Med bare seks hovedting i kunstværkstedet, kan børn udtrykke sig på en milliard måder. Se dem her

Udgivet d. 16. januar 2020

Af: Tríne Vinther Larsen (Journalist), Foto: Jeppe Carlsen

Billedkunstner og scenograf Dorte Holbek har identificeret seks hovedting, som hører til et eksperimenterende kunstværksted. Med dem kan børn udtrykke sig på en milliard måder, siger hun.

Find inspiration til værkstedet her:

Ler

Vælg en blød, selvhærdende ler, der lufttørrer på få dage, men er så blødt at arbejde med, at også vuggestuebørn nemt kan forme det. Børn vil altid vælge farve før form, så for at give plads til børnenes frie undersøgelse af form, skal I vælge en farveløs ler, som I senere kan farvelægge. I leret kan I let arbejde med grundformer som aflange stænger, små og større kugler, og pandekagen – den fladbankede kugle – samt andre former, der kan sættes sammen til alverdens skabninger.

Sort tusch

Lad børnene tegne med en sort sprittusch, som hverken er for tynd eller tyk i stregen. Den er god til observationstegning, hvor man ser på et fotografi eller et printet billede af et objekt eller en figur, man vil tegne. Inden børnene skal tegne deres figur – det kunne være en abe – kan I tale om, hvordan aben lever, bevæger sig og ser ud. Hvordan er abens mund, øjne, hoved, arme og hænder – hvis aben for eksempel hænger på en gren. Med fordel kan børnene tegne aben stykke for stykke under gennemgangen. Den sorte tuschstreg giver en klar tegning, som bagefter kan farvelægges – eksempelvis med akvarelmaling, hvor tuschstregen vil skinne igennem farverne.

Børnepensel

Brug en almindelig bred, blød og billig pensel fra malerbutikken. Ikke sådan en lang og ofte dyr kunstnerpensel, som børnene risikerer at stikke i øjet. Penselhårene må dog gerne være lange, sådan at der kan holdes meget maling på penslen. I stedet for at give børnene sådan nogle små bøtter med maling at dyppe penslen i, så hæld hellere maling ud over papiret, så børnene kan eksperimentere med at blande den ønskede farve direkte på deres tegning. Lad dem blande og male med én farve ad gangen.

Lim

Til collager eller tredimensionelle projekter, skal I bruge lim. Det bedste er en snedkerlim, som kan lime alt – papir, ler, træ – og som bliver gennemsigtig, når den tørrer. Drop decoupagelim og limstifter, som kun kan lime papir. Drop lim, der dunster for meget sprit af sig. En allround snedkerlim er god til både papir og tredimensionelle figurer, der skal limes på friser.

Grundmaterialer

Ligesom med leret, skal I arbejde med grundting uden farve, når I skal bygge tredimensionelt. Tandstikker, ispinde, wc- og køkkenrullerør har ikke nogen farve i sig selv, så med dem kan børnene frit kaste sig over formgivningen af deres figur. Også helt små vuggestuebørn vil med en klump ler og nogle tandstikker kunne lave et pindsvin eller børsteorme og meget andet. Bunkevis og store ruller med papir hører også til blandt værkstedets grundmaterialer. Det kan bruges todimensionelt, men også formes til tredimensionelle figurer.

Maling

Køb kun grundfarverne rød, blå, gul, hvid og sort, for med dem kan I blande alle farver i verden. Drop kunstmalersæt med 60 forskellige farver i små tuber, for hvorfor ikke give børnene mulighed for at lære at blande farver. Eksperimentér med farveblanding, tal med børnene om, hvordan man blander en grøn, og prøv jer frem sammen. Hvis barnet tror, at det er hvid og blå, der giver grøn, så prøv det. Så ser I, at det giver lyseblå. Og så kan I eksperimentere videre i jeres søgen efter en grøn.

Dorte Holbek er i kunstværkstedet med børn fra Fasangården i Frederiksberg Kommune.

Om Dorte Holbek

Er billedkunstner og scenograf og har arbejdet med børn og kunst i over 50 forskellige børneinstitutioner. I over 16 år har hun samarbejdet med Børnehuset Fasangården om kunstprojekter, flere gange med støtte fra huskunstnerordningen under Statens Kunstfond.

Læs her, hvordan I søger om kunststøtte.

Foruden kunst workshops for børn, skaber hun scenografier til både udstillinger og teaterforestillinger.

Læs mere på dorteholbek.com

 

 

Se også Børn&Unges tutorial, hvor Dorte Holbek præsenterer kunstværkstedets 6 uundværlige