Dosseringens vuggestue låner satirisk ammunition fra jægerkorpset i oprustningen til fælles kamp for børns vilkår. Det er nødvendigt at skyde med humor for at trænge igennem i normeringsdebatten, og pædagoger har brug for forældrenes hjælp, mener idékvinden der står bag.

Udgivet d. 18. november 2019

Af: Anne Anthon Andersen, journalist

’Vi søger med lys og lommelygte efter syv hærdebrede pensionerede jægersoldater, der med myndighed og autoritet kan være med til at skabe den fornødne ro, regelmæssighed og stabilitet på stuerne,’ skriver lederne af Dosseringens Vuggestue i et stillingsopslag under overskriften ’Pensionerede jægersoldater søges til Dosseringens Vuggestue.’

»Smertegrænsen er nået. Hvis vi skal igennem med budskabet, er vi nødt til at bruge humor. Det rammer mere rent og vækker eftertanke, fordi det på én og samme tid er helt absurd og en retvisende beskrivelse af vilkårene,« lyder det fra Jeanette Thillerup, leder af Dosseringens Vuggestue.

Hun fik idéen til stillingsannoncen efter at have set TV2 dokumentaren ’Eksperimentet med vores børn’, som følger en institution, der får tildelt ekstra ressourcer og flere pædagoger for at se, hvor stor en forskel, det gør for børnenes trivsel, at der er flere voksne til at tage sig af dem.

Umuligt at indfri pædagogiske værdier

Stillingsopslaget blev i sidste uge udsendt på Facebook via Forældrebevægelsen #HvorErDerEnVoksen og spredte sig hurtigt til blandt andre FOLA, FOBU, BUPL og professionshøjskolen, hvor det er blevet delt, liket og kommenteret flittigt.

»Formålet er at udstille det ekstremt paradoksale i, at vilkårene i vores daginstitutioner gør det umuligt at indfri de pædagogiske værdier, vi som samfund er blevet enige om er en forudsætning for et godt børneliv. Vilkårene tvinger os mod en ensretning af børn, som er dybt skadelig,« forklarer Jeanette Thillerup om valget af militærmetaforerne i opslaget.

Schæferhunde og luft på glas

Stillingsopslaget beskriver idéen med at ansætte jægersoldater: ’ved at disciplinere vuggestuebørnene på en effektiv måde, i denne tidlige alder, kan vi pædagoger få frigivet tid til administrativt arbejde, og sørge for at bl.a. rapporter og trivselsanalyser indløber til tiden. Og vi kan forberede børnene på et snorlige liv i samfundet, hvor det enkelte individs rettigheder underlægges fællesskabets bedste,’ mens det understreges, at ’erfaring med børn, pædagogiske evner og empatiske egenskaber i øvrigt ikke er nødvendigt for jobbet.’

Det er langt fra første gang, at Dosseringens Vuggestue kaster humor ind i daginstitutionsdebatten. En gang annoncerede vuggestuen, at de ville ansætte to schæferhunde for at spare ressourcer: Én skulle rydde op, mens den anden legede med børnene. De har solgt luft på glas, så børnene kunne få frisk luft, selvom der ikke var ressourcer til at komme ud, og stillet alle institutionens klapvogne til salg foran institutionen, da de ikke var nok voksne køre på tur længere.

»Vi møder stor opbakning fra forældrene til den slags aktioner, og den har vi brug for. Hvis vi vil tages alvorligt politisk og opnå indflydelse på de beslutninger, der bliver taget på Christiansborg, er vi nødt til at have forældrene med i kampen,« siger Jeanette Thillerup.

Med forældrebevægelsen #HvorErDerEnVoksen er samarbejdet godt på vej, oplever hun. Fredag den 22. november mødes forældre og pædagoger over hele landet til endnu en stor demonstration.