgerne kan hjælpe de ukrainske børn til at lære nogle danske ord og til at vise dem og deres familier noget om hverdagen i Skandinavien og i en dansk daginstitution.

”Samtidig har jeg tænkt over også at udvælge bøger, som børnene kan spejle sig i, og som kan hjælpe dem til at håndtere udfordringer,” siger Pernille Stengaard Rosenkilde.

Mange institutioner med kun få ukrainske børn

De seneste år har Pernille Stengaard Rosenkilde været ansat som pædagog i en stilling delt mellem fire daginstitutioner i Halsnæs Kommune, hvor hun arbejder med læseleg-metoden.

Indtil videre er der kun indskrevet et enkelt ukrainsk flygtningebarn i de institutioner, hun arbejder i, og et i en af kommunens andre institutioner.

Men der er en række børn og unge i kommunen, som venter på opholdstilladelse og kan komme i skole og institution senere.

”Og mange kommuner og institutioner er jo i samme situation, som vi er i, med kun et enkelt eller få børn. Og her håber jeg, min liste over billedbøger kan inspirere og hjælpe lidt,” siger hun.

Pædagoger, som er interesserede i at høre mere om, hvordan Pernille Stengaard Rosenkilde bruger billedbøger i sit arbejde med flygtningebørn, er velkomne til at skrive til hende.

 

Her er listen: Gode billedbøger til modtagelse af flygtningebørn

Pædagog Pernille Stengaard Rosenkilde anbefaler disse bøger og hjemmesider med litteratur til pædagogers arbejde med at modtage de yngste ukrainske flygtningebørn:

”En dag i vuggestuen smørklatten”
af Louise Langhoff Koch
Billedbog. Følg med i hverdagen på vuggestuen. Børnene leger, de går tur og får en lur. Du kan på hver side også se tydelige tegninger af nogle af de ting børnene bruger, leger med og spiser. Under hver af tingene står ordet på dansk.

”Billeder til de mindste”
af Sabine Lemire (Fotobog uden ord)
I Sabine Lemires bog er der 300 fotografier af hverdagens ting og naturen. De flotte fotigrafier motiverer til samtale og sprogudvikling.

”Billedsnak – lær dit barn alle ordrene”
af Pernille Westh (Fotobog)
 
”Bullers første ord”
af Mervi Lindman 
Her finder du de mest brugte ord til et lille barn: Bamse, kat, mor, bold… Måske kender du bøgerne om Buller? De er gode til den allertidligste oplæsning, der er masser af humor og energi og bøgerne forklarer barnet om følelser og begreber.
 
”Mine første 100 ord,” ”Mine første 100 dyr” og ”Mine første 100 køretøjer”
(Under hvert foto står ordet på dansk) 

 

Seriebøger med korte tekster og historier om genkendelige hverdagssituationer:
 
Billedbøgerne om Jeppe
af Barbro Lindgren

Bøgerne om Kaj
af Mats Letén

Bøgerne om Totte og Lotte og Malene
af Gunilla Wolde

Billedbogserien om Hunden Ib
af Peter Nordahl 

Billedbøgerne om Carl
Af Ida Jessen

”En dag i Børnehaven Krudthuset”
af Louise Langhoff Koch 
Bogen følger på glad og livlig vis livet i en børnehave fra morgen til eftermiddag, hvor børnene skal hentes igen. Ved hjælp af genkendelige elementer som middagsluren, frokosten, gåturen og udklædningslegen vil børnene kunne relatere til det, der sker i "En dag i børnehavehaven Krudthuset". Sammen vil I kunne læse, grine og snakke om det, som børnene oplever i hverdagen i børnehaven.
 
”Trylleblik”
af Ane Bjørn
Hvordan bevarer man håbet i en farlig verden? Følg en familie på flugt og se, hvordan en pige finder en måde at overleve på. Smuk og sanselig billedfortælling for børn på ca. 6-8 år.
 
”Simon på flugt”
af Marianne Koester
Simon er 5 år. Han er bange, og på flugt fra tyskerne i 1943. Sammen med sine forældre vil de flygte til Sverige, men tyskerne er alle steder. Inden de skal sejle med kutteren, kommer Simon væk fra sin mor og far.

 

Ordløse billedfortællinger:

”Familien Bartoldy”
af Pia Thaolov
Billedbog uden tekst. Om en dag i familien Bartoldys liv. Vi følger den sprælske familie med fem børn og husdyr ude på landet fra solopgang, til aftenfreden sænker sig. Til børn fra 1-5 år. Der er ca. 6 billedbøger i serien.
 
”Paraplyen”
af Ingrid Schurbert
Ordløs billedbog om en nysgerrig hund, der finder en rød paraply, der i et kraftigt blæsevejr sender ham til himmels og derefter ud på en spændende rejse rundt i hele verden og tilbage igen.
 
”Dovendyret”
af Ronan Badel
Billedbog uden tekst. Dovendyr, Slange, Frø og Fugl er venner. En dag fælder en skovhugger dyrenes træ i skoven. Dovendyret sover fra det hele, men heldigvis har han venner, der passer på ham. Til børn fra 4 år.
 
”Hr. Alting”
af Bente Olesen Nyström
Billedbog uden tekst. I et detaljeret billedforløb følger vi Hr. Alting på en spændende og sjov rejse, gennem eventyrlige og drømmeagtige landskaber. Til børn fra 4 år. 
Bente Olesen Nyström har illustreret flere ordløse billedbøger. 
 
”Stop! Monstre!”
af Mark Janssen
En ordløs, eller næsten ordløs, billedbog i Mark Janssens karakteristiske, meget smukke farver og ekspressive former. Til børn fra 2-5 år.

”Lille Kvast – på hospitalet”
af Pierre Bailly
Tegneserie uden tekst. Lille Kvast har fået en virus og skal på hospitalet. Sammen med sin sengestuekammerat klarer Lille Kvast nemt alle behandlingerne. Til børn fra 3 år.
Der er ca. 8 farverige tegneserier om ”Lille Kvast”.
 
”Ø”
af Anna Jacobina Jacobsen
Særlig og smuk billedbog med en genkendelig streg og så alligevel helt anderledes. Florlet med masser af fortællinger på få sider. Anbefalet til alle.
 
”Pigen der ledte efter sin skygge”
af Inger-Lise Kristoffersen

”Rejsen,” "Missionen" og "Hjemkomsten
af Aaron Becker
 
”Ankomsten”
af Shaun Tan

 

Sangbøger:

”Elefantens vuggevise og andre godnatsange”
af Bente Bech

”Giraffen Gumle og andre sangbøger”
af Bente Bech 
 
”En elefant kom marcherende – og andre sange om dyr – en følebog”
af Bente Bech

”Bjørnen sover og andre børnesange”
af Sussi Bech
 
”Fagtesange for de yngste”
af Lisbet Stevens Dorte Nyrop
 
”Den store Åh Abe sangbog” 

 

Flere anbefalinger til ordløse billedbøger:

Bibliotekernes sprogspor

Brøndby-Bibliotekerne

KøgeBibliotekerne

Aalborg Bibliotekerne

 

Børnebøger på ukrainsk:

Det tyske forlag Penguin Randomhouse Verlagsgruppe har en række børnebøger på ukrainsk, som gratis kan downloades (hjemmeside på tysk).

 

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.